Έργο επανακατασκευής της ρωμαϊκής αρένα Κολοσσαίο

AP Photo/Domenico Stinellis, file

 

Ένα σχέδιο ανακαίνισης του εμβληματικού Κολοσσαίου ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, κάτι που θα προσθέσει στην ρωμαϊκή αρένα ένα νέο επίπεδο, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να στέκονται εκεί που κάποτε πολεμούσαν οι μονομάχοι.

 

Ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας Ντάριο Φραντσεσκίνι ανακοίνωσε το σχέδιο ανέγερσης του ξύλινου, συρόμενου πατώματος την Κυριακή.

 

Η Milan Ingegneria, εταιρεία δομικών μηχανικών και αρχιτεκτονικής, υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 18,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και εγκατάσταση ενός συρόμενου πατώματος για την αρένα, ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να «δουν το μεγαλείο του μνημείου» από το κέντρο του.

 

 

 

 

«Το 2023 θα έχουμε το μεγαλείο του Κολοσσαίου με την αρένα του ξανά» πρόσθεσε ο Φραντσεσκίνι.

 

Αυτή τη στιγμή, το 2.000 χρόνων ζωής μνημείο δεν έχει καθόλου πάτωμα. Κάποτε όμως το Κολοσσαίο, που χτίστηκε επί του αυτοκράτορα Τίτου, το 80 μ.Χ, είχε ξύλινο πάτωμα, καλυμμένο με άμμο, περασμένο πάνω από ένα δίκτυο διαδρόμων και δωματίων όπου περίμεναν οι μονομάχοι πριν μπουν στην αρένα. Ωστόσο αφαιρέθηκε στα τέλη του 17ου αιώνα, όταν αρχαιολόγοι άρχισαν τις ανασκαφές στα υπόγεια επίπεδα του μνημείου.

 

Το υπόγειο τμήμα άνοιξε για το κοινό το 2010, και οι επισκέπτες μπορούν επίσης να δουν τους διαδρόμους όταν κοιτούν από τις σειρές των καθισμάτων.

 

Η νέα, υψηλής τεχνολογίας σκηνή θα μπορεί να καλύπτει και να αποκαλύπτει γρήγορα τα υπόγεια δίκτυα που βρίσκονται από κάτω, προστατεύοντάς τα παράλληλα από τη βροχή και επιτρέποντας τον εξαερισμό τους. Επίσης ο Φραντσεσκίνι είπε ότι θα μπορεί να αφαιρεθεί εάν αλλάξουν στο μέλλον τα σχέδια για το Kολοσσαίο- και θα μπορεί επίσης να φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα.

 

Η ιδέα της ανακατασκευής της αρένας του Κολοσσαίου είχε παρουσιαστεί πρώτα το 2014. Ο Φραντσεσκίνι την έχει υποστηρίξει, λέγοντας πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για αναπαραστάσεις αναμετρήσεων μεταξύ μονομάχων.

 

Το 2014 έγινε στο μνημείο μια ανακαίνιση 25 εκατ. ευρώ, για την οποία πλήρωσε η Tod's.

 

 

 

 

[πηγή: https://www.cnn.gr/style/politismos/story/264398/nea-epoxi-gia-to-koloss...