Στο Σ.Ν. της ηλεκτροκίνησης μπήκε τελικά η παράταση για τα αυθαίρετα • Παράταση & για άδειες δόμησης

Την Πέμπτη 16/07 κατατέθηκε τελικά η τροπολογία του ΥΠΕΝ που δίνει αναδρομική τρίμηνη παράταση στο καθεστώς που εξέπνευσε για τα αυθαίρετα στις 30 ΙουνίουΌπως είχαμε σημειώσει μετά την καθυστέρηση της κατάθεσης της σχετικής τροπολογίας, η κατάθεση έγινε στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ που αφορά στην ηλεκτροκίνηση.

Βάσει προγράμματος, χθες ήταν η τελευταία ημέρα επεξεργασίας στις επιτροπές για το ανωτέρω νομοσχέδιο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ταχύτερο που θα επισημοποιηθεί η παράταση είναι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, δεδομένου ότι εκκρεμεί η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια και βέβαια η διόρθωση και έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.

Δείτε παρακάτω τι αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για το θέμα:

«Τρίμηνη παράταση για την τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 δίνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με σχετική τροπολογία, που καταθέτει στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο σχέδιο νόμου «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Η προηγούμενη προθεσμία ήταν η 30η Ιουνίου.

Τελευταία προθεσμία για τα κτίρια με μεγάλες αυθαιρεσίες

Η 30η Σεπτεμβρίου είναι και η τελευταία προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (κτίρια με πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες). Να σημειωθεί ότι οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ΄ύψος πάνω από 20%.

Για τα υπόλοιπα αυθαίρετα –κατηγορίας 1 έως 4- ισχύει κανονικά η διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και οι ιδιοκτήτες τους θα μπορούν να τα τακτοποιούν και μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου 2026, καταβάλλοντας προσαυξημένα ποσά τακτοποίησης κατά 20% για το πρώτο έτος καθυστέρησης και επιπλέον 5% για κάθε έναν χρόνο καθυστέρησης.

 

Με την ίδια τροπολογία, λόγω δυσχερειών στην άσκηση της οικοδομικής δραστηριότητας από την πανδημία παρατείνεται και η ισχύς των οικοδομικών αδειών, των αδειών δόμησης και των αναθεωρήσεών τους μέχρι το τέλος του 2022

Πηγή: https://www.b2green.gr/el/post/82175/sto-sn-tis-ilektrokinisis-bike-telika-i-paratasi-gia-ta-afthaireta-paratasi-kai-gia-adeies-domisis