Πώς αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες και οι κληρονόμοι για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Αφορολόγητα και ακατάσχετα θα είναι τα ποσά που θα αρχίσουν να βλέπουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό από τη Δευτέρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων ως αποζημίωση από το κράτος για το 50% των ενοικίων που έχασαν για τον Νοέμβριο. Τον δρόμο για την αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων σε μετρητά για τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια άνοιξε η υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η πληρωμή του 50% των «χαμένων» ενοικίων θα γίνει με βάση τις δηλώσεις COVID που έχουν ήδη υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μισθώματα Νοεμβρίου.

 

Η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει την επεξεργασία των στοιχείων και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει να πληρώνει τους φορολογουμένους που έλαβαν το 60% του ενοικίου για τον μήνα Νοέμβριο. Παράλληλα έχει ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων COVID και για τα κουρεμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν για τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου από τις 15 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

 

 

Δικαιούχοι της αποζημίωσης είναι:

Οι εκμισθωτές, φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμβαση μίσθωσης για ακίνητα επί των οποίων έχουν εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας και εισπράττουν μειωμένο μίσθωμα για τον μήνα Νοέμβριο και εφεξής από τους αντισυμβαλλομένους, μισθωτές, κατ' επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της COVID-19.

Οι υπεκμισθωτές, φυσικά πρόσωπα, που βάσει δικαιώματος υπεκμίσθωσης έχουν συνάψει σύμβαση υπεκμίσθωσης και εισπράττουν μειωμένο υπομίσθωμα για τον μήνα Νοέμβριο και εφεξής από τους αντισυμβαλλομένους, υπομισθωτές, κατ' επιταγή του νόμου στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της COVID-19.

Οι κληρονόμοι εκμισθωτών και υπεκμισθωτών που έχουν αποβιώσει υποχρεούνται να υποβάλουν στη ΔΟΥ όπου υπάγεται ο κληρονομούμενος τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι έχουν καταστεί κληρονόμοι του αποβιώσαντος ώστε να ενημερωθούν τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου.

Σε περίπτωση που ο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής αποβιώσει και δεν έχει υποβάλει τη «Δήλωση COVID» μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, δικαιούχοι του ποσού που αντιστοιχεί στο ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων καθίστανται οι κληρονόμοι του, οι οποίοι υποβάλλουν στη ΔΟΥ του θανόντος την εν λόγω δήλωση εντός 2 μηνών από τη λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς.

 

 

 

Σε περίπτωση που ο κληρονομούμενος αποβιώσει μετά την υποβολή της «Δήλωσης COVID» και δεν έχει γνωστοποιήσει τραπεζικό λογαριασμό πληρωμών στην ΑΑΔΕ, τότε:

 

Εφόσον υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, οποιοσδήποτε από τους κληρονόμους γνωστοποιεί στη ΔΟΥ του κληρονομουμένου τον τραπεζικό αυτόν λογαριασμό προσκομίζοντας βεβαίωση από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο τηρείται ο λογαριασμός αυτός.

 

Αν δεν υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός με μοναδικό δικαιούχο τον κληρονομούμενο, τότε οι κληρονόμοι αυτού πρέπει να γνωστοποιήσουν στη ΔΟΥ του θανόντος, προσκομίζοντας τα κατάλληλα δικαιολογητικά, τα ποσοστά συμμετοχής τους στην κληρονομιαία περιουσία και τον αριθμό και το έτος υποβολής της «Δήλωσης COVID». Στην περίπτωση αυτή το ποσό που αντιστοιχεί στο ήμισυ της μείωσης των μισθωμάτων καταβάλλεται κατά το ποσοστό που αναλογεί σε καθέναν εξ αυτών, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του Taxisnet της ΑΑΔΕ. Η αίτηση υποβάλλεται εντός δύο μηνών από τη λήξη της κατά περίπτωση προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς.

 

 

 

 

[πηγή: tanea.gr]