Ακίνητα

Με αμείωτη ένταση αναμένεται να συνεχιστεί το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων και το 2024 παρά το ράλι που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές στην αγορά.

Είδαμε στα προηγούμενα σημειώματά μας τις νομικές έννοιες που αφορούν τα ακίνητα. Για να ολοκληρώσουμε τις έννοιες αυτές σήμερα θα δούμε τι συμβαίνει με τα προικώα ακίνητα, τη προστασία της κυριότητας και τις διεκδικητές αγωγές.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η αξιοποίηση κλειστών ακινήτων μέσω ΣΔΙΤ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της στέγης, όπως αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε

Το σύστημα, το οποίο θα ονομάζεται ''Μητρώο Ακινήτων'', θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των φορολογητέων αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα ώστε οι τελικές φορολογη

Μια προς μια ελέγχει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι περίπου 145 δήμοι της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ζητώντας «κούρεμα» των τι

Υψηλότερα μισθώματα και ισχυρότερες αποδόσεις σε όλες τις κατηγορίες συγκριτικά με την Ευρώπη, παρουσιάζει η ελληνική αγορά ακινήτων, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της κτηματαγοράς αλλά και με σχετικές έρευνες, προσελκύοντας μάλιστα ξένα επενδυτικά κεφάλαια 1,1 δισ.

Σε κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στην αγοραπωλησία ακινήτου προχωράει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Μέσα στο επόμενο διάστημα –και οπωσδήποτε πριν από το τέλος του χρόνου- βγαίνει στον «αέρα» το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που θα επιτρέψει σε ιδιοκτήτες ακινήτων να εξασφαλίσουν επιδοτήσεις έως και 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση της κατοικίας τους.

Δύο σημαντικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων που έρχονται μέσα στην επόμενη χρονιά δημιουργούν έντονη κινητικότητα, από φέτος, σε μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες.

Σελίδες