Ακίνητα: Σχέδιο για αυτόματη απαλλαγή από δημοτικά τέλη – Ποιους ιδιοκτήτες αφορά

Τι ισχύει σήμερα για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα – Ποιες είναι οι αλλαγές που ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.

 

 

 

«Στα σκαριά» φαίνεται να βρίσκεται ρύθμιση που προβλέπει την αυτόματη απαλλαγή από δημοτικά τέλη για κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

 

Το σχέδιο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά και στην απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής τελών για ακίνητα που παραμένουν κενά και δεν ηλεκτροδοτούνται.

 

Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την απαλλαγή από την ημέρα που θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση του ακινήτου χωρίς μάλιστα ο ιδιοκτήτης να είναι υποχρεωμένος να υποβάλει στον οικείο Δήμο τη σχετική δήλωση η οποία συνοδεύεται με τη βεβαίωση διακοπής της ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ.

 

 

Η ρύθμιση αποτελεί ένα πάγιο αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία έχει επισημάνει ότι η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών είναι ηλικιωμένοι που κατοικούν στην περιφέρεια και δεν γνωρίζουν ότι η διακοπή ρεύματος σε ένα ακίνητο δεν διακόπτει αυτομάτως και την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών, εφόσον θεωρούν ότι με τη διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου Δήμου, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει και όπως άλλωστε προβλέπεται.

 

 

 

Τι ισχύει σήμερα

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού θα πρέπει να υποβάλουν στο Δήμο δήλωση μαζί με τη βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης ακινήτου η οποία εκδίδεται από τα τοπικά γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ.


Από την ημερομηνία υποβολής της δήλωση στην υπηρεσία Εσόδων του Δήμου και όχι από την ημερομηνία διακοπής της ηλεκτροδότησης σταματούν να τρέχουν οι χρεώσεις δημοτικών τελών.

 

 

Με δεδομένο ότι ένα ποσοστό της τάξης του 60% των δήμων έχουν συνδεθεί ή έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με την on line εφαρμογή του ΔΕΔΔΗΕ για τα δημοτικά τέλη, η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει τη νομοθέτηση σχετικής ρύθμισης που θα προβλέπει ότι η διακοπή του ρεύματος διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον ο αντίστοιχος μη ηλεκτροδοτούμενος χώρος δεν χρησιμοποιείται, και αν χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει από την έναρξη της χρησιμοποίησης, για να του χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη.

 

 

 

 

 

[πηγή: newmoney.gr]