Μητρώο εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο για την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτήριων

Τη δημιουργία μητρώου εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο προβλέπει το σχέδιο νόμου (για την Αστική Αναζωογόνηση και Ανάπλαση) που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα.

 

Με το σχέδιο νόμου θεσπίζεται για πρώτη φορά, όπως λένε πηγές, που γνωρίζουν καλά το θέμα, πλαίσιο για τη διαδικασία παρέμβασης για την αποκατάσταση και την επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων. Ειδικότερα, Δήμοι, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου αλλά και ιδιώτες μπορούν να αναλάβουν για 50 χρόνια τη διαχείριση εγκαταλελειμμένων κτηρίων.

 

 

 

Χιλιάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς

Η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων στην Αθήνα αλλά και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι ένας από τους κύριους στόχους του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κι αυτό επειδή τα χιλιάδες εγκαταλελειμμένα κτήρια (μόνο στο Δήμο Αθηναίων τα εγκαταλελειμμένα κτήρια φθάνουν τα 1.500 και είναι διασκορπισμένα και στις επτά δημοτικές κοινότητες) αποτελούν κίνδυνο για τους περαστικούς αλλά και εστίες μολύνσεων. Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, ένας 22 χρόνος φοιτητής έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο ενός παλιού κτηρίου στο κέντρο της Λάρισας.

 

 

Αναλαμβάνει δράση ο Φορέας Διαχείρισης

Ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μητρώου εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο στο οποίο θα εγγράφονται τα ακίνητα μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο της αμετάκλητης απόφασης του δικαστηρίου που δέχεται την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου.

Με βάση τα όσα προβλέπονται, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων που εντοπίζονται σε Φορέα Διαχείρισης (με ειδικές προϋποθέσεις), σεβόμενοι, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, την αδυναμία ή την απουσία ενδιαφέροντος αποκατάστασης από πλευράς των ιδιοκτητών.

 

 

Μετά τα 50 χρόνια

Όπως προαναφέρθηκε, η διαχείριση εγκαταλελειμμένου ακινήτου δύναται να περιέχεται στον Διαχειριστή έως 50 χρόνια από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας του ακινήτου. Με την παρέλευση του χρόνου διαχείρισης του ακινήτου από τον Διαχειριστή, η διαχείριση του ακινήτου επανέρχεται στον ιδιοκτήτη του.

 

 

Τα οφέλη για τους ιδιοκτήτες

Ο Διαχειριστής οφείλει: να αποδώσει στον ιδιοκτήτη τα έσοδα που εισέπραξε από την αξιοποίηση του ακινήτου, αφού παρακρατήσει τις πιστοποιημένες δαπάνες αποκατάστασης και επανάχρησης του ακινήτου, τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη τα οποία όφειλε ο ιδιοκτήτης πριν την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου στο Δήμο, και επιπλέον ποσό που αντιστοιχεί στο 20% επί του συνόλου των προαναφερομένων ποσών ως διαχειριστική δαπάνη, καθώς και τυχόν εμπράγματα βάρη που έχουν εξυπηρετηθεί.

 

 

Ιδιωτικές και Δημόσιες περιουσίες

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το σχέδιο νόμου, εγκαταλελειμμένα κτήρια μπορεί να χαρακτηριστούν τόσο ιδιωτικές όσο και Δημόσιες ιδιοκτησίες. Δικαίωμα κυριότητας μπορεί να ασκεί ο κάτοχος ποσοστού συνιδιοκτησίας ίσου ή μεγαλύτερου του 60% του ακινήτου.

Με τον νέο προγραμματισμό που προωθείται, λαμβάνεται μέριμνα για τη διασφάλιση των ιδιοκτητών των εγκαταλελειμμένων κτηρίων, αλλά αντιμετωπίζονται και οι συνέπειες από την απραξία –και τις επιλογές των ιδιοκτητών- από τη μη τήρηση (από πλευράς τους) ακούσια ή εκούσια των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δικαίωμα της ιδιοκτησίας σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

 

 

Η περίπτωση των διατηρητέων κτηρίων

Επιπλέον, ορίζεται πως οι οικοδομικές εργασίες για την αποκατάσταση του ακινήτου πρέπει να ολοκληρωθούν εντός τεσσάρων ή πέντε ετών στην περίπτωση διατηρητέων κτηρίων, από την ανάληψη της διαχείρισης από το Δήμο ή τον Διαχειριστή. Διαφορετικά, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να διεκδικήσει την επιστροφή της διαχείρισης του ακινήτου, μετά από αίτηση στο Δικαστήριο χωρίς να του καταλογιστούν οι έως τότε δαπάνες του Διαχειριστή.

Από το σχέδιο νόμου προβλέπεται επίσης η δυνατότητα ανάθεσης τεχνικών έργων αποκατάστασης εγκαταλελειμμένου κτηρίου χωρίς δημοπρασία ή διαγωνισμό του Δήμου, σε εταιρεία που έχει ήδη επιλεγεί από τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες κτηρίου συνιδιοκτησίας, εάν αυτοί συγκεντρώνουν ποσοστό ιδιοκτησίας πάνω από το 50%.

Προκόπης Γιόγιακας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.ot.gr/2022/03/30/kataskeyastikes/pos-tha-aksiopoiithoun-ta-e...