Έρχεται το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε μια νέα καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, δημιουργώντας ένα ηλεκτρονικό αρχείο με αναλυτικές πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία των περισσότερων από 7 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Αυτό το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα περιλαμβάνει ακόμη και πληροφορίες για την κατάσταση των ακινήτων, όπως αν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα μηνιαία και ετήσια μισθώματα, και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο, έτσι ώστε να αποτραπεί η απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων από φορολογούμενους που δεν δηλώνουν την ακίνητη περιουσία τους στην Εφορία, ή υπολογίζουν μικρότερους φόρους και τέλη.

 

Η ΑΑΔΕ επιβάλλει τη διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων για να επιταχύνει τον έλεγχο και τον εντοπισμό όλων των ακινήτων και των εμπράγματων δικαιωμάτων που συνδέονται με αυτά. Αυτό θα γίνεται πιο εύκολα για όλες τις περιοχές της χώρας, είτε αυτές βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου πόλεως. Στην πράξη, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν ένα νέο εργαλείο παρακολούθησης και θα μπορούν να εντοπίζουν πιο αποτελεσματικά όλες τις περιουσίες που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία.

 

Σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν διαφορές στις περιγραφικές πληροφορίες ακινήτων ανάμεσα στις δηλώσεις που έχουν καταχωριστεί στην ΑΑΔΕ και το Κτηματολόγιο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τις διαφορές και να ευθυγραμμίσουν τις δηλώσεις τους με το Κτηματολόγιο. Σε περίπτωση που η διόρθωση των περιγραφικών στοιχείων των ακινήτων στις δηλώσεις Ε9 προκαλέσει αλλαγή στα στοιχεία του ακινήτου που οδηγεί σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώσει τον επιπλέον φόρο με τους τόκους του, υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα από την ημέρα έκδοσης του αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ, μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

 

Οι ιδιοκτήτες και οι ενοικιαστές ακινήτων θα πρέπει να ενημερώνουν το νέο ηλεκτρονικό μητρώο. Το μητρώο θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης υποβάλλει δήλωση για το ακίνητό του και αυτή γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ακινήτου. Επιπλέον, το μητρώο θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης δηλώνει τη λύση μίσθωσης ενός ακινήτου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που ενοικιάζουν ακίνητα, των οποίων η σύμβαση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022, έχουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023 να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ ότι έχουν λύσει τη μίσθωση. Αν ο ιδιοκτήτης δεν καταθέσει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του μήνα, η σύμβαση θεωρείται σε ισχύ και ο φορολογούμενος κινδυνεύει να πληρώσει φόρο για εισόδημα που δεν έχει εισπράξει.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.michanikos.gr/index/articles/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%..., https://news.b2green.gr/30362/%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9...