Προτείνονται νέοι κανόνες για την ταχύτερη μεταφορά των κονδυλίων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στα κράτη μέλη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Επίτροπος για την Νομισματική Πολιτική, Πάολο Τζεντιλόνι έχουν προτείνει την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων που διέπουν την εκτέλεση των δαπανών των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων με σκοπό ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός να συνδράμει τα κράτη μέλη στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ως έκτακτο μέτρο, προτείνονται νέοι κανόνες για την ταχύτερη μεταφορά των κονδυλίων Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων στα κράτη μέλη και την παροχή σε αυτά μεγαλύτερης ευελιξίας ως προς την εστίαση της στήριξης στους τομείς όπου αυτή χρειάζεται περισσότερο.
Χάρη στο μέτρο αυτό, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν, παραδείγματος χάριν, να ζητήσουν το 100% της ενωσιακής χρηματοδότησης χωρίς να συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο συγχρηματοδότησης ή χωρίς να χρειάζεται να διαθέσουν ένα σταθερό μερίδιο σε βασικά θέματα, όπως η έρευνα ή το κλίμα.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να μεταφέρουν ευκολότερα κονδύλια μεταξύ των προγραμμάτων και των περιφερειών τους και να αποφασίσουν τα ίδια σε ποιον τομέα θα εστιάσουν.
Η Ελλάδα επενδύει πολλά στο νέο ΕΣΠΑ
Για την Ελλάδα μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική, καθώς η χώρα μας επενδύει πολλά στο νέο ΕΣΠΑ, της προγραμματικής περιόδου 2021-2027, από το οποίο θα της δοθεί 19,2 δισ. ευρώ.
Η πρόταση της Επιτροπής συζητείται επί του παρόντος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις προσεχείς εβδομάδες. Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν δεν παρέχει πρόσθετες διευκρινίσεις όσον αφορά στην επιδιωκόμενη φύση των πράξεων που θα αναληφθούν για την ενίσχυση των ικανοτήτων αντιμετώπισης της κρίσης.
Και εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Αν τα κράτη μέλη δεν είναι προετοιμασμένα να παράσχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία που θα κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτό θα επηρεάσει τη δυνατότητα λογοδοσίας έναντι των πολιτών της ΕΕ αναφορικά με τη χρήση των κονδυλίων.
Αυτή την αδυναμία θα πρέπει να την διευθετήσει με κάποιο τρόπο το Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών κατά την τηλεδιάσκεψη του στις 23 Απριλίου.
ΠΗΓΗ: michanikos.gr