Νέο «Εξοικονομώ»: Εκδίδεται ο Οδηγός, με τους κωδικούς του Taxis η πλατφόρμα (πίνακες)

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να εκδοθεί ο Οδηγός για το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄Οίκον», όπως ανακοίνωσε η προϊσταμένη επιτελικής δομής ΕΣΠΑ (ΥΠΕΝ) Ιωάννα Νίκου, σε ενημέρωση των ενεργειακών επιθεωρητών που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ξονοδοχείο της Αθήνας.

Ωστόσο, θα πρέπει να τονιστεί ότι η δημοσίευση του Οδηγού από μόνο της δεν αρκεί για να εκκινήσει το πρόγραμμα, καθώς απομένει ακόμα η διευθέτηση αρκετών προβλημάτων μέχρι την ενεργοποίησή του. Θυμηθείτε τους τέσσερις κυρίως λόγους, ΕΔΩ.

Με τον συγκεκριμένο Οδηγό πρόκειται να δοθούν όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος που αφορούν τα εξής:

- Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

- Τα ποσοστά επιδότησης

- Οι διαδικασίες

- Ο ενεργειακός στόχος

- Οι επιλέξιμες κατοικίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr, ένα από τα «αγκάθια» στην έκδοση αφορά τον ενεργειακό στόχο. Κι αυτό διότι άλλος θα είναι ο στόχος για τα χαμηλά εισοδήματα και άλλος για τα υψηλά. Σκοπός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να μη δύναται κάποιος να πιάνει τους στόχους μόνο με μία παρέμβαση, πχ τα κουφώματα, αλλά να χρειάζονται περισσότερες. Αυτό, βέβαια, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, αφού παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο στα μικρά εισοδήματα, που ο ενεργειακός στόχος θα είναι ευκολότερος, να πιάνεται από τους δικαιούχους με μία παρέμβαση.

Πρόκειται για λεπτομέρεια που αποτελεί μεγάλο «πονοκέφαλο», αφού ο ενεργειακός στόχος που θα έχει κάθε εισοδηματική κατηγορία θα είναι κριτήριο τόσο επιλεξιμότητας για ένταξη στο πρόγραμμα όσο και ελέγχου μετά το τέλος της ενεργειακής αναβάθμισης.

Με τους κωδικούς Taxisnet η είσοδος στην πλατφόρμα

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρονική πλατφόρμα, που ακόμη δεν είναι έτοιμη, ο κάθε υποψήφιος δικαιούχος θα κάνει login με τους κωδικούς του Taxisnet.

Επιλέξιμες θα είναι μόνο κύριες κατοικίες (έστω από ενοικιαστή) και θα γίνεται μόνο μία αίτηση ανά ενδιαφερόμενο. Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά πρώτη κατοικία. Είναι όμως σαφής η κατεύθυνση του υπουργείου να μπορούν να ενταχθούν και οικίες στις οποίες κατοικεί ενοικιαστής, αν αυτή είναι η πρώτη κατοικία του ενοικιαστή. Ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν αντιμετωπισθεί όλες οι περιπτώσεις. Ειδικά για τους ενοικιαστές, το πρόγραμμα θα προβλέπει ενίσχυση με τον κανόνα de minimis του ΕΣΠΑ, δηλαδή θα κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση για το σύνολο των επιδοτήσεων που έχει πάρει ο ενισχυόμενος τα τελευταία χρόνια – και τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνούν ένα ύψος (200.000 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τον νέο ΚΕΝΑΚ, αυτός θα ισχύσει μέχρι τέλος του 2018. Παρότι αναθεωρήθηκε προσφάτως, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν είναι ολοκληρωμένος, διότι δεν περιλαμβάνει τα κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης (nZEBs).

Τι έχει διαρρεύσει μέχρι στιγμής για τον Οδηγό

Ο Οδηγός φέρεται να επιβεβαιώνει πως ο μέγιστος προϋπολογισμός των δαπανών αναβάθμισης θα φτάνει τις 25.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) για τις κατοικίες και τα διαμερίσματα, όπως επίσης και ότι το ποσοστό επιδότησης θα μπορεί να αγγίξει το 70% - με τη διαφορά, σε σχέση με το πρώτο «Εξοικονομώ», πως το ποσοστό αυτό θα καθορίζεται από εισοδηματικά κριτήρια.

Συγκριτικά με το πρώτο πρόγραμμα, μία ακόμη βασική διαφορά θα είναι πως αυτήν τη φορά το υπόλοιπο ποσοστό θα μπορεί να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια, και όχι απαραίτητα από τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, η υποβολή και η παρακολούθηση των αιτήσεων θα γίνεται αυτήν τη φορά ηλεκτρονικά - γι’ αυτό τον σκοπό, θα δημιουργηθεί μία επίσημη ηλεκτρονική πύλη του προγράμματος, η οποία σύμφωνα με τον οδηγό θα είναι η: http://exoikonomisi.ypen.gr.

Επιλέξιμα ακίνητα

Δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης θα έχουν όλες οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες καθώς και τα μεμονωμένα διαμερίσματα που υφίστανται νόμιμα και χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του ενοίκου. Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ακίνητο να χρήζει αναβάθμισης. Επομένως, στο πρώτο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το οποίο είναι απαραίτητο να εκδώσει ένας ενεργειακός επιθεωρητής αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει να κατατάσσεται στην κατηγορία Δ ή σε ακόμη χαμηλότερη.