Εξοικονομώ – Βροχή οι αιτήσεις – Έρχεται παράταση – Ποιες προτάσεις είναι στο τραπέζι

Οι 20.000 οριστικές υποβολές και οι 50.000 ανοιχτές αιτήσεις καταδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών, με τα επιτελεία των Υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης να προσανατολίζονται σε μια πρώτη παράταση έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

 

 

Ιδιαιτέρως αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των πολιτών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους μέσω του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως αναφέρουν στον ΟΤ στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), από τις 13 Δεκεμβρίου έως και σήμερα, στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 20.000 οριστικές αιτήσεις, δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι έχουν επισυνάψει και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Ωστόσο, άλλες 50.000 αιτήσεις παραμένουν ανοιχτές καθώς βρίσκονται σε διάφορα στάδια προετοιμασίας και επεξεργασίας και δεν έχουν υποβληθεί οριστικά. Σε αυτές, όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αναμένεται ότι θα προστεθούν άλλες 20.000 αιτήσεις έως τις 3 Φεβρουαρίου οπότε έχει οριστεί ότι θα κλείσει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ». «Οι ημέρες που απομένουν είναι λίγες και οι εκκρεμείς αιτήσεις πολλές ενώ και οι συνθήκες της πανδημίας έχουν δυσκολέψει τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών. Έτσι, τα επιτελεία των υπουργείων Ενέργειας και Ανάπτυξης συζητούν να δώσουν παράταση, ενδεχομένως και δύο εβδομάδων», υποστηρίζει παράγοντας του ΥΠΕΝ, επισημαίνοντας ότι εάν αυτό τελικά συμβεί, γύρω στις 10 Φεβρουαρίου θα επανεξεταστεί εάν υπάρχει ανάγκη και νέας ολιγοήμερης αλλαγής στο χρονοδιάγραμμα.

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για το νέο «Εξοικονομώ», προϋπολογισμού 632 εκατ. ευρώ, είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 55.000 νοικοκυριών. Και καθώς ο αριθμός των πολιτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει ακόμη και τις 90.000, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά κονδύλια προκειμένου να ενταχθούν όλες οι κατοικίες που θα πληρούν τα κριτήρια του προγράμματος.

 

 

Τα κριτήρια

Ως ένα από τα βασικά κριτήρια πρόκρισης των αιτήσεων για χρηματοδότηση έχει οριστεί η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας, βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων (σε ποσοστό 50%) καθώς και το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (σε ποσοστό 15%). Για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75% ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άτοκου δανεισμού με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Γενικότερα, η μέση εκτιμώμενη επιδότηση θα ανέλθει σε ποσοστό 62% της συνολικής δαπάνης.

 

Συνολικά, βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), με τα προγράμματα εξοικονόμησης προωθείται η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων στην Ελλάδα έως το 2030. Παράλληλα, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης που είχε με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων αναφέρθηκε και πάλι στο νέο «Εξοικονομώ» που προετοιμάζεται αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή του, όπως περιγράφεται στο ειδικό παράρτημα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκτιμάται ότι θα υποστηριχθούν τουλάχιστον 9.700 επιχειρήσεις (8.500 πολύ μικρές και 1.200 μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες) σε διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό κ.ά. αλλά και ιδιωτικά γραφεία και εμπορικά κτίρια.

 

Επίσης, όπως προανήγγειλε προ ημερών και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τους επόμενους μήνες έρχεται και ένα νέου τύπου «Εξοικονομώ» το οποίο θα αφορά στην αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και την επιδότηση της αγοράς νέων «πράσινων» κλιματιστικών, ψυγείων και πλυντηρίων, χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Μάχη Τράτσα

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: in.gr]