Δασικοί χάρτες: Οδηγός επιβίωσης μέσα από 40 ερωτήσεις-απαντήσεις

Στο 95% έχει φτιάσει η κύρωση των δασικών χαρτών σε ποσοστό επί των αναρτημένων χαρτών. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στον «ΟΤ», ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης. Όπως αναφέρει, «με την βοήθεια και των σχετικών πρόσφατων νομοθετημάτων, ρυθμίσεων και εγκυκλίων έχει δημιουργηθεί πλέον ένα πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα αφενός μεν να βρίσκουν το δίκιο τους οι πολίτες αλλά και από την άλλη πλευρά να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται το περιβάλλον και το δάσος». Κατά τον Γενικό Γραμματέα Δασών, «οι δασικοί χάρτες είναι πλέον ένα εργαλείο υποδομής, που με διαφανή τρόπο προσδιορίζει τι υπάγεται στη Δασική νομοθεσία και τι όχι προσφέροντας ασφάλεια στους πολίτες και στις επενδύσεις».

 

 

 

Ο «ΟΤ» δίνει όλες τις πληροφορίες για τους δασικούς χάρτες, μέσα από 40 ερωτήσεις –απαντήσεις.

1η) Σε τι ποσοστό έχει φθάσει η κύρωση των δασικών χαρτών;

Το ποσοστό μερικής κύρωσης των Δασικών Χαρτών επί τού συνόλου της Επικράτειας υπερβαίνει πλέον το 90%. και ως ποσοστού κύρωσης επί των αναρτημένων εκτάσεων έφτασε στο 95%.

2η) Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Επόμενο βήμα/στόχος είναι να επεξεργαστούν οι εκκρεμούσες αντιρρήσεις των πολιτών για το υπόλοιπο 5% των αναρτημένων χαρτών.

3η)Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Σημαίνει πως από την ημερομηνία δημοσίευσης του δασικού χάρτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως καθίσταται οριστικός και έχει πλήρη αποδεικτική ισχύ σε κάθε διοικητική ή δικαστική αρχή για όλα τα τμήματα που αποτυπώνονται σε αυτόν με πράσινο περίγραμμα και πράσινη διαγράμμιση, τα οποία αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις.

4η) Δηλαδή;

Η ολοκλήρωση της κύρωσης των δασικών χαρτών έχει ως αποτέλεσμα: τη διασφάλιση των δασικών οικοσυστημάτων. Την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη σύνταξη των χωροταξικών σχεδίων και την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης. Την οριοθέτηση της Δημόσιας περιουσίας και την επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων σχετικά με τον χαρακτηρισμό εκτάσεων ως δασικών ή μη και την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου στις εκτάσεις που διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

5η) Σε ποιες περιοχές κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες;

Οι περιοχές όπου υπάρχει ολική ή μερική κύρωση δασικών χαρτών είναι: Αρκαδία, ‘Άρτα, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, ‘Έβρος, Ζάκυνθος, Ηλεία, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πειραιάς, Ροδόπη, Σέρρες, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα, Χαλκιδική, Χίος, Αττική (Τουρκοβούνια), Δράμα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Κυκλάδες, Λέσβος, Πέλλα και Σάμος.

6η) Τι ισχύει για τις μεταβιβάσεις –αγοραπωλησίες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη;

Μετά την κύρωση του δασικού χάρτη κάθε μεταβίβαση, σύσταση, αλλοίωση, και γενικά κάθε μεταβολή των εμπράγματων δικαιωμάτων, στις δασικές εκτάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτόν, είναι άκυρη και ανίσχυρη, αν δεν συνοδεύεται από σχετικό πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Δασών, με τον οποίο βεβαιώνεται ο χαρακτήρας της έκτασης.

