Υποχρεωτική από την 1η Απριλίου η “ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου” για τις αγοραπωλησίες

Λίγες μέρες περιθώριο, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 31/3/2022 έχουν οι φορολογούμενοι για να ολοκληρώσουν “φτηνές” μεταβιβάσεις ακινήτων υπογράφοντας συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές τιμές των ακινήτων υπό την προϋπόθεση ότι είχαν υποβάλει δήλωση μεταβίβασης στις Εφορίες ή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ μέχρι στα τέλη του περασμένου έτους.

 

 

 

Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι αγοραπωλησίες των ακινήτων θα πραγματοποιούνται για όλους τους ενδιαφερόμενους (με παλαιές ή τις νέες αντικειμενικές αξίες) με μια απλή βεβαίωση μηχανικού και χωρίς την υποχρέωση υποβολής φακέλου με την “ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου” το κόστος της οποίας μαζί με τα δικαιολογητικά θα αγγίζει ακόμη και τα 1.000 ευρώ. Αυτό θα ισχύσει από την 1η Απριλίου με ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση για όλα τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων.

Όσον αφορά το ζήτημα του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που εισπράττουν οι δήμοι και για την έκδοση εξόφλησης του οποίου σημειώνονταν σημαντικές καθυστερήσεις από πλευράς δήμων με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύνταξη των συμβολαίων μεταβίβασης, με νέα νομοθετική διάταξη, ο μεταβιβάζων το ακίνητο ,εάν το επιθυμεί, μπορεί να καταβάλει στον συμβολαιογράφο κατά τον χρόνο σύναψης του συμβολαίου, ως εγγύηση μέχρι την εκκαθάριση της οφειλής του ΤΑΠ, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό τρία τοις χιλίοις (0,3‰) επί της αξίας πώλησης του ακινήτου. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται εν μέρει τυχόν οφειλή ΤΑΠ στον δήμο της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε και ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα “myProperty” για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, έχουν υποβληθεί πάνω από 75.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, αυξάνοντας κατά 60% τους φόρους κεφαλαίου που εισέπραξε το δημόσιο και οι οποίοι αποτιμώνται στα 350 εκ.ευρώ.

 

 

Τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ενός ακινήτου σε περίπτωση αγοραπωλησίας είναι:

- Τίτλος ιδιοκτησίας
- Οικοδομική άδεια
- Φωτοτυπίες ταυτοτήτων των συμβαλλόμενων μερών, ΑΦΜ και ΔΟΥ εισοδήματος
- Έγγραφο περαίωσης διαδικασίας ρύθμισης του ακινήτου
- Βεβαίωση αυτοψίας μηχανικού
- Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
- Φορολογική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
- Ασφαλιστική ενημερότητα του ιδιοκτήτη
- Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ
- Πιστοποιητικό περί μη οφειλής φόρου κληρονομιάς/γονικής παροχής/δωρεάς
- Βεβαίωση του δήμου από την οποία προκύπτει ότι δεν οφείλεται Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το μεταβιβαζόμενο ακίνητο
- Φόρος μεταβίβασης 3%

Ως γνωστόν η αγοραπωλησία ακινήτου επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Στις περιπτώσεις που αφορά πρώτη κατοικία ο συντελεστής 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αντικειμενικής αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το ποσό αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά.

Θάνος Πασχάλης

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://athina984.gr/2022/03/24/ypochreotiki-apo-tin-1i-aprilioy-i-quot-...