Οι πράσινες στέγες σε μεγαλουπόλεις είναι ευρέως γνωστές και εφαρμόζονται σε αρκετές περιστάσεις ως μία αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στο Αμστερνταμ όμως, αποφάσισαν να βάλουν ένα ακόμα χρώμα στα κλιματικά σχέδιά τους: το μπλε. Οι Αρχές της πόλης λοιπόν, συνεργάστηκαν με το RESILIO (Resilience nEtwork of Smart Innovative cLImate-adapative rOoftops)–το δίκτυο ανθεκτικότητας έξυπνων, καινοτόμων στεγών προσαρμοσμένων στο κλίμα, και κατέληξαν σε μια καινοτόμο και βιώσιμη ιδέα της έξυπνης γαλαζοπράσινης στέγης.
Τι είναι μια γαλαζοπράσινη στέγη;
Οι συμβατικές πράσινες στέγες έχουν ένα στρώμα αποστράγγισης του νερού. Από την άλλη πλευρά, η τεχνολογία μπλε οροφής διαθέτει στρώμα αποθήκευσης νερού, οπότε όταν βρέχει, το νερό της βροχής δεν τρέχει στον σωλήνα αποχέτευσης, αλλά αποθηκεύεται εκεί. Στη συνέχεια παρέχει σταδιακά την υγρασία του εδάφους που απαιτείται για το πράσινο της στέγης, τα φυτά και τα δέντρα. Σε σύγκριση με τις πράσινες στέγες, οι γαλαζοπράσινες στέγες παρέχουν μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης νερού, επιτρέποντάς τους να απελευθερώνουν ποσότητες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια ζεστού και ξηρού καιρού.
Η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στο Αμστερνταμ, με ξαφνικές πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων, ακραίων καιρικών συνθηκών και αυξημένης ξηρασίας. Συνολικά έχουν κατασκευαστεί 12.683 τετραγωνικά μέτρα γαλαζοπράσινων στεγών.
Στην πραγματικότητα, η αντιπλημμυρική προστασία κατά τη διάρκεια ακραίων βροχοπτώσεων (έντασης έως και 60 mm/h) είναι η κύρια λογική για την αποθήκευση νερού στην οροφή. Επειδή τα συγκροτήματα διαμερισμάτων βρίσκονται σε περιοχές επιρρεπείς στις πλημμύρες, η αποθήκευση που παρέχεται από τις γαλαζοπράσινες στέγες μειώνει τον κίνδυνο.
- Οι γαλαζοπράσινες στέγες μπορούν να ανταποκριθούν στις μετεωρολογικές προβλέψεις χάρη στο Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS), το οποίο ελέγχει την ποσότητα νερού που μπορεί, πρέπει ή δεν πρέπει να κρατηθεί σε μια στέγη. Οι γαλαζοπράσινες στέγες λαμβάνουν σήματα από το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων, το οποίο αναπτύσσεται και συντηρείται από τη Waternet, την ολλανδική Δημόσια Αρχή Υδάτων.
- Η έξυπνη βαλβίδα διαθέτει έναν αισθητήρα που λαμβάνει ένα σήμα από το DSS όταν προβλέπονται ακραίες βροχοπτώσεις, επιτρέποντάς του να απελευθερώσει κάθε νερό που έχει συγκεντρωθεί πριν από την πραγματική νεροποντή.
- Παρά το γεγονός ότι είναι απομονωμένες από το φυσικό περιβάλλον, οι γαλαζοπράσινες στέγες συμβάλλουν επίσης στην αστική βιοποικιλότητα.
- Τέλος, ενισχύουν τη μόνωση του κτιρίου ενώ παράλληλα βοηθούν στον έλεγχο του μικροκλίματος ελαχιστοποιώντας το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας» (Urban Heat Island).
Δανδόλου Ναταλία
[πηγή: https://news.b2green.gr/28443/%ce%b2%ce%ac%cf%86%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ad%ce%b3%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b6%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%82, (Εφημερίδα “Το Βήμα”)]