Αθήνα: Με 1,5 εκατ. ευρώ επιδοτείται η αναβάθμιση προσόψεων κτιρίων • Έξτρα μπόνους για επιλογή Ελεγκτή Δόμησης

Ένα σημαντικό πρόγραμμα ξεκινά ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ» που αφορά τη χρηματοδότηση της αισθητικής αναβάθμισης των προσόψεων των ιδιωτικών κτιρίων της Αθήνας. Στο πρόγραμμα «ΠΡΟΣΟΨΗ», όπως ονομάζεται που παρουσιάστηκε την Δευτέρα 13/12/21 στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δυνατότητα συμμετοχής έχουν όλα τα ιδιωτικά κτίρια εντός του Δήμου Αθηναίων.

 

Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος επιδότησης είναι 1.500.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΑΕ», Πολυχρόνη Ακριτίδη, που έκανε τη σχετική ενημέρωση, το μέγιστο ποσό επιδότησης ορίζεται στις 6.000 ευρώ ανά κτίριο ενώ για τα διατηρητέα κτίρια το μέγιστο ποσό επιδότησης ορίζεται στις 7.200 ευρώ ανά κτίριο.

 

Η υποβολή των αιτήσεων και όλες οι σχετικές διαδικασίες τους γίνονται από μηχανικό, που επιλέγει ο ωφελούμενος, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΤΕΕ με απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο. Επίσης, ο μηχανικός που επιλέγει ο ωφελούμενος δεν διεκπεραιώνει απλά τη διαδικασία αλλά παρακολουθεί την υλοποίηση των παρεμβάσεων, μεριμνά για τη λήψη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων και πιστοποιεί ποσοτικά και ποιοτικά τις εργασίες που εκτελέστηκαν προκειμένου να καταβληθεί η επιχορήγηση.

 

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος επιλέξει μηχανικό εγγεγραμμένο στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης επιδοτείται η αμοιβή του με το ποσό των 400 ευρώ. Στόχοι του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός νέου αστικού τοπίου μέσω της ανάπλασης των προσόψεων των κτιρίων.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε την ενίσχυση της ασφάλειας των κτιρίων, την αύξηση της αξίας τους, καθώς και την ανάδειξη του κτιριακού πλούτου και της προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος, αναβαθμίζοντας καθολικά την εικόνα της πόλης στο κέντρο και τις γειτονιές της. Επίσης θα μπορέσει να ευνοηθεί η ενεργοποίηση της αγοράς και η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://news.b2green.gr/13602/%ce%b4%ce%ae%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%b...