Εξοικονομώ 2021: 86.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν οριστικά, 22.500 σε εκκρεμότητα

«Ουρές» για το Νέο Εξοικονομώ με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα που έκλεισε αυτή την εβδομάδα να ξεπερνούν τις 100.000. Στον «αέρα» έχουν μείνει ωστόσο πάνω από 22.000 αιτήσεις που δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν έως σήμερα.
 
 
 

Ειδικότερα, μετά από την παράταση που είχε δώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε την περασμένη Τρίτη (15 Μαρτίου) και τα αποτελέσματα που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο στόχος που είχε τεθεί για αναβάθμιση 50.000 κατοικιών υπερκαλύπτοντας τον προϋπολογισμό 632 εκατ. ευρώ του προγράμματος που προέβλεπε υψηλότερες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους από τις αρχικές αναφορές, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος που προκαλεί η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και μετάλλων εξαιτίας της διεθνούς κρίσης και με στόχευση στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών σε χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες.

 

Τα αποτελέσματα του κύκλου που μόλις ολοκληρώθηκε δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον από τους πολίτες που οδήγησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, σε πάνω από 108 χιλιάδες αιτήσεις με περισσότερες από 86.000 να έχουν υποβληθεί οριστικά και περί τις 22.500 να βρίσκονται σε εκκρεμότητα χωρίς να έχει, έως σήμερα, ξεκαθαριστεί από το ΥΠΕΝ αν θα υπάρξει κάποια ειδική πρόβλεψη για αυτές.

 

Σε συνέντευξή που έδωσε στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89, η ΓΓ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου παραδέχθηκε ότι υπήρξε πράγματι πρόβλημα στην πλατφόρμα για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης που ήταν προαπαιτούμενο για την αίτηση οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι θα χρειαστούν κάποιες τεχνικές συνεννοήσεις ώστε να αποφασιστεί τι θα γίνει με τις αιτήσεις που δεν ολοκληρώθηκαν και εξαιτίας δυσλειτουργίας του συστήματος για να βγάλουνε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο Νέο Εξοικονομώ, για να υπάρξει εκταμίευση των χρημάτων του προγράμματος για τις επιλέξιμες δαπάνες θα πρέπει να βεβαιώνεται ότι μέσα από τις επιλέξιμες παρεμβάσεις υπήρξε αύξηση της ενεργειακής κλάσης κατά τουλάχιστον τρεις βαθμίδες. Μέτρο που αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα απευθύνεται πιο στοχευμένα σε κατοικίες παλαιότερες και σε ιδιοκτήτες χαμηλότερων εισοδημάτων. Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνει ξεχωριστά κίνητρα για τη στήριξη των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με τη μορφή αυξημένου ποσοστού επιχορηγήσεων και χωριστού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Στις μεγάλες αλλαγές φυσικά του κύκλου αυτού ήταν και το τέλος της χρονικής προτεραιοποίησης των αιτήσεων, που είχε μετατρέψει τα προηγούμενα προγράμματα σε έναν ιδιότυπο αγώνα ταχύτητα. Τα ποσοστά της επιδότησης προσδιορίζονται με βάση το εισόδημα και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρήση της κατοικίας, δηλαδή αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή ενοικίαση. Έτσι, όπως φαίνεται στον πίνακα, το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, που φθάνει το 75%, θα λάβουν όσοι εντάσσονται στη χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία με οικογενειακό εισόδημα το 2020 κάτω από 10.000 ευρώ και για ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιοκατοίκηση. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό επιδότησης, 40%, θα λάβουν όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα που ξεπερνά τα 40.000 ευρώ και παραχωρούν ή ενοικιάζουν σε τρίτο πρόσωπο μια κατοικία.

 

 

 

Ανοίγουν οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες;

Σήμερα Δευτέρα, 21 Μαρτίου θα ανοίγανε* οι αιτήσεις για τις πολυκατοικίες με τον ΥΠΕΝ να σημειώνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα για τη συγκεκριμένη κατηγορία συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι για αιτήσεις Πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της Πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος. Για το υπόλοιπο ποσοστό έως το 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων υφίσταται η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου, στη βάση σχετικού αιτήματος του Ωφελούμενου.

 

Η κ. Σδούκου επεσήμανε ότι πρόθεση είναι να ενισχυθούν ουσιαστικά οι πολυκατοικίες και γι' αυτό παρέχεται και έξτρα επιδότηση για την περίπτωση που η πολυκατοικία θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα στο σύνολό της. «Νομίζω ότι η ουσία, ειδικά για τη χώρα μας που ζούμε σε πολυκατοικίες, είναι ότι καλύτερο να μπορέσει μία πολυκατοικία στο σύνολο της να αναβαθμιστεί ενεργειακά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή τη φορά θα υπάρχει ανταπόκριση».

 

 

 

 

*Ωστόσο, με αιφνιδιαστική ενημέρωσή του και χωρίς επιπλέον διευκρινίσεις, το ΥΠΕΝ ενημερώνει σήμερα, πως τελικά, η προβλεπόμενη έναρξη υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας για τις 21/3/2022 μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία!

 

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΝ στην ενημέρωσή του σημειώνει τα ακόλουθα:

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων μονοκατοικών / μεμονωμένων διαμερισμάτων για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021».
Η προβλεπόμενη έναρξη υποβολής αιτήσεων πολυκατοικίας για τις 21/3/2022 μεταφέρεται σε νέα ημερομηνία, σύμφωνα με τροποποίηση του Οδηγού Εφαρμογής του προγράμματος που θα δημοσιευτεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως μέχρι τις 4 Απριλίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/60061_pano-apo-toys-stohoys-eklei...