Λίγο πριν βάλουμε πλώρη για νησιά και ακρογιαλιές, παίρνουμε τα βουνά γιατί η Άνοιξη τούς ταιριάζει γάντι, και γιατί τώρα είναι η καλύτερη εποχή για πεζοπορίες, ράφτινγκ, ποδηλατάδες χωρίς ακραίο κρύο.
Άνοιξη στην Ήπειρο ή στην κοντινή Αρκαδία; Θα δείτε τα πρώτα λουλούδια να ξεφυτρώνουν στα «μυστικά» χωριά της Ευρυτανίας ή σε ένα ορεινό χωριό της Ναυπακτίας; Φανταστικές διαδρομές, πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακά καλντερίμια, …όποιο χωριό και να διαλέξετε για τις πρώτες ανοιξιάτικες εξορμήσεις θα περάσετε υπέροχα.
Η άνοιξη στα ελληνικά βουνά είναι τέλεια
Κρίκελλο Ευρυτανίας
Το Κρίκελλο της Ευρυτανίας θεωρείται ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας. Χτισμένο σε υψόμετρο 1.120 μέτρων, παίρνει ζωή από το πυκνό δάσος των ελάτων που το περιβάλλει μα και από τα ζωογόνα νερά των πηγών του Κρικελλιώτη ποταμού, ενώ φωλιάζει στην μεγάλη καταπράσινη αγκαλιά της Καλιακούδας.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού με τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια, τα ζεστά καφενεδάκια και τα ταβερνάκια με τις ντόπιες λιχουδιές, δεσπόζει ο επιβλητικός ναός του Αγίου Νικολάου και πολιούχος του χωριού, χτισμένος το 1903 από Ηπειρώτες κατασκευαστές στην θέση παλαιότερου μικρού ναού, καθώς και τα έξι μεγάλα πλατάνια της, ένα εκ των οποίον χρονολογείτε από το 1754. Τα τοπικά χρώματα του χωριού διαφοροποιούνται ανάλογα με την εποχή του χρόνου και από το υπέροχο πράσινο των δέντρων και το πολύχρωμο των λουλουδιών, περνούν στο εκτυφλωτικό λευκό του χιονιού που κατακλύζει όλον τον τόπο τους χειμερινούς μήνες, δημιουργώντας ένα απόκοσμο μα συνάμα γοητευτικό σκηνικό, που θα σας κάνει να θέλετε να μείνετε για πάντα σε αυτόν τον τόπο με τους φιλόξενους ανθρώπους.
Πλάτανος Ορεινής Ναυπακτίας
Πενήντα χιλιόμετρα μετά τη Ναύπακτο, απλώνεται μπροστά σας το αγχολυτικό σκηνικό του Πλάτανου, με πανέμορφα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και παραδοσιακά καφενεδάκια. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα χωριά της περιοχής, που διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του. Η ταμπέλα στο πλατάνι της πλατείας σας ενημερώνει: «Υψόμετρο 875 μ., κλίμα υγιεινό».
Το χωριό διαθέτει Λαογραφικό Μουσείο με πλούσια συλλογή, αλλά και μουσειακό χώρο που είναι αφιερωμένος στην εθνική αντίσταση.
Αθανάσιος Διάκος Φωκίδας
Η Άνω Μουσουνίτσα ή Αθανάσιος Διάκος είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό που βρίσκεται σκαρφαλωμένο στους πρόποδες των Βαρδουσίων μέσα σε πυκνό δάσος από έλατα, πλατάνια, καστανιές και βελανιδιές.
