EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Έρχεται νομοσχέδιο για τίτλους σε καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου

Δικαίωμα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων που βρίσκονται στην κατοχή των παράνομων καταπατητών για περισσότερα από 40 χρόνια θα δίνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που εκτός απρόoπτου, θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Αν και πολλές κυβερνήσεις επιχείρησαν να φέρουν στη Βουλή σχέδιο νόμου για την απόδοση κατεχόμενων εκτάσεων, ωστόσο καμία δεν το έπραξε. Πλέον όπως αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο το σχέδιο νόμου πληροί τις προϋποθέσεις καθώς ήδη έχει περάσει από ενδελεχή έλεγχο προκειμένου να αποφευχθούν θέματα αντισυνταγματικότητας. Υπουργείο Δικαιοσύνης και Συμβούλιο της Επικρατείας φαίνεται ότι έχουν δώσει το πράσινο φως για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα εξαγοράς δεν θα αφορά όλους τους καταπατητές καθώς θα πρέπει να πληρούν τους όρους των διατάξεων του νομοσχεδίου συσωρευτικά. Κάποιοι από αυτούς ορίζουν το χρόνο καταπάτησης του ακινήτου, το μέγεθος του αλλά και το που βρίσκεται αλλά και εάν χρησιμοποιείται για πρώτη κατοικία ή επαγγελματική εγκατάσταση.

 

Ως έτος βάσης για την απόδοση-έλεγχο καταπατημένων  θα είναι το 1980. Δηλαδή για να εγείρει κάποιος αξιώσεις εξαγοράς καταπατημένου ακινήτου θα πρέπει να έχει περισσότερα από 40 χρόνια στην κατοχή του το ακίνητο. Για τους καταπατητές μετά την χρονολογία που θα αποφασισθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο νόμου θα ορίζει την απομάκρυνση από τα παρανόμως καταπατημένα ακίνητα ενδεχομένως και με πρόστιμο. Το τίμημα που θα καταβάλουν όσοι επιθυμούν να εξαγοράσουν τα ακίνητα αυτά, θα διαφοροποιείται και θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια. Δηλαδή, θα είναι  χαμηλό  για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, για ευπαθείς ομάδες όπως πολύτεκνοι και ανάπηροι και για περιπτώσεις που επί του καταπατημένου ακινήτου έχει ανεγερθεί πρώτη κατοικία. Άγνωστο παραμένει πως θα αντιμετωπισθούν αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί.

 

 

Δεν εξαγοράζονται

Δεν είναι δυνατή η εξαγορά ακινήτου, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, αναγόμενοι αποκλειστικά σε ζητήματα:
– εθνικής άμυνας ή
– δημόσιας ασφάλειας ή
– δημόσιας υγείας ή

– άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης


Επιπλέον εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών τα οποία:
– εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν απαλλοτρίωση ή επιβάλουν ρυμοτομία.
– εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας για την αντίστοιχη χρήση.
– κείνται εντός ζώνης αιγιαλού, παλαιού αιγιαλού και παραλίας.
– εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός, σύμφωνα με βεβαίωση που έχει εκδώσει ή εκδίδει η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

 

Ανταλλάξιμα

Την απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στου πρόσφυγες της Μικράς Ασίας για ακίνητα που διαθέτουν σε συνολικά 28 νομούς της χώρας προβλέπει επίσης το σχέδιο νόμου. Τα ακίνητα αυτά θεωρούνται σήμερα δημόσια κτήματα και πλέον στόχος είναι να δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας στους κατόχους τους.

 

Η τακτοποίηση των κατεχόμενων δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό ενώ ταυτόχρονα θεραπεύει προβλήματα του παρελθόντος όπως:

– την εξάλειψη ιστορικά τεκμηριωμένων κοινωνικών αδικιών και συγκρούσεων ή διεκδικήσεων κάθε μορφής, που εκδηλώνονται κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να προστατεύσει με συγκεκριμένα μέτρα, αλλά με σημαντική χρονική υστέρηση την περιουσία της,
– την απελευθέρωση των αρμόδιων διοικητικών υπηρεσιών και των δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών, εξόδων και γραφειοκρατικών διαδικασιών.

– την εισροή σημαντικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό.

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: capital.gr]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο