Πρόγραμμα επισκευής διατηρητέων

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται την πρόταση με σκοπό να την εντάξει στο πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο με τη μορφή τροπολογίας (φωτ. INTIME NEWS).

 

 

Ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των εργασιών αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών κτιρίων με κίνητρα ανάλογα με εκείνα του «Εξοικονομώ» επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το πρόγραμμα θα υποστηρίξει εργασίες επισκευής και ενίσχυσης διατηρητέων ή κτιρίων σε παραδοσιακούς οικισμούς, με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από το 2021. Η ιδέα για το πρόγραμμα προέρχεται από τη Σύρο. 

 

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία συμπυκνώνεται πολλές φορές στους εκατοντάδες παραδοσιακούς οικισμούς της και στα χιλιάδες διατηρητέα μνημεία της. Η δυναμική που έχει η πολιτιστική κληρονομιά σε πολλούς τομείς (οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό κ.ά.) απαιτεί και την ανάλογη ανάληψη της ευθύνης για την προστασία, συντήρηση και προβολή της, από τους πολίτες και το κράτος», λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Σύρου, Παύλος Χατζηγρηγορίου. «Στη Σύρο γνωρίζουμε καλά τα ζητήματα που έχει σήμερα η διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Μόνο στην Ερμούπολη έχουμε καταγράψει 136 επικίνδυνα κτίρια και περί τα 300 ασυντήρητα κτίρια. Από το 2015, λοιπόν, ξεκινήσαμε να συζητούμε με τον δήμο πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο».

 

Το ινστιτούτο έστειλε τον περασμένο Απρίλιο στο υπουργείο την πρότασή του για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού προγράμματος με την επωνυμία «Διατηρώ». «Η ιδέα μας πατάει στην επιτυχία του προγράμματος “Εξοικονομώ”, από το οποίο το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πλέον πολύτιμη εμπειρία», λέει ο κ. Χατζηγρηγορίου. Σύμφωνα με την πρόταση του ινστιτούτου, το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες διατηρητέων, μνημείων ή κτιρίων εντός παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών τόπων και θα έχει εισοδηματικά κριτήρια. Στα υψηλότερα εισοδήματα η επιχορήγηση θα είναι σε μορφή άτοκου δανεισμού από συνεργαζόμενες ιδιωτικές τράπεζες. Ο σχεδιασμός προτείνεται να έχει ως κύριους στόχους:

 

• Τη μείωση των ενεργειακών αναγκών του ιστορικών κτιρίων με επεμβάσεις αποκλειστικά στο κέλυφος (κατασκευαστικές), όπως αλλαγή κουφωμάτων, προσθήκη θερμομόνωσης κ.λπ.

• Την επισκευή και δομική ενίσχυση του ιστορικού κτιρίου με επεμβάσεις κυρίως στο κέλυφος, αποκλειστικά με παραδοσιακά υλικά, προκειμένου να αυξηθεί η αντοχή του στις επιπτώσεις (φθορές) της κλιματικής αλλαγής.

• Την πραγματοποίηση άμεσων σωστικών επεμβάσεων για την άρση επικινδυνότητας όσων κτιρίων είναι ετοιμόρροπα.

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζεται την πρόταση με σκοπό να την εντάξει στο πολεοδομικό πολυνομοσχέδιο με τη μορφή τροπολογίας. Παράλληλα έχει ξεκινήσει τη σύνταξη ενός οδηγού, κατά το πρότυπο του «Εξοικονομώ», στον οποίο θα εξειδικεύονται οι επιλέξιμες εργασίες, θα ορίζεται το ύψος της επιχορήγησης κ.λπ.

 

 

 

 

[πηγή: https://www.kathimerini.gr]