7η) Τι ισχύει για τις περιοχές που δεν αποτελούν δασικές εκτάσεις;

Για τις περιοχές που περιλαμβάνονται στον κυρωμένο δασικό χάρτη και δεν αποτελούν δασικές εν γένει εκτάσεις, το προαναφερόμενο πιστοποιητικό αντικαθίσταται από υπεύθυνη δήλωση επί του τοπογραφικού διαγράμματος, που συνοδεύει τη σχετική πράξη του συμβολαιογράφου. Στην περίπτωση που δεν υφίσταται αυτή η υποχρέωση, τότε, πρέπει να προσκομιστεί τυπωμένο απόσπασμα από τον χάρτη όπου απεικονίζεται το ακίνητο στο οποίο αφορά η συμβολαιογραφική πράξη, όπου εμφανίζονται οι συντεταγμένες των κορυφών του ακινήτου, με την οποία δηλώνεται υπευθύνως από τον συντάκτη του πως το συγκριμένο ακίνητο δεν εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

 

8η) Στην περίπτωση ενός κυρωμένου δασικού χάρτη μπορεί κάποιος να κάνει διόρθωση; Ποια λάθη διορθώνονται;

Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η αναμόρφωση του κυρωμένου δασικού χάρτη με: Α) την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία ή με δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν επί των πράξεων αυτών, ή επί τού ιδιοκτησιακού ζητήματος χορτολιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων, ή με διοικητικές πράξεις που έπρεπε να συμπεριληφθούν στον δασικό χάρτη ή εσφαλμένα αποτυπώθηκαν κατά την κατάρτισή του και δεν απεικονίζονται σε αυτόν. Β) με τη διόρθωση προδήλων σφαλμάτων.

9η) Πότε δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το Δημόσιο;

Για τις εκτάσεις του δασικού χάρτη, που προστίθενται σύμφωνα με τα προαναφερόμενα και δεν υπάγονται στο δασικό νόμο, κατά το χρόνο κύρωσης αυτού, δεν διεκδικούνται δικαιώματα από το Δημόσιο.

10η) Για ποιους ΟΤΑ (μετά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί) οι προθεσμίες για τις υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών λήγουν το 2023;

Για τους πολίτες που κατοικούν στην Ελλάδα οι προθεσμίες είναι: για τους ΟΤΑ: Δροσιάς (9/1/2023), Άνοιξης (9/1/2023), Αγ. Στεφάνου (9/1/2023), Διονύσου (9/1/2023), Σταμάτας (9/1/2023), Ροδοπόλεως (9/1/2023) και Αχαρνών (17/1/2023). Για όσους μένουν στο εξωτερικό η προθεσμία αυξάνεται κατά 20 ημέρες.

11η) Ποιος είναι ο αριθμός των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί Πανελλαδικά;

‘Έχουν υποβληθεί συνολικά 340.018 αντιρρήσεις και 88.594 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, δηλαδή συνολικά 428.612 αιτήματα.

12η) Μέχρι στιγμής πόσες αντιρρήσεις έχουν εξεταστεί;

Μέχρι το 2020 είχαν εξεταστεί από τις παλιές Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων, 24.905 αιτήματα (για τις προγενέστερες αναρτήσεις), μέχρι τις 30.07.2022 έχουν εκδοθεί συνολικά 19.800 αποφάσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων .

Ο αριθμός των αντιρρήσεων, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΝ, θα μειωθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό μετά την εισαγωγή των πρόδηλων σφαλμάτων στον Δασικό Χάρτη, που έχουν παράλληλα υποβληθεί και ως αντιρρήσεις και αφορούν τις ίδιες εκτάσεις .

13η) Τι χαρακτηρίζεται ως πρόδηλο σφάλμα;

Ως πρόδηλο σφάλμα στη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ορίζεται, μεταξύ άλλων, για παράδειγμα, η εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών επί των φωτογραμμετρικών υποβάθρων, η λανθασμένη απεικόνιση αγροτικής έκτασης ως δασικής, η παράλειψη εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κλπ) και το αντίστροφο.

