Μεταβιβάσεις ακινήτων

Με αμείωτη ένταση αναμένεται να συνεχιστεί το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων και το 2024 παρά το ράλι που εξακολουθούν να καταγράφουν οι τιμές στην αγορά.

Σε κατάργηση του πιστοποιητικού μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στην αγοραπωλησία ακινήτου προχωράει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων.

Την 1η Νοεµβρίου τίθεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου, όπου θα είναι συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη μεταβίβαση των ακινήτων.

Παρά τη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε στις τιμές των ακινήτων κατά 14,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι όγκοι συναλλαγών ακολουθούν αντίθετη πορεία, όπως φαίνεται από τη μελέτη της Διεύθυνσης Έρευνας και Ανάλυσης της Cerved Property Services

Ακόμα πιο εύκολες γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων με την απλοποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος, διευκολύνοντας τους φορολογούμενους στις αγοραπωλησίες ή αγορές ακινήτων.

Με τις αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων να καταγράφουν ανοδική τροχιά, και φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ενεργοποιεί νέα εργαλεία που θα ενισχύσουν το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής επεκτάθηκε από τον Αύγουστο του 2022 και σε άλλες πέντε ειδικές κατηγορίες δηλώσεων φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, που αφορούν περιπτώσεις χρησικτησίας, εκτέλεσης προσυμφώνων, αντιπαροχής, αναγκαστικών πλειστηριασμών και μεταβίβασης

Φύλλο και φτερό ετοιμάζεται να κάνει η ΑΑΔΕ χιλιάδες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών, ενώ προγραμματίζει και περισσότερους από 100 ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.

Την απλούστευση της μεταβίβασης ακινήτων και τον περιορισμό των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των συναλλαγών στις ΔΟΥ προβλέπει εγκύκλιος του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, με βάση τις διατάξεις του ν.

Νέες ρυθμίσεις που διευκολύνουν φορολογούμενους αλλά και συμβολαιογράφους στις μεταβιβάσεις ακινήτων φέρνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σελίδες