Αυθαίρετη Δόμηση

Γεμάτα κρυφές παγίδες είναι εκατομμύρια ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, και δυστυχώς – σε πολλές περιπτώσεις – οι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν πως έχουν ένα… αυθαίρετο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι (!).

 

Εως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος, με τον οποίο θα μπορέσει να προχωρήσει η τακτοποίηση αυθαιρέτων με μεγάλες αυθαιρεσίες, της κατηγορίας 5, καθώς ακόμα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν έχει καταλήξει στην απαιτού

Με το υπουργείο Περιβάλλοντος να βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να ανοίξει εκ νέου αλλά υπό προϋποθέσεις η πλατφόρμα για ένταξη μεγάλων αυθαιρέτων στον νόμο τακτοποίησης, η κυβέρνηση έχει δώσει ήδη μια δεύτερη ευκαιρία σε ιδιοκτήτες πληττόμ

Η παράταση αυτή κρίθηκε αναγκαία από το ΥΠΕΝ, ύστερα από αίτημα του ΤΕΕ, καθώς λόγω της πανδημίας υφίσταται μεγάλος αριθμός αιτημάτων μηχανικών που αντιμετωπίζουν σημαντική δυσχέρεια στην εμπρόθεσμη συγκέντρωση και καταχώρηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών.

Η αρχή θα γίνει με όσα αυθαίρετα της κατηγορίας αυτής είχαν υπαχθεί προς τακτοποίηση στον νόμο 4014 του 2011, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός.

“Ανάσα” δημιουργεί σε ιδιοκτήτες και μηχανικούς η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος για χορήγηση παράτασης στις προθεσμίες που λήγουν το επόμενο διάστημα και αφορούν την αυθαίρετη δόμηση.

 

Ανακοινώθηκε και επίσημα η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει άμεσα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά από αίτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, για τη

Επτά σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις και άλλες παρεμβάσεις νομοθετικού χαρακτήρα με επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων θα εφαρμοστούν το 2021.

 

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου για όλα τα κτίρια. Στόχος η καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και το τέλος της ομηρίας χιλιάδων ιδιοκτητών.