14η) Τι συμβαίνει αν απορριφθεί η αίτηση πρόδηλου σφάλματος;

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης προδήλου από την οικεία Διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η αίτηση αυτή μετατρέπεται σε αντίρρηση και εξετάζεται από την αρμόδια ΕΠΕΑ. Εάν κριθεί ότι πρόκειται περί προδήλου σφάλματος, το καταβληθέν τέλος επιστρέφεται.

15η) Ποια είναι η διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων;

Η υποβολή των αντιρρήσεων είναι δυνατή μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση με τη χρήση κωδικών taxinet.

16η) Ποια εναλλακτική δυνατότητα έχουν οι ιδιοκτήτες αν δεν είχαν υποβάλλει αίτηση ή αν είχε απορριφθεί η αντίρρησή τους;

Όσοι είχαν υποβάλλει αντίρρηση μπορούν να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια. Εάν δεν έχει κάποιος υποβάλλει αντίρρηση έχει δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης μερικής ή ολικής κύρωσης του δασικού χάρτη στο ΣτΕ.

17η) Γίνονται αντιρρήσεις και στους κυρωμένους δασικούς χάρτες;

Όχι , γιατί με πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κριθεί ότι οι χρόνοι αναρτήσεων αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης της διαδικασίας των αναρτήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν επαρκείς, έτσι ώστε οι ιδιώτες να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

18η) Τι ισχύει για τις οικοδομικές άδειες και επενδύσεις;

Σήμερα, με τον αναρτημένο ή κυρωμένο δασικό χάρτη, αρκεί η βεβαίωση του μηχανικού πως το απλό απόσπασμα του δασικού χάρτη φέρει τον χαρακτηρισμό «ΑΑ» (δηλαδή μη διεπόμενες από τη δασική νομοθεσία), το οποίο κατατίθεται στην υπηρεσία δόμησης του οικείου δήμου και εκδίδεται η οικοδομική άδεια. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη επένδυση.

19η) Για ποιες περιοχές της χώρας δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου και το βάρος της απόδειξης της ιδιοκτησίας το έχουν εξίσου οι πολίτες και το Δημόσιο;

Οι περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου ( ν.4821/21) είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος, Σάμος, Χίος).

20η) Εάν σήμερα το αγροτεμάχιο είναι δασική έκταση;

Στην περίπτωση που σήμερα θεωρείται δασική έκταση, αλλά στο παρελθόν με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 ήταν αγροτική έκταση, δεν υπάγεται πλέον στη δασική νομοθεσία, και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις.

21η) Πως γίνεται η αναμόρφωση του δασικού χάρτη;

Η αναμόρφωση του δασικού χάρτη κυρώνεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δασών, που εκδίδεται ιεραρχικά μετά από εισήγηση της οικείας Διεύθυνσης Δασών και έγκρισή της από τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

22η) Με ποιον τρόπο διορθώνονται οι λανθασμένοι χαρακτηρισμοί εκτάσεων;

Διορθώνονται με δυο τρόπους:

Α) Με την ηλεκτρονική υποβολή αντίρρησης στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους και το έννομο συμφέρον, αποστέλλονται από τον ενδιαφερόμενο, το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή, στο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).

Β) Με την υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος στον ειδικό δικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών, ατελώς είτε με, και την υποβολή των στοιχείων που αποδεικνύουν το πρόδηλο σφάλμα και το έννομο συμφέρον το αργότερο εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων σε έντυπη μορφή στα Σημεία Υποστήριξης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).

23η) Πέρα από τα όσα προαναφέρθηκαν για το τι χαρακτηρίζεται ως πρόδηλο σφάλμα , υπάρχει και κάτι άλλο;

Ναι. Απόδοση ως «χορτολιβαδικής» έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλή κλίσης περιοχή. Απόδοση ως «χορτολιβαδικής» έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη έναντι του Δημοσίου, ως ιδιωτικής. Απόδοση ως δασικής έκτασης που αφορά σε τεχνητή φυτεία.

