EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Αδήλωτα τετραγωνικά: Πως θα δηλωθούν στο Ε9, πότε λήγει η προθεσμία

Η ώρα του λογαριασμού στην Εφορία έφτασε για χιλιάδες ιδιοκτήτες που δήλωσαν στους δήμους «λειψές» επιφάνειες. Μέχρι τις 31 Μαΐου οι διορθώσεις και οι παραλείψεις.

 

 

Η ώρα της αποκάλυψης των αδήλωτων ή τακτοποιημένων τετραγωνικών μέτρων στην Εφορία έφτασε. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2020 δήλωσαν στους δήμους τις «λειψές» επιφάνειες των ακινήτων τους που δεν είχαν αποτυπωθεί ούτε στο Ε9 ή τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους έχουν προθεσμία μέχρι τις 31 Μαΐου 2021 να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) και να εμφανίσουν στον λογαριασμό τους στο Taxisnet την πραγματική εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους.

 

 

Την ίδια προθεσμία έχουν και:

  • Οσοι απέκτησαν ακίνητο για πρώτη φορά εντός του 2020 με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
  • Οσοι είχαν οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση, δηλαδή πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα.
  • Οι φορολογούμενοι που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι, τα οποία ανεβάζουν τον ΕΝΦΙΑ, εντοπίζονται στην επιφάνεια και στο ποσοστό της κυριότητας, ενώ πολλοί ξεχνούν να δηλώσουν τον όροφο της κατοικίας, την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ή να δηλώσουν ότι το ακίνητο είναι ημιτελές, για το οποίο ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 60%. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, πάρκινγκ κ.ά.).

 

 

Οι διορθώσεις μπορεί να γίνουν στα στοιχεία των ακινήτων που υπάρχουν στο Taxisnet από το 2010 μέχρι και το 2020 χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι με το πρόστιμο των 100 ευρώ. Δεν δηλώνονται μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση που έγιναν εντός του 2021, καθώς αυτές θα δηλωθούν έως την 31η Μαΐου του 2022. Στην ακίνητη περιουσία που θα δηλωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και θα υφίσταται την 1η Ιανουαρίου 2021 θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2021.

 

Σε περίπτωση που γίνουν αλλαγές στο Ε9 των προηγούμενων ετών και προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωσή του έως και 300 ευρώ εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό για τον ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται αναδρομικά και μπορεί να πάει πίσω και έως 5 χρόνια. Κατά τα Νέα, αν μετά τις μεταβολές υπάρχει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει στην εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.ά.) προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

 

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εμφανίσουν και στο Ε9 τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, τα οποία είχαν δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ ή τους δήμους το 2020, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος θα είναι μεγαλύτερος από το εκκαθαριστικό που έλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2020 καθώς θα υπολογιστεί με βάση τη νέα αυξημένη επιφάνεια των ακινήτων τους.

 

Σημειώνεται πως ο εφετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες και θα καταβληθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις.

 

Τα 12 βήματα για τις διορθώσεις στο Ε9

1. Επιλογή έτους

2. Επιλογή «Δημιουργία τροποποιητικής δήλωσης Ε9»

3. Επιλογή σε κάθε έναν από τους Πίνακες 1 (κτίσματα και οικόπεδα ή 2 (γήπεδα)

4. Επιλογή μιας εργασίας: -δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου, -μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου, -διαγραφή κτίσματος/οικοπέδου ή γηπέδου.

5. Σε «δήλωση νέου κτίσματος/οικοπέδου» ή «δήλωση νέου γηπέδου» συμπληρώνονται όλα τα υποχρεωτικά πεδία.

6. Σε «μεταβολή στοιχείων κτίσματος/οικοπέδου» ή «μεταβολή στοχείων γήπέδου» τροποποιούνται τα περιγραφικά στοιχεία.

7. Αναγραφή αριθμού παροχής ρεύματος.

8. Αναγραφή πρόσθεων πληροφοριακών στοιχείων.

9. Προσοχή στις επισημάνσεις για ελλιπή στοιχεία.

10. Έλεγχος εικόνας τροποποιημένης περιουσιακής κατάστασης πριν από την οριστική υποβολή.

11. Επιλογή της οριστικής υποβολής της δήλωσης Ε9.

12. Μεταφορά των στοιχείων της δήλωσης στο επόμενο έτος.

(πληροφορίες από την εφημερίδα «Τα Νέα»)
dikaiologitika.gr

 

 

 

 

[πηγή: https://news.b2green.gr/5916/%ce%b1%ce%b4%ce%ae%ce%bb%cf%89%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%b3%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%89%ce%b8%ce%bf%cf%8d%ce%bd-%cf%83]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο