Αγορά ακινήτων 2022: Τι σας κοστίζει ένα ακίνητο και πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Σε παλιότερες εποχές τα ακίνητα θεωρούνταν απλά περιουσία και ουσιαστικά δεν κόστιζαν κάτι ιδιαίτερα στους ιδιοκτήτες τους. Ειδικά οι κατοικίες ήταν “η στέγη πάνω από το κεφάλι” που όλοι ήθελαν να έχουν για να στεγάσουν εαυτούς και τις οικογένειές τους.

 

Πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και η σύγχρονη οικονομία δίνει στους ιδιοκτήτες δικαιώματα και εναλλακτικές αλλά και επιφέρει υποχρεώσεις. Η κατοχή ενός ακινήτου, π.χ. ενός σπιτιού, συνεπάγεται έξοδα, πλέον των εξόδων διαβίωσης μέσα σε αυτό (που θα πληρώνατε ούτως ή άλλως ακόμη και αν ενοικιάζατε ένα σπίτι) και συντήρησης. Την ίδια στιγμή όμως η σύγχρονη οικονομία του “διαμοιρασμού” σας δίνει επιπλέον εναλλακτικές για την αξοποίηση του ακινήτου σας, ακόμη και αν συνεχίζετε να μένετε σε μόνιμη ή ημιμόνιμη βάση σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν σήμερα να βλέπουν τους εαυτούς τους ως “επενδυτές” με την έννοια ότι έχουν δαπανήσει χρήματα για την αγορά ή κατασκευή ενός σπιτιού και συνεχίζουν και πληρώνουν για τη συντήρησή του και πρέπει με κάποιο τρόπο (άμεσο ή έμμεσο) να φροντίζουν για την απόδοση της επένδυσης αυτής. αγορά ή κατασκευή ενός σπιτιού Με άλλα λόγια, επειδή ένα σπίτι κοστίζει, πώς αλλιώς μπορεί ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να αποφέρει έσοδα που θα μειώσουν τις συνολικές δαπάνες σε ετήσια βάση; Πώς θα μειωθεί ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης αυτής; Αποτελεί μια προσπάθεια να έρθουν τα έσοδα και τα έξοδα σε μια ισορροπία. Ειδικά στις περιπτώσεις που ακίνητα δε χρησιμοποιούνται ενεργά, κοστίζουν και μάλιστα πολύ.

Παρακάτω θα δείτε το συνολικό πλαίσιο σχετικά με το τί σας κοστίζει ένα σπίτι αλλά και εναλλακτικές (εκτός των κλασικών επιλογών ενοικίασης) για να συνεισφέρει το ίδιο το ακίνητο στη μείωση των εξόδων του.

Τι σας κοστίζει ένα σπίτι

Αφού πληρώσατε όσους φόρους έπρεπε κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου, πρέπει να σκεφθείτε ότι η κατοχή του και μόνο επιφέρει κάποιες πρόσθετες επιβαρύνσεις σε επίπεδο φορολογίας.

- Η κυριότερη είναι φυσικά ο περιβόητος ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως εξορθολογίζεται χρονιά με τη χρονιά. Υπάρχει επίσης και ένας συμπληρωματικός φόρος που υπολογίζεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, με αφορολόγητο όμως τα 250.000 ευρώ. Αφορά δηλαδή κυρίως τις πολύ μεγάλες περιουσίες με πολλά και ακριβά ακίνητα.

- Επιπλέον, υπάρχει και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (γνωστό ως ΤΑΠ) για κτίσματα και οικόπεδα, το οποίο καταβάλλεται στους οικείους δήμους που βρίσκονται αυτά.

- Τέλος, αν έχετε αγοράσει ένα ακίνητο και το εκμεταλλεύεστε με στόχο την είσπραξη μισθωμάτων, υπολογίστε ότι θα σας επιβαρύνει σε ετήσια βάση καθώς φορολογούνται εισοδήματα από αυτά αυτοτελώς (δηλαδή από το πρώτο ευρώ).

- Υπάρχει επίσης το Τέλος Χαρτοσήμου & ΟΓΑ, που όμως δεν επιβαρύνει τα εισοδήματα από ενοίκια κατοικιών, ενώ σε αναστολή έχει τεθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Υπολογίστε πάντως ότι η περιουσία σας και τα εισοδήματα από αυτή, ιδίως αν είναι μεγάλα, θα σας επιβαρύνουν και με περισσότερη άμεση φορολογία, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το τεκμαρτό εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης. Σε κάθε περίπτωση, σύμμαχός σας στην απόκτηση και διαχείριση των ακινήτων σας είναι οι λογιστές / φοροτεχνικοί, που γνωρίζουν τη νομοθεσία και το φορολογικό πλαίσιο (που αλλάζει αρκετά συχνά στην Ελλάδα) και θα μπορέσουν να σας κατευθύνουν με ασφάλεια, για να πάρετε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε το ακίνητό σας

Η αξιοποίηση ενός ακινήτου μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBnB ασφαλώς και αποτελεί μια εναλλακτική, η οποία μπορεί να σας αποφέρει χρήματα.