24η) Πότε κάνουμε αίτηση πρόδηλου σφάλματος;

Οι διορθώσεις στον δασικό χάρτη λόγω προδήλων σφαλμάτων, γίνεται κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου όταν έχουμε:

  1. Τεχνικού χαρακτήρα απόκλιση ή εσφαλμένη τεχνική απόδοση των οριογραμμών που παρατηρείται επί των φωτογραμμετρικών υποβάθρων και προκύπτει είτε από μετρήσεις εδάφους είτε από φωτοερμηνευτική απόδοση του θεματικού περιεχομένου του χάρτη, που έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα, που παρουσιάζεται σ’ αυτά.
  2. Παράλειψη, εκ παραδρομής, της αποτύπωσης σαφώς δασικής έκτασης εντός ευρύτερης άλλης μορφής (αγροτικής κλπ) και το αντίστροφο.
  3. Λανθασμένη απεικόνιση αγροτικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο.
  4. Παράλειψη εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων.
  5. Λανθασμένη αποτύπωση θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε διαμορφωμένα στοιχεία εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.
  6. Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το Π.Δ. 32/2016 (ΦΕΚ 46 Α’).
  7. Απόδοση ως χορτολιβαδικής, έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις ιδιωτική έκταση, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  8. Απόδοση ως δασικής, έκτασης που αφορά τεχνητή δασική φυτεία, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
  9. Παράλειψη απεικόνισης πράξεων της διοίκησης (παραχωρητήρια κλπ) πριν από την κύρωση του δασικού χάρτη.

25η) Για ποιο λόγο δεν δίνεται το δικαίωμα υποβολής εκ νέου αντιρρήσεων σε περιπτώσεις όπου είχε υποβληθεί αντίρρηση η οποία απορρίφθηκε κατά την εξέταση από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ);

Με πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει κριθεί ότι κατά την προηγούμενη περίοδο, οι χρόνοι αναρτήσεων αλλά και ο τρόπος δημοσιοποίησης της διαδικασίας των αναρτήσεων και κύρωσης των δασικών χαρτών ήταν επαρκείς, έτσι ώστε οι ιδιώτες να προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

26η) Πάνω στους δασικούς χάρτες υπάρχουν διάφοροι κωδικοί. Τι συμβολίζουν;

ΑΑ-ΠΑ ( μη διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας). ΠΔ (Τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού διεπόμενες από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας). .ΔΔ (Ανέκαθεν Δασικές Εκτάσεις). ΔΑ (Εκχερσώσεις). ΑΔ (Δασωμένοι Αγροί). ΧΧ-ΧΑ-ΠΧ (χορτολιβαδικές εκτάσεις). ΧΧ (Ανέκαθεν Χορτολιβαδικές Εκτάσεις). ΧΑ (Χορτολιβαδικές Εκτάσεις στις Α/Φ του 1945. Άλλης Μορφή Κάλυψης στις Α/Φ 2007-2009). ΑΧ (Άλλης Μορφή Κάλυψης στις Α/Φ του 1945. Χορτολιβαδικές στις Α/Φ 2007-2009). ΑΝ (Εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω εκχέρσωσης ή εξαιτίας πυρκαγιών).

27η) Για ποιους από τους προαναφερόμενους τίτλους μπορεί κάποιος να υποβάλλει αντίρρηση;

Οι αντιρρήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην αμφισβήτηση του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων στον δασικό χάρτη εκτάσεων (ΔΔ, ΔΑ, ΑΔ, ΧΧ, ΧΑ, ΑΧ) ή της ορθής απεικόνισης (περιπτώσεις ΠΑ και ΠΔ), εφαρμογής και ισχύος των πράξεων της Διοίκησης και της σύννομης αλλαγής χρήσης αυτών. Στην περίπτωση ΑΑ δεν απαιτείται διότι οι εκτάσεις αυτές δεν διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

28η) Γιατί λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του 1945 και όχι νεότερες;

Η αεροφωτογράφιση του 1945 αποτελεί το πρώτο πλήρες γεωχωρικό σύνολο για όλη τη χώρα. Το βασικό εργαλείο για να αποτυπωθεί η κάλυψη σε παρελθοντικό χρόνο. Με την εφαρμογή του δασικού νόμου (ν.998/1979), όπως ισχύει, οι Δασικές Υπηρεσίες διαχρονικά χρησιμοποιούν τις Α/Φ του 19455 ως ιστορική βάση για την έκδοση πράξεων χαρακτηρισμού συνεκτιμώντας, τη μορφή που είχε μια έκταση τότε, με το χαρακτήρα που διαθέτει αυτή σε ποιο πρόσφατο χρόνο.

29η) Εξετάζεται κατά τη διαδικασία της κύρωσης του δασικού χάρτη το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων;

Ο δασικός χάρτης αποτυπώνει τον χαρακτήρα μιας έκτασης και όχι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ωστόσο, όπως θα δείτε στην απάντηση της επόμενης ερώτησης υπάρχει μια έμμεση σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

30η) Σχετίζεται ο δασικός χάρτης με το Κτηματολόγιο;

Οι δασικοί χάρτες εξετάζουν τον χαρακτήρα της έκτασης. Στις περιοχές όπου εφαρμόζεται το τεκμήριο της κυριότητας του Δημοσίου, οι εκτάσεις που υπόκεινται στη δασική νομοθεσία θεωρούνται δασικές. Έμμεσα, λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε, οι δασικοί χάρτες εξετάζουν και το ιδιοκτησιακό καθεστώς και συνεπώς συνδέονται με το Κτηματολόγιο.

31η) Οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους χαρακτηρίζονται δασικές;

Όχι, με βάση την γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος.

32η) Τι ισχύει για τις βοσκήσιμες εκτάσεις;

Οι εκτάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για βοσκή και καλύπτονται διαχρονικά μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο δεν χαρακτηρίζονται πλέον δασικές, αλλά χορτολιβαδικές.

33η) Είναι οριστική η απόφαση;

Ναι.

34η) Ποιες περιοχές ευνοούνται άμεσα από την απόφαση αυτή;

Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Μάνη και Βόρειο Αιγαίο όπου επιλύονται σημαντικές αστοχίες που αφορούν στον χαρακτηρισμό των εκτάσεων.

35η) Τι προβλέπεται για τους δασωμένους αγρούς;

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο κυριότητας με βάση πρόσφατη ρύθμιση (ν.4915/22).

36η) Τι σημαίνει αυτό;

Να αποδειχτεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας, πως πριν εγκαταλειφτούν, υπήρχαν μέσα στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δένδρα, πεζούλια ( για να φανεί πως καλλιεργούνταν κα), και γενικά ανθρωπογενείς δραστηριότητες οι οποίες να καταδεικνύουν γεωργική καλλιέργεια.

37η) Κι αυτό ανεξάρτητα από τη μορφή που απέκτησαν αργότερα;

Ναι, εκτός κι αν το Δημόσιο έχει τίτλους ιδιοκτησίας.

38η) Τι χρήσεις επιτρέπονται αν σήμερα το αγροτεμάχιο είναι δάσος;

Εάν το αγροτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι δάσος, και έως 30 στρέμματα, επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση.

39η) Πως γίνεται η διάκριση μεταξύ δασικής έκτασης και δάσους;

Η διάκριση γίνεται από την Επιτροπή Δασολογίου της Περιφερειακής Ενότητας.

40η) Πότε επιτρέπεται η αλλαγή της χρήσης;

Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής στον οποίο υπάγεται η αρμόδια Δασική Υπηρεσία μετά από εισήγηση του οικείου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών, εάν δεν υφίσταται δασαρχείο στον νομό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: ot.gr , https://dasarxeio.com/2022/12/05/120111/]