Ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτων

Την αποτροπή νέας γενιάς αυθαιρέτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που βρίσκεται εδώ και μερικές ημέρες σε ισχύ. Ομως, αποτελεί το… μέσο για να «σωθούν» τα κτίσματα με παρεμβάσεις, που μπήκαν το προηγούμενο διάστημα σε διαδικασία τακτοποίησης.

Νέες υποχρεώσεις αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας, ενώ η πώληση και η ενοικίαση παντός τύπου κτισμάτων -κατοικιών, διαμερισμάτων, επαγγελματικών χώρων- γίνεται δυσκολότερη και δαπανηρότερη.

 

Στη μετάβαση από την συμβατική στην ψηφιακή εποχή περνάνε και τα ακίνητα. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που περιέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν ένα ακίνητο, είπε το πρωί  της Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υφυπουργός Περιβ

Δεκτό εν μέρει γίνεται το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για παράταση της ημερομηνία έναρξης της πλήρους εφαρμογής της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

 

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, αποτελεί την ενιαία βάση δεδομένων όπου θα ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση και όχι με βάση την αρχική οικοδομική άδεια.

Τι είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου για όλα τα κτίρια. Στόχος η καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και το τέλος της ομηρίας χιλιάδων ιδιοκτητών.