Στην είσοδο του χωριού δεσπόζει η ταμπέλα «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ» γενέτειρα του αγωνιστή. Περνάμε το μικρό γεφυράκι και φτάνουμε στην παραδοσιακή πλακόστρωτη πλατεία σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Η πρώτη εικόνα που σε εντυπωσιάζει είναι οι δύο επιβλητικοί υπεραιωνόβιοι πλάτανοι – 300 και πλέον ετών – από τους οποίους πηγάζει τρεχούμενο κρυστάλλινο νερό. Στην πλατεία δεσπόζει επιβλητικά ο ανδριάντας του ήρωα Αθανάσιου Διάκου που τοποθετήθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, καθότι το χωριό θεωρείται η γενέτειρά του. Η ονομασία του χωριού μέχρι το 1959 ήταν Άνω Μουσουνίτσα. Καθώς η ιστορία βεβαιώνει και η λαϊκή παράδοση συνηγορεί, εδώ γεννήθηκε ο ένδοξος ήρωας της Επανάστασης Αθανάσιος Διάκος και αυτός ήταν και ο λόγος της μετονομασίας του από το επίσημο κράτος, ενώ επίσης από το 2009 λειτουργεί στο χωριό, προς τιμή του, το Μουσείο Αθανασίου Διάκου. Πλάι του, η εκκλησία της Μεταμόρφωση του Σωτήρα, χτισμένη το 1872, (στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν συνολικά 11 ξωκλήσια) πεντακάθαρη και προσεγμένη με εντυπωσιακά βιτρό, κατανυκτική και γαλήνια.
Το χωριό έχει περίπου 600 πετρόχριστα σπίτια στον πάνω και κάτω μαχαλά (γειτονιά). Οι εγγεγραμμένοι κάτοικοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 518 και το καλοκαίρι το χωριό σφύζει από ζωή από ντόπιους και θερινούς παραθεριστές. Το χειμώνα όταν τα κοπάδια φύγουν για ασφάλεια στα χειμαδιά οι μόνιμοι λιγοστεύουν στα περίπου 15 άτομα αλλά με πλήθος επισκεπτών τα Σαββατοκύριακα μιας και το χωριό διαθέτει υποδομή διαμονής, ενός ξενοδοχείου και τριών ξενώνων. Στην πλατεία οι τρεις ταβέρνες σερβίρουν ψητά σούβλας και τοπικά εδέσματα, ενώ στο «ΟΡΕΙΝΟΝ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΝ» θα βρείτε εκτός από είδη παντοπωλείου, χάρτες και βιβλία της περιοχής, παραδοσιακά τοπικά προϊόντα κ.λ.π.
Βαλτεσινίκο Αρκαδίας
Μερικά χιλιόμετρα μακριά από την τουριστική Βυτίνα και τη Δημητσάνα βρίσκεται ένα πανέμορφο χωριό της Ορεινής Αρκαδίας, το Βαλτεσινίκο. Χτισμένο σε ύψος 1.180 μέτρων σε μια πλαγιά της βόρειας πλευράς του Μαινάλου, αποτελεί τον πιο ορεινό προορισμό της ευρύτερης περιοχής και η διαδρομή μέσα στο βουνό μέχρι να δείτε το χωριό να προβάλλει είναι μοναδική. Λίγο πριν φτάσετε, από κάποια σημεία φαίνεται ξεκάθαρα το Βαλτεσινίκο σαν πίνακας ζωγραφικής, ενώ θα δείτε την πραγματική ομορφιά του τόπου περπατώντας μέσα στο χωριό.
Το Βαλτεσινίκο έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και ο τόπος είναι γνωστός ως «ορμητήριο» του Κολοκοτρώνη, αλλά και για την τέχνη της ξυλοτεχνίας που αναπτύχθηκε τα περασμένα χρόνια. Επιπλέον, το μέρος έχει πολλές εκκλησίες, τις οποίες αξίζει να δείτε από κοντά. Στο χωριό θα βρείτε καταλύματα και στην πλατεία υπάρχουν παραδοσιακά ταβερνάκια για φαγητό – δοκιμάστε μπιφτέκι ή λουκάνικο αγριογούρουνο, που είναι τοπικά φαγητά. Για όσους θέλετε να κάνετε δραστηριότητες υπάρχουν πεζοπορικές διαδρομές όπου μπορείτε να συνδυάσετε τη φύση και να δείτε κι άλλα χωριά μέσα από μονοπάτια.
Τσεπέλοβο Ιωαννίνων
Το Τσεπέλοβο ανήκει στα χωριά του κεντρικού Ζαγορίου και ξεχωρίζει για την αυθεντικότητά του και την πλούσια ιστορία του. Έχει μια κουκλίστικη πλατεία και πολλά διατηρητέα κτίρια που θα θέλετε όλα να τα φωτογραφίσετε. Αφού χορτάσετε βόλτες στα καλντερίμια του, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τον Άγιο Νικόλα με τις εκπληκτικές αγιογραφίες και θα εξερευνήσετε τα φυσικά κάλλη της Βόρειας Πίνδου, ένα εθνικό πάρκο γεμάτο δάση σε ορθοπλαγιές, φαράγγια και λίμνες σε υψόμετρο… αλπικό.
