Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παράταση ενός έτους στην προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών. Όπως δήλωσε η κυβέρνηση, η απόφαση αυτή πάρθηκε “προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Κτηματολογίου και η προστασία των ιδιοκτησιών δικαιωμάτων τόσο των πολιτών όσο και του Δημοσίου.” Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν κάποιες αοριστίες πάνω στο θέμα, κυρίως σχετικά με το ποιες περιοχές αφορά.
Συμπεραίνεται από πηγές που γνωρίζουν το θέμα του Κτηματολογίου ότι αφορά τις περιοχές που έληξε η 14ετία από την αρχή της κτηματογραφησης. Ήδη μέσα στο 2017-2018 ξεκίνησε η διαδικασία σε 35 περιοχές της χώρας να περιέλθουν στο Δημόσιο γύρω στα 15.000 ακίνητα.
Με την προηγούμενη παράταση που είχε δώσει η κυβέρνηση έμειναν απ’ έξω συνολικά 35 περιοχές της χώρας, οπότε με τη νέα παράταση οι ιδιοκτήτες έχουν την ευκαιρία να δηλώσουν τα ακίνητα τους. Το θέμα αφορά σε περίπου 35.000 ακίνητα σε 111 περιοχές από 34 νομούς που κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη”. Μεταξύ των περιοχών που κινδυνεύουν είναι σε Αιτωλία και Ακαρνανία, Αργολίδα, Αρκαδία, Άρτα, Πάτρα, Δράμα, Πάτμο, Αλεξανδρούπολη, Ηλεία, Ημαθία, Κιλκίς, Κοζάνη, Κυκλάδες κ.α. Σύμφωνα με το νόμο, σε περίπτωση που κάποιος χάσει το ακίνητό του, έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια για να διεκδικησει αποζημίωση δικαστικώς, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις όχι και την επιστροφή της κυριότητας του ακινήτου.
Όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η ΠΝΟ δεν αφορά σε παρατάσεις των προθεσμιών της τρέχουσας διαδικασίας κτηματογράφησης αλλά μόνο σε παρατάσεις των προθεσμιών διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών από παλαιότερα προγράμματα κτηματογράφησης.