Ανακαίνιση σπιτιού: Δείτε το χώρο σας με άλλο μάτι!

Αν το σπίτι σας δείχνει παλιό και σάς κουράζει, οι χώροι δεν καλύπτουν πια τις ανάγκες σας, και η φθορά έχει εγκατασταθεί στο σπιτικό και κατ΄ επέκταση και στη ζωή σας, τότε ήρθε η ώρα για ανακαίνιση!

 

Σίγουρα θα αναρωτιέστε, πόσοι τεχνίτες και πόσα συνεργεία θα πρέπει να περάσουν από το σπίτι σας για να το κάνουν… καινούριο; Τι είδους ανακαίνιση χρειάζεται ο χώρος σας; Τι πρέπει να προσέξετε; Πόσο θα σάς κοστίσει;

 

Μην απελπίζεστε, δεν θα χρειαστεί να ξοδέψετε μια περιουσία για να «ζωντανέψετε» το χώρο σας. Το σπίτι των ονείρων σας δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

 

Μπορείτε πολύ εύκολα και οικονομικά να κάνετε μικρές αλλά θεαματικές αλλαγές στο χώρο σας, βάζοντας τη σφραγίδα του προσωπικού σας γούστου. Προτείνουμε μερικές ιδέες, όπως:

 

  •  Πώς να εξοικονομήσετε extra χώρο

Αν η οικογένεια μεγάλωσε και μαζί και οι ανάγκες της, τότε ένα διαχωριστικό με γυψοσανίδα στο μεγάλο καθιστικό-σαλόνι μπορεί εύκολα να μετατρέψει μία μικρή γωνιά σε ένα ζεστό χώρο γραφείου.

 

  • Πώς να κάνετε ένα δωμάτιο να φαίνεται μεγαλύτερο

Οτιδήποτε «τραβάει» το μάτι ψηλά, κάνει το δωμάτιο να φαίνεται πιο μεγάλο. Μπορείτε να βάλετε ταπετσαρία στο ταβάνι που θα τραβήξει το βλέμμα ψηλά και το δωμάτιο θα δείξει ψηλοτάβανο.

Ακόμη μπορείτε να κρεμάσετε ράφια κοντά στο ταβάνι για να «τραβήξετε» τα βλέμματα ψηλά και ο χώρος να δείχνει μεγαλύτερος.

Μία άλλη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε γυψοσανίδες και να τοποθετήσετε κρυφούς φωτισμούς που δίνουν ένα όμορφα αισθητικό αποτέλεσμα.

 

  • Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά τα χρώματα

Χρησιμοποιείστε παλ ανοιχτά χρώματα στους τοίχους. Τα σκούρα χρώματα στους τοίχους κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μικρότερος. Χρώματα ανοιχτά όπως το λευκό, το απαλό γκρι του πάγου ή το γαλάζιο δείχνουν τον χώρο μεγαλύτερο.

 

Γιατί να κάνω ανακαίνιση;

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι μία σημαντική επιλογή για να συντηρήσετε το χώρο σας, να αναβαθμίσετε την καθημερινότητά σας, να φέρετε αέρα ανανέωσης στη ζωή σας, να πετάξετε-επιτέλους- τα παλιά και φθαρμένα που βαραίνουν τη ζωή σας.

 

Η ανακαίνιση κάνει το σπίτι μας λειτουργικό και όμορφο.

 

Σε κάθε περίπτωση η ανακαίνιση ενός χώρου επιβάλλεται όταν ο χρόνος έχει αφήσει ανελέητα τα σημάδια του. Ξύλινα πατώματα έχουν φθαρεί, μωσαϊκά και κουφώματα έχουν παλιώσει, τα χρώματα στους τοίχους αρχίζουν να ξεφλουδίζουν, εμφανίζεται υγρασία και απώλεια θέρμανσης το χειμώνα όταν το σπίτι δεν είναι μονωμένο. Αν εγκαταλείψετε το χώρο σας στο έλεος του χρόνου, οι φθορές θα σάς δημιουργήσουν κάποια στιγμή σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που αυξάνουν το κόστος των εργασιών.

 

Άλλοι λόγοι για να προχωρήσετε σε μια ανακαίνιση σπιτιού είναι και η αλλαγή χρήσης του ακινήτου. Ενδεχομένως να θέλετε να ενοικιάσετε το διαμέρισμά σας, οπότε θα πρέπει να κάνετε κάποιες εργασίες συντήρησης.

 

Τι περιλαμβάνει μια ανακαίνιση;

Διαλέγουμε το είδος της ανακαίνισης του σπιτιού ανάλογα με τις ανάγκες μας:

 

  •  Μίνι ανακαίνιση

Αν θέλουμε να κάνουμε μία μικρή ανανέωση για να φρεσκάρουμε και να ανανεώσουμε τους χώρους τότε μία μίνι ανακαίνιση μπορεί να δώσει σίγουρα άλλο ύφος στο σπίτι, χωρίς μεγάλο κόστος. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να “παίξουμε” με τα χρώματα στους τοίχους, τη διαρρύθμιση και τη διακόσμηση.

 

  • Μεσαία ανακαίνιση

Εκτός από τα βαψίματα και τις διακοσμητικές αλλαγές, μία ανακαίνιση περιλαμβάνει και την αντικατάσταση όλων των παλαιών κατασκευών με νέες, όπως τα είδη υγιεινής και τα κουφώματα. Σε μία μεσαίου τύπου ανακαίνιση μπορούμε να προχωρήσουμε σε μικρές αισθητικές παρεμβάσεις, όπως τοποθέτηση γυψοσανίδων και διαχωριστικά που θα μεταμορφώσουν τους χώρους του σπιτιού.

 

  • Μεγάλη/ολική ανακαίνιση

Σε αυτή την περίπτωση προχωράμε σε ριζικές αλλαγές των χώρων με γκρέμισμα τοίχων ή επεκτάσεων, άνοιγμα νέων εισόδων, αλλαγή πατώματος, μόνωση, νέες ηλεκτρολογικές/ υδραυλικές εγκαταστάσεις. Μία ριζική ανακαίνιση ενδείκνυται,κυρίως, σε περιπτώσεις αναπαλαίωσης σπιτιών.

 

Γιατί συμφέρει μία ανακαίνιση;

Η ανακαίνιση σπιτιού είναι ένα είδος επένδυσης για την ακίνητη περιουσία μας. Προσδίδει προστιθέμενη αξία στο ακίνητο, είτε πρόκειται να μείνουμε εμείς, είτε πρόκειται να διαθέσουμε το χώρο για ενοικίαση.