Γονική Παροχή: Τέλος στο χαράτσι για τους γονείς που βοηθούν τα παιδιά τους να αποκτήσουν πρώτη κατοικία

Ετσι, αντί να ενθαρρύνει τέτοιες χρηματικές μεταβιβάσεις, που στο κάτω κάτω ήταν υπερφορολογημένες ως εισόδημα των γονέων, ειδικά στην περίοδο του «κραχ» της οικοδομής, το κράτος ζητούσε... μερίδιο, επιβάλλοντας φόρο 10% από το πρώτο ευρώ σε γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών για την αγορά πρώτης κατοικίας! Πλέον, όλα αλλάζουν και ειδικά σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, όπου η κτηματαγορά θέλει να ξεφύγει από την παγίδα του κορωνοϊού για να συνεχίσει την ανοδική πορεία των τελευταίων 18 μηνών, η κατάργηση του επίμαχου χαρατσιού αναμένεται να δώσει πολύτιμες ανάσες και στους επαγγελματίες της οικοδομής και στους νέους.
 
Γονικές παροχές: Ενεργοποιείται η διάταξη για την αγορά πρώτης κατοικίας:
 
Με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, ενεργοποιείται η διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα κι έτσι οι χρηματικές δωρεές και γονικές παροχές που συνιστώνται από τους γονείς προς τα τέκνα τους για την αγορά πρώτης κατοικίας, εφόσον συντρέχουν στο πρόσωπο των δωρεοδόχων τέκνων οι προϋποθέσεις απαλλαγής πρώτης κατοικίας, ΔΕΝ φορολογούνται πλέον αυτοτελώς με συντελεστή 10%, αλλά για τον υπολογισμό του φόρου υπάγονται στην κλίμακα της Α΄ κατηγορίας. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι ποσά ως 150.000 ευρώ είναι πλήρως αφορολόγητα! Και για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, μέχρι τώρα για το ίδιο ποσό, οι γονείς θα έπρεπε να δώσουν στο κράτος 15.000 ευρώ!
 
 
Και στο επόμενο κλιμάκιο όμως, για δωρεές χρηματικών ποσών έως 300.000 ευρώ ο φόρος είναι ελάχιστος σε σύγκριση με το προηγούμενο καθεστώς, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 1% για ποσά από 150.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ. Προαπαιτούμενο για την ευνοϊκή μεταχείριση των εν λόγω δωρεών/γονικών παροχών είναι να προκύπτει ότι η δωρεά/γονική παροχή γίνεται για την απόκτηση του συγκεκριμένου ακινήτου για το οποίο έτυχε το τέκνο της απαλλαγής πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% αφορά ΜΟΝΟ στις γονικές παροχές για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από τα παιδιά και ΟΧΙ για την απόκτηση άλλων περιουσιακών στοιχείων π.χ. αγορά αυτοκινήτου.
 
ΠΡΟΣΟΧΗ! Διατηρείται το τεκμήριο απόκτησης του ποσού, που δίνεται ως παροχή του γονιού προς το παιδί και αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα του γονέα, έτσι ώστε να μη γίνεται οικογενειακό «ξέπλυμα» χρήματος από άδηλους πόρους.
 
Ας δούμε και δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Για τη γονική παροχή 80.000 ευρώ για αγορά πρώτης κατοικίας ο φόρος είναι πλέον 0 ευρώ έναντι 8.000 ευρώ σήμερα, ενώ για ποσό γονικής παροχής 200.000 ευρώ ο φόρος περιορίζεται σε 500 ευρώ, καθώς οι πρώτες 150.000 ευρώ είναι αφορολόγητες, έναντι 20.000 ευρώ σήμερα.
 
Η κλίμακα για γονική παροχή χρηματικών ποσών αγοράς α’ κατοικίας:
 
Γονικές παροχές: Τι ισχύει για τις δωρεές κινητής περιουσίας
 
Με την ίδια εγκύκλιο ενεργοποιείται μια ακόμα ευνοϊκή διάταξη για δωρεές. Συγκεκριμένα, απαλλάσσεται από το φόρο η δωρεά της κινητής περιουσίας Ελληνα υπηκόου που κατοικούσε στο εξωτερικό για 10 τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, με την προϋπόθεση ότι, σε περίπτωση μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών, ενώ η μεταβιβαζόμενη περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 12 έτη.
 
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται η μόνιμη εγκατάσταση του δωρητή στην αλλοδαπή για το διάστημα των δέκα ετών τουλάχιστον πριν από τη σύσταση της δωρεάς, καθώς και ότι η δωρούμενη κινητή περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα έτη, με την επισήμανση ότι ΔΕΝ αρκεί να βρίσκεται απλώς κατατεθειμένη σε τράπεζες του εξωτερικού. Στην απαλλαγή αυτή ΔΕΝ περιλαμβάνονται περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητας τους αυτής.