Έρχεται νέα παράταση δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 • Ποιες περιπτώσεις αφορά

Με απάντησή του με αφορμή ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαος Ταγαράς προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται παράταση των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5.

 

 

Συγκεκριμένα, η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, απευθυνόμενη προς το ΥΠΕΝ, από το Βουλευτή Λάρισας, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, αφορούσε στους μεγάλους σεισμούς του Μαρτίου 2021 στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Σε συνέχεια αναφορών κατοίκων των πληγεισών περιοχών ότι δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτηρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα, άλλα και να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων, ο βουλευτής ζήτησε με ερώτησή του να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια με νομοθετική πρωτοβουλία.

 

Όπως διευκρίνιζε, το πρόβλημα αφορούσε στα ακίνητα κατηγορίας 5 -κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις άνω του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής-ρύθμισης για τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Ωστόσο, σε περιοχές της χώρας που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την τακτοποίηση των ακινήτων είχε παραταθεί μέχρι την 31.03.26. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητούσε να ρυθμιστεί νομοθετικά το εύλογο αίτημα των σεισμοπλήκτων του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και να πλαισιωθεί με την ανάλογη προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ.

 

Στην απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ, προανήγγειλε για την προώθηση σχετικής ρύθμισης, όχι μόνο για τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας αλλά και για όλες τις περιοχές οι οποίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εντός του 2021.

 

 

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της απάντησής του ο κ. Ταγαράς αναφέρει:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, σας γνωστοποιούμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται παράταση των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 σε περιοχές οι οποίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εντός του 2021, όπως οι Δήμοι Τυρνάβου και Ελασσόνας

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://news.b2green.gr/13433/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9...