Ταυτότητα Κτιρίου: οδηγίες ΥΠΕΝ για νέες οικοδομές, διαμερίσματα & πολυκατοικίες (βίντεο)

Στη μετάβαση από την συμβατική στην ψηφιακή εποχή περνάνε και τα ακίνητα. Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένας ηλεκτρονικός φάκελος που περιέχει όλες τις πληροφορίες που αφορούν ένα ακίνητο, είπε το πρωί  της Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.

 

«Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου περιλαμβάνει από άδειες οικοδομών, σχέδια, όψεις, κατόψεις, τομές, τίτλους ιδιοκτησίας, πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης, μέχρι δηλώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, όλα αυτά μαζί συγκεντρωμένα σε έναν φάκελο.

 

 

Η συγκρότηση ηλεκτρονικού φακέλου ανατίθεται σε εξουσιοδοτημένο μηχανικό και θα γλυτώνει τον πολίτη από έξοδα και τρεχάματα σε πολεοδομίες, υποθηκοφυλακεία, εφορίες, συμβολαιογράφους. Το κόστος αυτό θα είναι άπαξ αλλά τα οφέλη συνεχή, χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς ταλαιπωρία» τόνισε ο κ. Ταγαράς.

 

«Όσον αφορά στις πολυκατοικίες είτε ιδιοκτήτες θα μπορούν να συνεννοηθούν και να αναθέσουν σε έναν μηχανικό τη σύνταξη του φακέλου, είτε ο κάθε ιδιοκτήτης κάνει τον δικό του με τον δικό του μηχανικό και στο τέλος όλοι μαζί καταθέτουν τον φάκελο της πολυκατοικίας.

 

Το μέτρο ισχύει για όλες παλαιές και νέες οικοδομές. Σε σχέση με τον χρόνο συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου όσον αφορά στις παλαιές οικοδομές υπάρχουν δύο κατηγορίες:

  • Στα δημόσια κτίριακαι στα κτίρια συνάθροισης κοινού το όριο είναι 5 χρόνια.
  • Σε πολυκατοικίες,κατοικίες κλπ ο χρόνος σύνταξης της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου είναι ΠΡΙΝ την μεταβίβαση του κτιρίου.

 

Σε ότι αφορά στις νέες οικοδομικές άδειες το όριο είναι 4 μήνες μετά το τέλος των εργασιών, ή μόλις λήξει η οικοδομική άδεια. «Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα δημόσια κτίρια και ειδικά στις σχολικές μονάδες» κατέληξε ο κ. Ταγαράς.

 

Βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=srS99lXuahw

 

 

 

 

[πηγή: https://ecopress.gr/taftotita-ktiriou-odigies-ypen-gia-nees-oikodomes-di...]