Κτηματολόγιο: Ενας χρόνος περιθώριο για δηλώσεις

Έναν χρόνο περιθώριο έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο και να αποφύγουν το πρόστιμο. Στο μεταξύ, όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, όσοι δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους δεν μπορούν να προβούν σε αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή και έκδοση οικοδομικής άδειας. Κι αυτό επειδή, με το νέο καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής, θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο. Διευκρινίζεται πως τα πρόστιμα θα παραμείνουν παγωμένα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 και πως με τα έως τώρα δεδομένα, μετά τη λήξη του παγώματος, θα πρέπει να καταβληθούν.

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, την ερχόμενη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ξεκινάει η εξάμηνη συλλογή δηλώσεων και στις τελευταίες περιοχές της Κρήτης που δεν έχουν κτηματογραφηθεί και ανήκουν στους Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου.

 

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στους Δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου (της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων), η οποία λήγει στις 18 Ιανουαρίου 2022 για τους μόνιμους κατοίκους και στις 18 Απριλίου 2022 για όσους κατοικούν στο εξωτερικό.

 

Ωστόσο, ο κύκλος της κτηματογράφησης δεν έχει κλείσει ακόμη, αφού Κέρκυρα και Θεσπρωτία έχουν μείνει πίσω εξαιτίας δικαστικών προσφυγών. Εδώ, η συλλογή δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2022.

 

 

ΧΑΜΗΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Σε Ρέθυμνο και Κυκλάδες η συλλογή δηλώσεων είναι ιδιαίτερα χαμηλή – λιγότερο από 5% (!). Αυτός είναι και ο λόγος που δόθηκε παράταση στη συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο έως τις 30 Δεκεμβρίου 2021, ενώ, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αναμένεται αντίστοιχη παράταση και για τις Κυκλάδες. Χαμηλή συμμετοχή στη συλλογή δηλώσεων παρατηρείται επίσης σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Τροιζηνία, Μάνδρα και Βίλια (Ειδυλλία). Επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά στη συλλογή δηλώσεων έχουν 12 νησιά: Χίος, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κύθηρα, Αγκίστρι, Πόρος, Σπέτσες και Υδρα.

 

 

ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η ανάρτηση σε Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Σαμοθράκη, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο σε Μέγαρα – Οινόη (Δυτική Αττική) και σε Αχαΐα, Λάρισα, Θεσπρωτία και Καρδίτσα.

 

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του Κτηματολογίου, μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται να ξεκινήσει η προανάρτηση σε περιοχές των Ροδόπης, Καβάλας (Θάσος), Χαλκιδικής, Βοιωτίας, Φωκίδας και Εύβοιας. Σημειώνεται πως στις 21 Οκτώβριου ξεκίνησε η ανάρτηση σε περιοχές των Δήμων Διδυμότειχου και Ορεστιάδας, ενώ στις 8 Νοεμβρίου αναρτήθηκαν τα κτηματολογικά στοιχεία σε περιοχές του Δήμου Αιγιαλείας στην Αχαΐα. Υπενθυμίζεται πως η ανάρτηση έχει διάρκεια δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και τεσσάρων μηνών για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων μένουν στο εξωτερικό.

 

 

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Δεν λείπουν ωστόσο και τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αναστολή της προανάρτησης στον Δήμο Τριφυλίας στη Μεσσηνία, που έγινε επειδή παρατηρήθηκαν λάθη στην καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων.

 

Προβλήματα ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, υπάρχει και στη λειτουργία του Κτηματολογίου, με την υποστελέχωση να αναδεικνύεται σε νούμερο 1 πρόβλημα. Κατά τις ίδιες πηγές, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτουργεί – μεταβατικά – εδώ και οκτώ μήνες και δεν μπορεί να παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες εάν πρώτα δεν εκκαθαριστούν σχεδόν 10.000 πράξεις που εκκρεμούν για νομικό έλεγχο.

 

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Για τη χαμηλή συμμετοχή αλλά και την ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών για τις δράσεις του Κτηματολογίου ξεκινάει μέσα στις επόμενες ημέρες ψηφιακή επικοινωνιακή «επίθεση». Στα… όπλα του Κτηματολογίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και η νέα ιστοσελίδα, η προβολή διαφημιστικών banners, αλλά και η παρουσία του Κτηματολογίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – και η τροφοδότησή τους με ειδήσεις, πληροφορίες και χρηστικά βίντεο για τη διαδικασία της κτηματογράφησης.

Προκόπης Γιόγιακας

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”]