Αντίστροφη μέτρηση για την δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών με στόχο την αποφυγή προστίμων που μπορούν να αφορούν ακόμη και σε βάθος 10ετίας. Ο χρόνος ήδη τρέχει καθώς η ευνοϊκή ρύθμιση εκπνέει στο τέλος Μαρτίου.
Την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους.
Την ίδια στιγμή, η εφορία θα προχωρήσει στη διασταύρωση των δεδομένων των δήμων για τα τ.μ των κτισμάτων όπως αυτά αποτυπώνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με το αρχείο του Ε9 που είναι καταχωρισμένο στο Taxisnet για τον επανυπολογισμό των δημοτικών τελών και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.
Η διαδικασία για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά
Μέχρι να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλοί δήμοι έχουν ήδη εκδώσει οδηγίες για όσους θέλουν να προσέρχονται στις υπηρεσίες όπου ανήκει το ακίνητό τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα:
– Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31 Μαρτίου 2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.
– Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1 Ιανουαρίου 2020.
– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπορούν να προσέρχονται (αφού επικοινωνήσουν με τον δήμο για να ενημερωθούν αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία) στο Τμήμα Εσόδων προκειμένου να καταθέσουν τη σχετική αίτηση με συνημμένα τα ακόλουθα:
1. Φωτοαντίγραφο συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου & πρόσφατο Ε9.
2. Πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος (σε περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου)
3. Φωτοαντίγραφο οριστικής υπαγωγής (σε περίπτωση που υπάρχει τακτοποίηση τετραγωνικών μέτρων ).
Ο δεκάλογος της ΠΟΜΙΔΑ
Για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη ακινήτου, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κατάρτισε έναν δεκάλογο, με τις βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις.
1. Ποιος είναι δικαιούχος της ρύθμισης;
Κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ, καθώς και κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό. Αφορά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς, βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
2. Ποιες επιφάνειες ακινήτων υπάγονται στη ρύθμιση;
Η ρύθμιση αυτή καλύπτει ρητά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, τις επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία, αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.
3. Τι δικαιούται να κάνει και γιατί;
Να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ακινήτων του, ηλεκτροδοτούμενων και μη, με την οποία θα απαλλαγεί από όλες τις αναδρομικές οφειλές πολλών ετών και από οποιοδήποτε πρόστιμο ή προσαύξηση, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαίρετων ακινήτων.
4. Από ποιες κατηγορίες φόρων και τελών απαλλάσσει αναδρομικά η ρύθμιση;
Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους δήμους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.
5. Που και πώς πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις από τους ιδιοκτήτες;
Οι δηλώσεις αυτές πρέπει να υποβληθούν στις υπηρεσίες εσόδων των οικείων δήμων. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προσκομίσουν και να συνυποβάλουν φωτοτυπίες από τον τίτλο ιδιοκτησίας τους, τον τίτλο τακτοποίησης (αν υπάρχει), το Ε9 τους, από το οποίο προκύπτει και ο ΑΦΜ τους, έναν πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος και την αστυνομική ταυτότητά τους.
6. Έως πότε πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις;
Η προθεσμία που ορίζει η διάταξη αυτή, είναι έως τις 31 Μαρτίου 2020.
7. Από πότε θα αρχίσει να τρέχει η χρέωση για τα πρόσθετα εμβαδά που θα δηλωθούν;
Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά.
. Τι θα συμβεί αν δεν δηλωθούν εμπρόθεσμα τα πρόσθετα εμβαδά;
Μετά τη λήξη της προθεσμίας οικειοθελούς δήλωσης, θα ισχύσουν ξανά οι προηγούμενες διατάξεις, που προέβλεπαν αναδρομικές οφειλές με πρόστιμα, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν είτε όταν αρχίσουν οι διασταυρώσεις των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ με τα στοιχεία του Ε9, στα οποία έχουν πλέον πρόσβαση οι ΟΤΑ της χώρας, είτε όταν ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης ή οι κληρονόμοι του ζητήσουν πιστοποιητικό μη οφειλής ΤΑΠ για μεταβίβαση, γονική παροχή ή αποδοχή κληρονομιάς του ακινήτου.
9. Τι θα συμβεί με όσους υπέβαλαν δηλώσεις πριν από τη δημοσίευση του παραπάνω νόμου και βεβαιώθηκαν εις βάρος τους τα σχετικά ποσά δημοτικών τελών;
Σε ό,τι αφορά οφειλές από διαφορές δηλωμένων επιφανειών ακινήτων, που βεβαιώθηκαν με οικειοθελή προσέλευση των ενδιαφερομένων, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι, για λόγους ισονομίας των πολιτών και ιδιαίτερα των συνεπών εκείνων που έσπευσαν οικειοθελώς να τις δηλώσουν, με ερμηνευτική εγκύκλιο που θα εκδοθεί άμεσα από το υπουργείο Εσωτερικών, δεν θα ζητηθεί η είσπραξη των συγκεκριμένων οφειλών, εφόσον δεν έχουν ήδη καταβληθεί στους δήμους.
10. Τι ισχύει σχετικά με τις δηλώσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα;
Σε απάντηση του από 5.12.2019 υπομνήματος της ΠΟΜΙΔΑ, για παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αλλά και για την πάγια επίλυση του προβλήματος αυτού, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, για να δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παράλληλα, θα εξεταστεί η δυνατότητα μόνιμης επίλυσης του προβλήματος αυτού.
ΠΗΓΗ: in.gr