ΑΑΔΕ: Τι σημαίνει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων η συμφωνία με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης παγκοσμίως (Airbnb, Booking, Expedia), δεν είναι μια απλη υπογραφή μνημονίων.

 

Η συμφωνία αυτή εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την αποτελεσματικότερη επεξεργασία των δεδομένων που λαμβάνει από τις πλατφόρμες, μέσω αξιόπιστων στοιχείων, τα οποία διασταυρώνονται ταχύτερα και ευκολότερα.

 

 

Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η συνεργασία με τις πλατφόρμες, οι οποίες συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο συνεχούς ενημέρωσης των πελατών τους, ιδιοκτητών/διαχειριστών ακινήτων, για τις φορολογικές υποχρεώσεις τους στην Ελλάδα και αποκλεισμού τους από τις ιστοσελίδες τους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

 

Ελλάδα – Δηλωθέντα εισοδήματα ιδιοκτητών ακινήτων από βραχυχρόνια μίσθωση (σε εκ. ευρώ)

  • 2017 (62)
  • 2018 (182)
  • 2019 (286)
  • 2020 (111)

 

 

Μητρώο ΑΑΔΕ – Εγγεγραμμένοι

  • Ιούνιος 2020: 86.000
  • Απρίλιος 2021: 94.000

 

Με τη συμφωνία που υπεγράφη την Δευτέρα, εξασφαλίζεται ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που διαθέτουν τα ακίνητά τους μέσα από τις πλατφόρμες, υποχρεώνονται να αποκτήσουν αριθμό μητρώου στην ΑΑΔΕ.

Αυτό γίνεται υποχρεωτικό από την 1η Ιουνίουγια τις νέες εγγραφές ιδιοκτητών στις πλατφόρμες.

 

Σε ό,τι αφορά όσους έχουν ήδη εγγραφεί στις πλατφόρμες και δεν έχουν αποκτήσει αριθμό μητρώου, θα τους ζητηθεί να αποκτήσουν άμεσα. Αν δεν το κάνουν, τότε οι πλατφόρμες υποχρεούνται να αποστέλλουν τα πλήρη στοιχεία τους στην ΑΑΔΕ και τους αποβάλλουν, μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ. Η ίδια συμφωνία εξασφαλίζει ότι η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει από τις πλατφόρμες κάθε Φεβρουάριο όλα τα στοιχεία εισοδημάτων από βραχυχρόνια μίσθωση, του προηγούμενου έτους.

 

Να σημειωθεί ότι, ήδη, οι διασταυρώσεις συνεχίζονται και γίνονται πλέον συνδυαστικά, μεταξύ των στοιχείων από τις έρευνες της ΑΑΔΕ και των στοιχείων από τις πλατφόρμες.

 

 

 

 

[πηγή: dikaiologitika.gr]