EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Οχτώ μέρες προθεσμία για την τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων

Οχτώ μέρες περιθώριο έχουν οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Κτηματολογίου. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, όπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης, πως όσοι ιδιοκτήτες δεν υποβάλουν αίτηση έως τις 31 Μαρτίου 2023 δεν θα μπορούν να τακτοποιήσουν τα ακίνητά τους τα οποία αυτομάτως θα υπαχθούν στις διατάξεις περί αυθαιρέτων, γεγονός που σημαίνει επιβολή προστίμων ανέγερσης, διατήρησης και κατεδαφίσεις.

 

 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως η προσέλευση των ιδιοκτητών δεν ήταν η αναμενόμενη. Μία από τις εξηγήσεις που δίνουν είναι ότι πολλοί ιδιοκτήτες περίμεναν μια νέα παράταση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, από το ΥΠΕΝ προτάθηκε νέα τρίμηνη παράταση έως τα τέλη Ιουνίου, ωστόσο η τροπολογία δεν ενσωματώθηκε τελικά στο σχετικό πολυνομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Περιβάλλοντος που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

 

Σε αυτήν τη φάση οι ιδιοκτήτες αυτών των δασικών αυθαιρέτων, με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ, πετυχαίνουν: 1ον) προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση, 2ον) άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων, 3ον) «πάγωμα» νέων προστίμων και 4ον) συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει ο έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

 

 

 

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Η εκτίμηση είναι πως το θέμα των δασικών αυθαιρέτων αφορά 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες. Ο σχεδιασμός προβλέπει την τακτοποίησή τους για 30 χρόνια. Ωστόσο, στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως η νέα ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαίρετων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις (εξού και ο όρος «οικιστικές πυκνώσεις»).

 

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης καθορίζονται από τις διατάξεις του Νόμου 4685/2020. Η χρήση του κτιρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχικής διαμονής. Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011. Να μη βρίσκεται σε περιοχές όπου ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου Νatura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.ά., εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών.

 

Δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με τα οποία αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα. Δύο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που μπαίνουν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στον δρόμο προς την τακτοποίησή τους: οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα”, https://news.b2green.gr/30760/%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%bf]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο