EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Τοπογραφικά Διαγράμματα

Τοπογραφικά Διαγράμματα (ΕΓΣΑ 87′) & Έκδοση Κωδικού Ηλεκτρονικού Διαγράμματος (ΚΗΔ)

Για ένα τοπογραφικό διάγραμμα το οποίο ουσιαστικά είναι μία περιεκτική τοπογραφική μελέτη, είναι απαραίτητο να εκτελεστούν οι κάτωθι εργασίες:

– Μετρήσεις πεδίου με GPS ή με Γεωδαιτικό Σταθμό (Total Station) ή και με συνδυασμό και των δύο.
– Εργασία γραφείου (επεξεργασία και έλεγχος της ποιότητας των μετρήσεων, σχεδιαστική απόδοση).
– Έρευνα του μηχανικού περί αρτιότητας – οικοδομησιμότητας του ακινήτου, όρων δόμησης, περιμετρικής ζώνης οικισμού, ορίων απαλλοτρίωσης κλπ.

ΠΟΤΕ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ

Οι συνηθέστεροι λόγοι σύνταξης ενός τοπογραφικού διαγράμματος είναι για:

• Έκδοση αδειών δόμησης
• Συμβολαιογραφικές πράξεις και λοιπές δικαιοπραξίες (μεταβίβαση ακινήτων, γονική παροχή, δωρεά εν ζωή)
• Τακτοποίηση Αυθαιρέτων
• Βεβαιώσεις Δασαρχείου
• Σήμανση επί εδάφους οικοπέδων-αγροτεμαχίων
• Εφαρμογή (χάραξη) ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών
• Υλοποίηση επί του εδάφους κτιρίων-κατασκευών (χάραξη θεμελίωσης)
• Χωρισμός – Κατάτμηση Ιδιοκτησιών σε μικρότερες άρτιες ιδιοκτησίες
• Πράξεις Εφαρμογής και Διορθωτική Πράξη Εφαρμογής
• Ενστάσεις Κτηματολογίου
• Πράξη Αναλογισμού
• Αδειοδότηση Φωτοβολταϊκών και Αιολικών πάρκων
• Προσκύρωση κτλ

Το γραφείο μας συντάσσει όλα τα τοπογραφικά διαγράμματα στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς 1987 (Ε.Γ.Σ.Α. ΄87), για να μπορείτε ανά πάσα στιγμή στο μέλλον να προσδιορίζετε άμεσα και με ακρίβεια μερικών χιλιοστών τα ακίνητό σας (χωρίς την χρήση παλιών μεθόδων περί αναγραφής και αποτύπωσης σταθερών σημείων – κατασκευών, τοποσταθερών, τοπονυμίων, αναφορά γειτόνων κλπ. κλπ. κλπ.). Βασικότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ενός τοπογραφικού διαγράμματος πέρα από το εμβαδόν του, είναι το εάν ευρίσκεται εντός ή εκτός σχεδίου, η κλίση του εδάφους, η φυτοκάλυψή του, η ύπαρξη ή όχι κατασκευών εντός του και τέλος ο σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί.

Το αποδεικτικό υποβολής ΚΗΔ* ενός τοπογραφικού διαγράμματος ή διαγράμματος μεταβολής που έχει υποβληθεί στον ψηφιακό υποδοχέα του Ν.Π.Δ.Δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», μπορεί πολύ εύκολα να βρεθεί στην παρακάτω ιστοσελίδα του κτηματολογίου https://www.ktimanet.gr/ApodeiktikoKHD/ η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς TAXIS. Όλα τα σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα που συνοδεύουν συμβόλαια μεταβιβάσεων αγοραπωλησιών γονικών παροχών (και άλλων εγγραπτέων πράξεων) είναι υποχρεωτικό ((α.3 Υ.Α. 27623/1752/ ΦΕΚ 2216Β/14-6-2018 ν. 4409/2016)) να Υπογράφονται Ηλεκτρονικά και να Υποβάλλονται Ηλεκτρονικά στον ψηφιακό υποδοχέα του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ από το συντάκτη τους. Το γραφείο μας αναλαμβάνει την ψηφιακή υπογραφή και υποβολή των τοπογραφικών σας διαγραμμάτων με υπευθυνότητα και πληρότητα.

*[Τι είναι το ΚΗΔ;]

Το ΚΗΔ είναι τα αρχικά από τον Κωδικό Ηλεκτρονικού Διαγράμματος και αφορά την ηλεκτρονική υποβολή τοπογραφικών στον φορέα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Ξεκίνησε στις 16.7.2018 και αφορά σε κάθε τοπογραφικό που συντάσσεται από την ημερομηνία αυτή και εφεξής για ακίνητα σε όλη τη χώρα, ανεξάρτητα εάν πρόκειται για περιοχή που έχει υπαχθεί στο σύστημα του Κτηματολογίου ή περιοχή όπου εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών. Μάλιστα για τη σύνταξη κάθε συμβολαίου από τον Ιούλιο του 2018 και μετά, που γίνεται χρήση τοπογραφικού διαγράμματος με ημερομηνία σύνταξης τις 16.7.2018 και μεταγενέστερη αυτής, ο συμβολαιογράφος υποχρεούται να ζητήσει το αποδεικτικό ηλεκτρονικής υποβολής του τοπογραφικού διαγράμματος, για να το προσαρτήσει, με ποινή ακυρότητας, στο συμβόλαιο.

Ο Κωδικός Ηλεκτρονικού Διαγράμματος είναι ο μοναδικός αριθμός, που αποδίδεται αυτοματοποιημένα από τη διαδικτυακή εφαρμογή του Ελληνικού Κτηματολογίου σε κάθε ηλεκτρονικό διάγραμμα που υποβάλλεται στον υποδοχέα. Αποτελεί δε τον αναγνωριστικό κωδικό αναφοράς του διαγράμματος.

Συνημμένα αρχεία:

ΥΠΕΚΑ Τοπογραφικά διαγράμματα της παρ. 15 άρθρου 49 του ν. 4030_11.pdf

Μετάβαση στο περιεχόμενο