EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Φορο-έλεγχοι με point system σε ακίνητα και εισοδήματα – Οι υποθέσεις και οι φορολογούμενοι που μπαίνουν στο «μάτι»

Ελεγκτικό κλοιό δημιουργεί το 2024 η ΑΑΔΕ γύρω από αγοραστές ακινήτων με μετρητά, ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb, επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα και υψηλές δαπάνες καθώς και επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS, επιχειρήσεις με μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ και φορολογικές υποθέσεις που προέκυψαν μετά από εισαγγελική παραγγελία.

 

Το ελεγκτικό πλάνο προβλέπει τη διενέργεια πάνω από 40.000 στοχευμένους ελέγχους, 2.500 ελέγχους στη φορολογία ακινήτων εκτός του ΕΝΦΙΑ και 900 έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής. Από το σύνολο των υποθέσεων τουλάχιστον το 70% θα αφορά φορολογικά έτη, χρήσεις, υποθέσεις, περιόδους ή υποχρεώσεις της τελευταίας πενταετίας.

 
 
 
 
 

Στους νέους ελεγκτικούς στόχους για το 2024 περιλαμβάνονται:

  • Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα λάβει από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχουν υπογράψει όλα τα στοιχεία των μισθώσεων για το έτος 2023. Έτσι ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει πλήρη εικόνα για το είδος και την επιφάνεια των ακινήτων που εκμισθώνονται, το ύψος των εσόδων που εισπράττουν οι διαχειριστές και θα μπορεί μέσω εξπρές διασταυρώσεων να εντοπίζει περιπτώσεις μη δήλωσης των ακινήτων στο Μητρώο ή ψευδούς δήλωσης για τα στοιχεία των ακινήτων και τη διάρκεια της εκμίσθωσης. Επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της ΑΑΔΕ ανέρχεται ανά φορολογικό έτος στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ.
  • Επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα. Στις αρχές Ιανουαρίου περίπου 20.000 επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 10.000 ευρώ αλλά οι καταναλωτικές τους δαπάνες κυμαίνονται από 30.000 έως και 200.000 ευρώ αναμένεται να λάβουν κλήσεις για έλεγχο από την ΑΑΔΕ.
  • Αγορές ακινήτων με μετρητά. Θα διερευνηθεί εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράσθηκαν ακίνητα με μετρητά δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην εφορία οι αγοραστές. Σε περίπτωση που τα χρήματα δεν προκύπτουν από τις φορολογικές δηλώσεις θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και όσοι δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τη προέλευση τους θα χρεωθούν με έξτρα φόρο 33% επί του «ακάλυπτου» ποσού καθώς θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας.
  • Αφορολόγητες δωρεές και γονικές παροχές. Στόχος είναι να εντοπιστούν «τριγωνικές» μεταβιβάσεις ακινήτων και χρημάτων όπως για παράδειγμα περιπτώσεις που το παιδί έχει δωρίσει χρήματα στον γονέα του και ο γονέας στη συνέχεια έδωσε με γονική παροχή τα χρήματα στο άλλο του παιδί.
  • Εγκατάσταση POS. Από το νέο έτος θα πρέπει να διαθέτουν POS 35 κατηγορίες επαγγελματιών μεταξύ των οποίων ταξιτζήδες, λαϊκές αγορές, μεσίτες και στους παραβάτες POS θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Παράλληλα οι επαγγελματίες υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες και με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής (IRIS) και όσοι επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει τον λογαριασμό τους στην ΑΑΔΕ θα καταβάλλουν διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/10345597/foro-elegchoi-me-point-system-se-akinita-kai-eisodimata-oi-ypotheseis-kai-oi-forologoumenoi-pou-bainoun-sto-mati]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο