Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η εκτός σχεδίου δόμηση για την κυβέρνηση, η οποία αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες, μεσίτες και αναμένεται να επηρεάσει συνολικότερα την αγορά real estate στη χώρα μας.
Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία φαίνεται ότι απομάκρυναν οριστικά το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση στα επερχόμενα σχέδια νόμου.
Νέα ρύθμιση προετοιμάζει το επιτελείο του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά για την εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό.
Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα από πολίτες και μηχανικούς προκειμένου να διασφαλίσουν το δικαίωμα της κατά παρέκκλιση δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων (δηλαδή σε οικόπεδα των 750 τ.μ., των 1.200 τ.μ.
Λύση στον γόρδιο δεσμό της εκτός σχεδίου δόμηση και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δυσχεραίνεται η εκμετάλλευση αντίστοιχων οικοπέδων, αναμένεται να δώσει μεταβατική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πρόταση για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων σε περιοχές εκτός σχεδίου κατέθεσε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης. Διαβάστε παρακάτω το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης προς το ΥΠΕΝ:
Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οικοδομών σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη την Ελλάδα που τις έκτισαν – κυρίως τη δεκαετία του ’90 – ακόμη και με νόμιμες άδειες της πολεοδομίας είναι σήμερα «όμηροι» της
Πρόκειται για διάταξη που είχε ήδη προαναγγείλει η ηγεσία του ΥΠΕΝ και επί της ουσίας δίνεται έμμεση παράταση για τη δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων για όσους έσπευσαν να υποβάλουν έως τις 9 Δεκεμβρίου τις απαραίτητες αιτήσεις.