Ακίνητα: Αλλάζει εκ βάθρων το αντικειμενικό σύστημα

Στην αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από το 2022 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών θέτοντας σε εφαρμογή το ψηφιακό σύστημα μαζικών εκτιμήσεων. Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που οδηγεί στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ανά διετία, προσφέροντας ταυτόχρονα στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίζουν πως διαμορφώνονται οι αξίες σε κάθε περιοχή της χώρας.

 

Μετά τη δημιουργία του ψηφιακού χάρτη όπου κάθε πολίτης μπορεί να βρίσκει τη Τιμή Ζώνης  αλλά και την αντικειμενική αξία για οποιοδήποτε ακίνητο, το οικονομικό επιτελείο έρχεται και το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Η προεργασία όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας να διασφαλίζει το διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας.

 

 

To έργο συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα.

 

Ειδικότερα λαμβάνει:  

α) δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλοτροίωσης,  

β) δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.).  

Το έργο, όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και το οποίο συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

 

 Από την πλευρά του ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:  

α) να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,  

β) να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,  

γ) να εισάγει δεδομένα και  

δ) να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

 

Το επόμενο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επαναχάραξη των τιμών ζώνης σε πρώτη φάση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αναμένεται εντός του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προτάσεις οι οποίες θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν σε αρκετές περιοχές θα σπάσουν στα δύο οι υφιστάμενες ζώνες, σε άλλες περιπτώσεις θα γίνουν επεκτάσεις, ενώ κάποιες ζώνες θα συνενωθούν.

 

Προβληματική κρίνεται (και για αυτό άλλωστε θα αλλάξει με την επαναχάραξη των τιμών ζώνης) και η εξάντληση του συντελεστή παλαιότητας των αντικειμενικών αξιών στα 26 έτη, πέραν των οποίων δεν απομειώνεται άλλο η αξία των ακινήτων. Είτε δηλαδή το ακίνητο είναι ηλικίας 60 ετών είτε 25, η φορολογητέα αξία είναι η ίδια. Αν συνεκτιμηθεί ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του κτιριακού αποθέματος της χώρας (πάνω από το 70%) έχει κατασκευαστεί πριν από το 1995, είναι προφανής η στρέβλωση που δημιουργείται. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται  και με τους συντελεστές εμπορικότητας των αντικειμενικών αξιών, που επίσης έχουν παραμείνει οι ίδιοι τα τελευταία 40 χρόνια, δηλαδή δεν λαμβάνεται υπόψη η ανάπτυξη ολόκληρων συνοικιών, όπως π.χ. του Ψυρρή, που το 1980 κυριαρχούνταν από εργαστήρια και μικρές βιοτεχνίες.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.capital.gr/agora-akiniton/3593726/akinita-allazei-ek-bathron...