Αντικειμενικές αξίες

Το σύστημα, το οποίο θα ονομάζεται ''Μητρώο Ακινήτων'', θα συλλέγει πληροφορίες για τις διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων στην αγορά και θα προσαρμόζει το ύψος των φορολογητέων αντικειμενικών τιμών ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο σε τέτοια επίπεδα ώστε οι τελικές φορολογη

Μια προς μια ελέγχει η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει οι περίπου 145 δήμοι της χώρας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ζητώντας «κούρεμα» των τι

Δύο σημαντικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων που έρχονται μέσα στην επόμενη χρονιά δημιουργούν έντονη κινητικότητα, από φέτος, σε μεταβιβάσεις και αγοραπωλησίες.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο έλεγχος των ενστάσεων που έχουν υποβάλει σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας οι οποίοι ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών αντιδρώντας στο άλμα των τιμών που έγινε με την τελευταία αναπροσαρμογή.

Το 2024 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το αυτόματο σύστημα μαζικών εκτιμήσεων ακινήτων από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών μόλις 2 χρόνια από την τελευταία αναπροσαρμογή των πρώτων τον Ιανουάριο του 2022. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νοτίων και βορείων προαστίων.

Μετά τις εκλογές θα παραδώσει η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών στο νέο οικονομικό επιτελείο της εισηγήσεις της για τις μειώσεις των τιμών ζώνης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μετάθεση για το 2024 παίρνει, πρακτικά πια, ο μόνιμος μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης αλλά και οι ενστάσεις που κατέθεσαν οι δήμοι της χωράς για τις αντικειμενικές αξίες που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και τις μεταβιβάσεις.

Οι κάλπες καθυστερούν τις ανατροπές που σχεδιάζονται στον χάρτη των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Τις διαδικασίες για την επέκταση των αντικειμενικών αξιών καλύπτοντας το σύνολο της επικράτειας ξεκινούν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων.

Σελίδες