1. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ θα προκύψει με βάση κλίμακα τιμών ζώνης και συντελεστών προσδιορισμού. Στην κλίμακα αυτή, ο συντελεστής προσδιορισμού του βασικού φόρου κτισμάτων κλιμακώνεται από 2 έως 16 ευρώ ανά τ.μ.

Μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα σε σχέση με την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση και τα σημερινά δεδομένα αποκαλύπτουν οι αριθμοί αναφορικά με τη δομική μεταμόρφωση της αγοράς ακινήτων της χώρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανακοίνωσε ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στην περαιτέρω μείωση του χρόνου καταχώρησης των ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

Περισσότερες από 2.500 υποθέσεις στις οποίες περιλαμβάνονται παλαιές και εκκρεμείς μεταβιβάσεις ακινήτων, θα περάσουν από το «κόσκινο» της εφορίας στο πλαίσιο των ελέγχων για τον εντοπισμό περιπτώσεων διακίνησης «μαύρου» χρήματος και κρυφών εισοδημάτων.

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες κτιρίων άλλων χρήσεων πλην κατοικίας δεν γνωρίζουν πως πρέπει μέχρι 31.1.2026 να εκδώσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα για τα κτίριά τους, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και το 10% της αντικειμενικής αξίας τους!

Το κράτος προκειμένου να διασφαλίσει τις συναλλαγές με αξιόπιστο τρόπο, θεσμοθέτησε την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή όλων των τοπογραφικών διαγραμμάτων στη βάση δεδομένων του Φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου και την έκδοση Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ)

Εμμένει στην απόφασή του να ενισχύσει την εκτός σχεδίου δόμηση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η τελική ρύθμιση, που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχει μικρές μόνο διαφοροποιήσεις, παρά την κατακραυγή του επιστημονικού κόσμου.

Το σενάριο να μπορέσουν και πάλι οι ιδιοκτήτες μεγάλων αυθαιρέτων κατηγορίας 5 να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους έναντι προστίμων επεξεργάζεται

Προς ολοκλήρωση οδεύει ο λεγόμενος ψηφιακός χάρτης όπου ο καθένας θα μπορεί να γνωρίζει τι και που μπορεί να χτίσει. Το έργο το οποίο τρέχει το Τεχνικό επιμελητήριο (ΤΕΕ), αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 6 μήνες.

 

Την είσοδο περίπου 12.500 κλειστών ακινήτων στην στεγαστική αγορά έχει στόχο το πρόγραμμα «Ανακαινίζω - Ενοικιάζω», αφού πρώτα οι ιδιοκτήτες τα ανακαινίσουν και τα αναβαθμίσουν ενεργειακά.