Ανοίγει ο δρόμος για αυτόματες αναπροσαρμογές αντικειμενικών αξιών

Μετά την ενεργοποίηση του ψηφιακού χάρτη μέσω του οποίου κάθε φορολογούμενος μπορεί να εντοπίσει την τιμή ζώνης σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας και να υπολογίσει την αντικειμενική αξία του ακινήτου του αλλά και μετά την εφαρμογή των νέων τιμών  ζώνης που θα αποκτήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, έρχεται ένα νέο ψηφιακό σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών. Το πληροφοριακό σύστημα που στήνει το υπουργείο Οικονομικών θα παρακολουθεί και θα καταγράφει τις τάσεις στην αγορά των ακινήτων και θα παρεμβαίνει αυτόματα αναπροσαρμόζοντας τις αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα των εμπορικών τιμών.

 

 

 

Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης του αντικειμενικού συστήματος και, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

 

1. Την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Πληροφοριακού Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων με τη δημιουργία ενός εκτιμητικού μοντέλου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη και θα προσομοιώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και των τάσεων της αγοράς, βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς βέλτιστες πρακτικές. Με το σύστημα αυτό, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα:

α) να βλέπει πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,

β) να πλοηγείται σε διαδραστικούς χάρτες,

γ) να εισάγει δεδομένα και

δ) να πληροφορείται για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τον ενδιαφέρει.

 

Το σύστημα θα υποβοηθά στη λήψη απόφασης σχετικά με την εκτίμηση της αξίας κάθε ακινήτου με βάση τη δυναμική της Κτηματαγοράς, ανεξάρτητα από τις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, αξιοποιώντας τα στοιχεία του Μητρώου στοιχείων ακινήτων και αξιών. Επιπλέον θα τεκμηριώνει τη μέθοδο υπολογισμού της αξίας κατά τρόπο αξιόπιστο, συνεπή, εύλογο και νομικά έγκυρο.

 

Η  προεργασία προχωρά με εντατικούς ρυθμούς, για την ανάπτυξη του αυτόματου συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων που θα είναι εναρμονισμένο με τις εξελίξεις στην αγορά και θα δημιουργεί τις συνθήκες ώστε η φορολογία της ακίνητης περιουσίας να «διασφαλίζει το διττό στόχο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής αποτελεσματικότητας», όπως σημειώνουν στο υπουργείο Οικονομικών.

 

 

2. Τη δημιουργία Μητρώου/Βάσης Δεδομένων στοιχείων των ακινήτων και αξιών. Το  έργο θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ενδεικτικά δεδομένα που στοχεύει να συγκεντρώσει το έργο είναι:

α) δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλοτροίωσης,

β) δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.).

 

Το έργο θα αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) της Γενικής Γραμματείας Οικονομικής Πολιτικής  του  υπουργείου Οικονομικών, που θα φιλοξενείται στην κεντρική γεωχωρική υποδομή της ΓΓΠΣΔΔ, και το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.

 

 

 

 

[πηγή: https://www.insider.gr/oikonomia/178751/anoigei-o-dromos-gia-aytomates-a...