Ανοίγει ο φάκελος των αυθαιρέτων, δεύτερη ευκαιρία τακτοποίησης

Δεύτερη ευκαιρία θα δοθεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν μείνει εκτός από τις διαδικασίες τακτοποίησης των αυθαιρέτων.

 

Ανοίγει και πάλι ο φάκελος με τα αυθαίρετα μετά το Νόμο Χατζηδάκη που επιχειρεί να δώσει τη δυνατότητα σε χιλάδες ιδιοκτήτες με σημαντικές αυθαιρεσίες που δεν έχουν καταφέρει να τις τακτοποιήσουν να το κάνουν.

 

 

 

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ

Ενας ιδιοκτήτης ακινήτου με μεγάλη αυθαιρεσία (για παράδειγμα υπόγειο μονοκατοικίας έχει γίνει μέρος του σπιτιού, όπως συμβαίνει με χιλιάδες μεζονέτες σε όλη τη χώρα), όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, σήμερα δεν μπορεί να το δηλώσει και να το τακτοποιήσει πληρώνοντας το αντίστοιχο πρόστιμο.

 

Εάν όμως πεθάνει οι κληρονόμοι του μπορούν – με τις… ευλογίες του νομοθέτη να το τακτοποιήσουν.

 

Κατά τις ίδιες πηγές, μία ακόμη πρόβλεψη του τελευταίου νόμου που δημιουργεί νέα ευτράπελα είναι η δυνατότητα που δόθηκε από το ΥΠΕΝ να δηλώνονται αυθαίρετα της κατηγορίας 5 σε περιοχές που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έπειτα από φυσικές καταστροφές, όπως φωτιές ή πλημμύρες.

 

Το σκεπτικό πίσω από την πρόβλεψη αυτή είναι να μπορούν, να αποζημιωθούν οι πληγέντες, για να επισκευάσουν ή να ξαναχτίσουν.

 

Το πρόβλημα ωστόσο βρίσκεται στο ότι επειδή η ρύθμιση είναι οριζόντια, μπορούν όλοι μέσα στο 2021 να δηλώσουν τα αυθαίρετά τους ανεξάρτητα αν ανήκουν στους πληγέντες, εάν η δημοτική ενότητα στην οποία ανήκουν έχει χαρακτηριστεί ως πληγείσα.

 

 

 

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

Ήδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ενσωμάτωση του νέου σχεδιασμού υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά στο νομοσχέδιο για την ανακύλωση που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα στη Βουλή.

 

 

Οι βασικοί άξονες των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων του ΥΠΕΝ εστιάζουν στα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κατάργηση της κατηγορίας 5 των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ τα προβλήματα είναι τα εξής:

Α) Μένουν εκτός χρηματοδότησης τα δημόσια κτίρια: Ενώ η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα ανακαίνισης δημόσιων κτιρίων με εξασφαλισμένους πόρους, πολλοί δημόσιοι φορείς αδυνατούν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, διότι τα κτίρια τους χαρακτηρίζονται «αυθαίρετα».

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες κτίρια στην επαρχία, που έχουν χτιστεί την περίοδο 1950-1980, οπότε άλλαξαν οι κανονισμοί κτιρίων, δεν έχουν τις μελέτες αλλά και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται σε νεότερα κτίρια με συνέπεια να χαρακτηρίζονται και αυτά ως «αυθαίρετα».

  • Για παράδειγμα στα Χανιά, έπειτα από έρευνα του τοπικού ΤΕΕ, όπου εξετάστηκαν 69 ακίνητα, αποκαλύφθηκε πως όλα τα σχολεία, με βάση τον ορισμό του νόμου, θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως αυθαίρετα.

 

Β) Προκλήθηκαν προβλήματα με έργα συντήρησης: Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τεράστιο πρόβλημα αντιμετώπισαν τους προηγούμενους μήνες πολλοί δημόσιοι φορείς που κάνουν έργα συντήρησης ή αναθέτουν υπηρεσίες και μελέτες για την ακίνητη περιουσία τους, με κοινοτικούς πόρους.

  • Για παράδειγμα, κατά τις ίδιες πηγές, το ΑΠΘ δεν μπορούσε να προχωρήσει διαγωνισμό καθαριότητας, διότι απαιτούνταν στοιχεία νομιμότητας των κτιρίων.

 

Υπάρχει κόλλημα στις μεταβιβάσεις ιδιωτικών ακινήτων: Με το ισχύον καθεστώς εξαιρούνται της απαγόρευσης δηλώσεων τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 που αποκτούνται μέσω αναγκαστικού πλειστηριασμού ή leasing μόνο από τις τράπεζες και όχι από ιδιώτες.

Αποτέλεσμα των περιορισμών είναι το ίδιο αυθαίρετο εάν ανήκει σε ιδιώτη να μην μπορεί να τακτοποιηθεί, ενώ αν το «πάρει» η τράπεζα να μπορεί…

Δημιουργείται έτσι, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, πρόβλημα ισονομίας. Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «θα δώσουμε διεξόδους καθώς υφίστανται πολλά προβλήματα λόγω της μη συνέχισης υπαγωγής τακτοποίησης αυθαίρετων κατασκευών, είτε κτιρίων με αυθαίρετες αλλαγές χρήσης.

 

 

 

 

[πηγή: dikaiologitika.gr]