Οι αντικειμενικές βάζουν φωτιά στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Προθεσμία τεσσάρων μηνών έχουν οι ιδιοκτήτες που θέλουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους στα παιδιά τους χωρίς να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενόψει των σημαντικών αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές, που θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου χρόνου σε 7.635 περιοχές της χώρας.

 

Ηδη φέτος, από τον Ιανουάριο μέχρι και το τέλος Ιουλίου, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των μεταβιβάσεων σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους συμβολαιογράφους να περιμένουν περαιτέρω άνοδο από τον επόμενο μήνα μέχρι και το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις 29 Ιουνίου μέχρι σήμερα, οπότε και είναι υποχρεωτική η υποβολή δήλωσης ακινήτων ψηφιακά, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 6.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να υπερβαίνουν ήδη τα 13 εκατ. ευρώ. Συνολικά, μόνο τον Ιούνιο υποβλήθηκαν πάνω από 13.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης.

Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες να ξεκινήσει την άσκηση για τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες. Σημαντική ώθηση στα δημόσια έσοδα αναμένεται να δοθεί από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς το κόστος σε ορισμένες περιοχές θα είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που θα ισχύει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ότι δεν θα αλλάξει ο δημοσιονομικός στόχος για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, καθώς επιβαρύνσεις θα υπάρξουν μόνο για τις 3.478 περιοχές για τις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα και μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν με έναν πολύ χαμηλό φόρο ακινήτων. Ηδη χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν προχωρήσει σε γονική παροχή ή μεταβίβαση των ακινήτων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Realnews από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων σε 20 μεγάλους δήμους όλης της χώρας, ο μέσος όρος αύξησης των μεταβιβάσεων, για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, ανέρχεται στο 8,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Ειδικότερα, στον δήμο Αθηναίων για το επτάμηνο του 2021 έχουν γίνει 1.813 μεταβιβάσεις, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι έγιναν 1.766, στη Νέα Σμύρνη 139 από 100, στον Πειραιά 270 έναντι 204, στον δήμο Θεσσαλονίκης 778 μεταβιβάσεις από 705 πέρυσι, στο Αργος 27 έναντι 6 και στην Ξάνθη 103 μεταβιβάσεις, 15 περισσότερες σε σχέση με το επτάμηνο του 2020. Συνολικά σε 20 δήμους το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 4.343 μεταβιβάσεις από 4.011 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα, πρόκειται για μεταβιβάσεις και γονικές παροχές, πολλές εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν εν μέσω lockdown.

 

 

Παραδείγματα

Την ίδια ώρα παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον φόρο μεταβίβασης. Για παράδειγμα η αντικειμενική αξία ενός ακινήτου στο Μαρούσι στις αρχές του νέου χρόνου θα αυξηθεί από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τ.μ. Ετσι εάν κάποιος ιδιοκτήτης σπεύσει έως το τέλος του χρόνου να πουλήσει κατοικία έκτασης 100 τ.μ., ο φόρος μεταβίβασης θα ανέρχεται στα 3.900 ευρώ, ενώ από τις αρχές του χρόνου θα εκτοξευθεί στα 6.000 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 2.100 ευρώ ή σε ποσοστό αύξηση της τάξης του 53,8%. Ακόμη μεγαλύτερος θα είναι ο φόρος μεταβίβασης για ακίνητα που βρίσκονται σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως η Μύκονος, όπου οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων υπερτριπλασιάστηκαν από τα 1.200 ευρώ το τ.μ. στα 3.800 ευρώ το τ.μ. Ετσι ο φόρος μεταβίβασης ενός ακινήτου 100 τ.μ. από τα 3.600 ευρώ θα φτάσει στα 11.400 ευρώ.

Σημαντικά υψηλότερος από τις αρχές του χρόνου θα είναι ο φόρος μεταβίβασης και για τις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, όπως το Σούνιο, το Λαγονήσι, οι παραλιακές περιοχές της Χαλκιδικής, της Ηλείας και πολλές ακόμη, κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, στο Λαγονήσι με την αύξηση της αντικειμενικής τιμής από 750 στα 1.450 ευρώ το τ.μ., ο φόρος μεταβίβασης για ένα ακίνητο 100 τ.μ. θα φτάσει στις αρχές του 2022 στα 4.350 ευρώ από 2.250 ευρώ που είναι σήμερα, με τον φόρο να σημειώνει αύξηση κατά 93%.

 

 

Ποιοι πληρώνουν

Ο φόρος μεταβίβασης, με τον οποίο επιβαρύνεται ο αγοραστής, ανέρχεται στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και για το καθένα από τα επόμενα παιδιά. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι για να μπορέσει κάποιος να μεταβιβάσει το ακίνητό του, θα πρέπει να έχει φορολογική ενημερότητα. Σε περίπτωση, μάλιστα, που κάποιος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, θα πρέπει αυτές να αποπληρωθούν ή να εκδοθεί φορολογική ενημερότητα με παρακράτηση όλου του ποσού από την πώληση του ακινήτου. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και εάν οι οφειλές είναι ρυθμισμένες. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει οφειλές 10.000 ευρώ και πουλήσει ένα ακίνητο 100.000 ευρώ, θα λάβει 90.000 ευρώ.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑ (d.christoulias@realnews.gr)

 

 

 

 

 

[πηγή: real.gr]