Επιβεβλημένη είναι και η επίσκεψη στο εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου, τις πηγές του Βοϊδομάτη που προσεγγίζετε από το χωριό Βίκος, και το κουκλίστικο Μονοδένδρι για υπέροχες πίτες.
Φιδάκια Ευρυτανίας
Ευρυτανία δεν είναι μόνο το Καρπενήσι. Είναι και άλλα χωριά μοναδικής ομορφιάς και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής που θα σας κλέψουν την καρδιά με την πρώτη ματιά. Τα Φιδάκια, ένα μικρό χωριό είναι ένα από αυτά. Με πέτρινα σπίτια και σκαρφαλωμένο στα 960 μέτρα έχει ένα πλεονέκτημα το οποίο το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα απομονωμένα χωριά της περιοχής: την εκπληκτική θέα στην λίμνη Κρεμαστών. Παρά το γεγονός ότι το χωριό είναι σχεδόν απομονωμένο μέσα στο δάσος, μπορείτε να αποτελέσει διαμονή αφετηρία για την χιονοδρομική σας εξόρμηση στο Χιονοδρομικό του Βελουχίου! Αλλωστε τι καλύτερο για τα Χριστούγεννα!
Από δω επίσης, κόβετε δρόμο και για τη Μονή Προυσού. Σκαρφαλωμένο στο χείλος ενός κατακόρυφου βράχου, θεωρείται το πιο διάσημο προσκύνημα της Ρούμελης σύμφωνα με την παράδοση. Στο μοναστήρι λειτουργεί μουσείο με εκθέματα εκκλησιαστικά και όχι μόνο, κειμήλια, ενώ στο καθολικό και το παρεκκλήσι-κρύπτη σώζονται τοιχογραφίες από το 13ο και το 18ο αιώνα. Απέναντι από τη μονή βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Πάντων και το περίφημο Σχολείο των Ελληνικών Γραμμάτων.
Δημητσάνα Αρκαδίας
Χτισμένη σε περίοπτη θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και σε υψόμετρο από τα 950 μέχρι και τα 1080 μέτρα, η Δημητσάνα είναι μια πανέμορφη κωμόπολη στο κέντρο της ορεινής Αρκαδίας με πλούσια ιστορική παράδοση. Αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με τα ωραία πετρόκτιστα κτίρια της, τα φιδωτά κατηφορικά δρομάκια της, τα γεφύρια και τις νεροτριβές της, ένα μουσείο ιστορίας με τα πάλαια μοναστήρια της, τα βυζαντινά και εκκλησιαστικά ιερά κειμήλια, την βιβλιοθήκη της με τα σπάνια έγγραφα και κώδικες, τους μπαρουτόμυλους και το μουσείο υδροκίνησης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το φυσικό κάλλος του τόπου δεν είναι τυχαίο ότι είχε εμπνεύσει τον μύθο του ιερού λουτρού του Δία στον ποταμό που εξ αυτού ονομάστηκε Λούσιος (εκεί που λουζόταν ο Δίας). Ο ποταμός Λούσιος και το φαράγγι του αποτελούν ένα φυσικό αξιοθέατο της περιοχής, στα οποία υπάρχουν αρκετά σημεία πρόσβασης δίπλα από τα ορμητικά νερά. Για τους τολμηρούς υπάρχει μια πανέμορφη διαδρομή -τα γνωστά μονοπάτια του Λούσιου- για την περίπτωση που θέλετε να κάνετε μια αξέχαστη πεζοπορία. Να έχετε βέβαια κατά νου ότι για να τα διασχίσετε χρειάζεστε περίπου τέσσερις ώρες. Το ποτάμι διατίθεται επίσης για ράφτινγκ και καγιάκ.
[πηγή: https://www.iefimerida.gr/travel/horia-anoixiatikes-exormiseis-petrohtista-spitia]