Σίγουρα παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, που την καθιστούν μια συνετή επιλογή επένδυσης ή αξιοποίησης ενός διαμερίσματος.

Αν έχετε ακίνητο που βρίσκεται σε τουριστική περιοχή και ακόμη καλύτερα σε στρατηγικό σημείο εντός αυτής της περιοχής, οι πιθανότητες επιτυχημένης επένδυσης είναι σημαντικές.

Για παράδειγμα, αν διαθέτετε διαμέρισμα κοντά σε σταθμό Μετρό στην Αθήνα ή ακόμη και κοντά σε μετρό που θα ανοίξει στη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση θα παραμένει υψηλή σε κάθε περίπτωση. Οι τουρίστες εκτιμούν ιδιαίτερα τη χρήση μέσων σταθερής τροχιάς για τις μετακινήσεις τους, τόσο εντός πόλης όσο και προς και από τα αεροδρόμια.

Άλλοι παράμετροι που καθιστούν το ακίνητό σας ελκυστικό και κατάλληλο για βραχυχρόνια τουριστική μίσθωση είναι η εύκολη πρόσβαση σε αυτό, να βρίσκεται κοντά ή με καλή πρόσβαση σε παραλία και η ωραία θέα.

Μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, εφόσον πληρούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις και μόνο, μπορείτε να αποκτήσετε ένα σημαντικό εισόδημα, το οποίο μάλιστα να μην είναι μόνο εποχικό (το καλοκαίρι, στο peak της τουριστικής περιόδου). Υπάρχει και ο εσωτερικός τουρισμός ενώ πολλές φορές προκύπτουν ανάγκες προσωρινής διαμονής για λόγους επαγγελματικούς ή οικογενειακούς.

Από την άλλη πλευρά, δεν ισχύει πλέον το μότο “νοικιάζω το σπίτι στο AirBNB και χωρίς να κάνω κάτι βγάζω εισόδημα”. Όπως όλες οι επενδύσεις, συνεπάγεται κόστος. Πολλές φορές, ειδικά αν το σπίτι είναι παλιό και ασυντήρητο, θα χρειαστεί να κάνετε ανακαίνιση, μερική ή ολική, προκειμένου να γίνει ελκυστικό.

Επιπλέον, ενώ στη μακροχρόνια μίσθωση δεν έχετε άλλα κόστη πέρα από τα κόστη της ιδιοκτησίας (φόροι, βασική συντήρηση), στη βραχυχρόνια μίσθωση επωμίζεστε εσείς όλο το κόστος λειτουργίας του σπιτιού (κοινόχρηστα, λογαριασμοί). Σε αυτά θα πρέπει να υπολογίζετε και τις φυσιολογικές φθορές ή ζημιές που γίνονται στο σπίτι από τη συχνή εναλλαγή ενοίκων.

Στο κόστος πρέπει επίσης να υπολογίσετε την καθαριότητα (παίζει πολύ σημαντικό ρόλο) και την εξυπηρέτηση (υποδοχή, διαχείριση παραπόνων, επίλυση προβλημάτων).

Όλα τα παραπάνω ανεβάζουν το κόστος. Βέβαια σε πολλές περιπτώσεις σας συμφέρει να δώσετε τη διαχείρισή του σε μια εξωτερική εταιρεία που ειδικεύεται στα καταλύματα τύπου AirBNB. Θα σας γλιτώσει κόπο και χρόνο ενώ το αποτέλεσμα θα είναι πιο επαγγελματικό. Φυσικά και αυτό έχει ένα κόστος.

Eπίσης είναι συνετό να ασφαλίσετε το σπίτι και τα υπάρχοντά του. Σίγουρα θα υπάρξουν φυσιολογικές φθορές και ζημιές. Πολλές πλατφόρμες διαθέτουν επιλογές ασφάλισης ενώ και αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν τέτοια πακέτα πλέον.

Σημειώστε βέβαια ότι το θέμα δήλωσης των εισοδημάτων είναι αρκετά σημαντικό στην περίπτωση βραχυχρόνιων μισθώσεων. Φροντίστε, λοιπόν, με προσοχή τα λογιστικά σας.

Πλέον, τα εισοδήματα πρέπει να δηλώνονται στο Κράτος. Υπάρχουν προθεσμίες και πρόστιμα. Το λογιστικό και φορολογικό σκέλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι σημαντικό και καλό είναι να συνεργαστείτε με λογιστή, που θα σας καθοδηγεί.

Παύλος Ρίζος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.news247.gr/oikonomia/akinita/agora-akiniton-2022-ti-kostizei...