Ν. Ταγαράς, υφ. Χωροταξίας: Τον Δεκέμβριο οι νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κατασκευής έως τις 28/7/2011

Τις νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τις 28 Ιουλίου του 2011 παρουσίασε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Nίκος Ταγαράς επισημαίνοντας ότι «μπορεί να εξελίσσεται το δικαίωμα της υπαγωγής και ρύθμισης, αλλά ο χρόνος αναφοράς δεν αλλάζει».

«Η κόκκινη γραμμή για το ποια αυθαίρετα μπορούν να νομιμοποιηθούν, σε αυτή τη φάση που εξελίσσεται, είναι η 28η Ιουλίου 2011». Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Ταγαράς, «μετά από αυτή την ημερομηνία δεν υπάρχει δικαίωμα τακτοποίησης και ρύθμιση αυθαιρέτων» προσθέτοντας ότι το κράτος δίνει τη δυνατότητα να πληρώσουν οι υπόχρεοι το πρόστιμο με δόσεις.

 

 

Μπορούμε να ελέγξουμε ψηφιακά όλα τα αυθαίρετα

«Αυτή τη φορά, εάν θέλουμε, μπορεί να είναι η τελευταία φορά ρύθμισης αυθαιρέτων» πρόσθεσε ο κ. Ταγαράς διευκρινίζοντας ότι γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ψηφιακά, με συντεταγμένες.

 

«Έχουμε εικόνα ανά πάσα στιγμή το τι υπάρχει, που υπάρχει, πόσο υπάρχει, πότε κατασκευάστηκε, διότι έχουμε και ακολούθως την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, ψηφιακά ηλεκτρονικά με το αποτύπωμα της κάθε οικοδομής που χτίζεται. Έχουμε τα εργαλεία σήμερα λοιπόν, για πρώτη φορά σε σχέση με το παρελθόν, να ελέγξουμε τα αυθαίρετα τα οποία αναπτύσσονται» δήλωσε ο υφυπουργός.

 

Μιλώντας για την κατηγορία 5, δηλαδή τα κτίσματα τα οποία δεν έχουν οικοδομική άδεια ή οι υπερβάσεις πέραν της οικοδομικής αδείας είναι πάνω από το 20% ως προς το ύψος ή πάνω από το 40% στην κάλυψη και τη δόμηση, πριν το 2007. «Απαραίτητη προϋπόθεση για να μεταβιβαστεί ένα ακίνητο, από το ’11 και μετά είναι ή να είναι με άδεια ή αν έχει και πρόσθετες αυθαιρεσίες να είναι τακτοποιημένο, διαφορετικά δεν μεταβιβάζεται. Υπάρχουν πρόστιμα και κατεδάφιση».

Και όπως είπε, ένας λόγος που το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης είναι ότι πολλές φορές το κόστος κατεδάφισης είναι πιο σημαντικό από πλευράς περιβαλλοντικού αποτυπώματος, από το κόστος διατήρησης.

 

Δίνοντας παραδείγματα αυθαίρετων κτισμάτων αναφέρθηκε σε δήμο, δίχως να πει ποιος είναι, που έχει 14 αυθαίρετα δημόσια κτίρια κατηγορίας 5 εκ των οποίων τα 11 είναι σχολεία. «Θέλει να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση και επειδή προϋπόθεση για να γίνει αυτό ειναι η νομιμότητα, δεν μπορεί να προβεί στις εργασίες ενεργειακής ανάθμισης. Και όταν το κάνεις για τα δημόσια δεν μπορεί να μην το κάνεις για τα ιδιωτικά», επισήμανε.

 

 

Βάζουμε για πρώτη φορά τάξη στο χώρο

«Δίνουμε χρόνο, λόγω δυσκολίας, για την τακτοποίηση, αλλά ο χρόνος αναφοράς δεν αλλάζει. Ερχόμαστε για πρώτη φορά και βάζουμε τάξη στο χώρο. Το αίτημα υπαγωγής θα υποβληθεί σε δύο φάσεις. Θα υπάρχει έλεγχος ακριβώς επειδή είναι μεγάλα αυθαίρετα. Όλα τα πρόστιμα τα οποία θα συλλεγούν, θα πάνε σε ένα κωδικό του Πράσινου Ταμείου ως περιβαλλοντικό ισοζύγιο για να μπορούν οι δήμοι να αποζημιώσουν ακίνητα τα οποία δεσμεύονται λόγω ρυμοτομίας» διευκρίνισε ο υφυπουργός.

 

 

Ερωτηθείς για το που εντοπίζονται οι περισσότερες αυθαιρεσίες πρόσθεσε ότι συνήθως αφορούν τις τουριστικές περιοχές.

«Το 50% των συνολικών τετραγωνικών των αυθαιρέτων αφορούσαν κατηγορία 5 και το 60% των συνολικών προστίμων των αυθαιρέτων αφορούσαν κατηγορία 5. Από τα 6,5 δισ. περίπου του συνολικού προϋπολογισμού των προστίμων, τα 4 δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν στην κατηγορία 5. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα» δήλωσε ο υφυπουργός. Και όπως διευκρίνισε,  απαγορεύεται η δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης σε ακίνητα και αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε δάση, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους, στον αιγιαλό. σε περιοχές Νatura 2000. «Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δικαίωμα ρύθμισης θα κινηθεί η διαδικασία καταγραφής των αυθαίρετων προστίμων και κατεδάφισης» συμπλήρωσε ο υφυπουργός επισημαίνοντας ότι το δικαίωμα ρύθμισης είναι μέχρι τον Μάιο του 2026.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ , https://www.ertnews.gr/dimosio-vima/arthrografia/n-tagaras-yf-chorotaxia...