EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Κτηματολόγιο: Αναλυτικός οδηγός για όλες τις προθεσμίες – Έτσι θα αποφύγετε τα πρόστιμα

Έως τις 31 Ιουλίου μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο.

 

Ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ”TA NEA“ επειδή βρισκόμαστε σε περίοδο εκλογών θα εξαρτηθεί από τη νέα πολιτική αν θα δοθεί νέα παράταση έως το τέλος του έτους. Επισημαίνεται πως όσοι δεν δηλώσουν την περιουσία τους  θα πληρώσουν πρόστιμα από 300 ευρώ έως και 2.000 ευρώ  ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης  και την αντικειμενική  αξία του ακινήτου.

 

 

 

Κτηματολόγιο: Ερωτήσεις και απαντήσεις  για όσους δεν δήλωσαν τη περιουσία τους

Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” με τη βοήθεια της τοπογράφου-πολεοδόμου, Γραμμάτης Μπακλατσή δίνουν μέσα από 10 ερωτήσεις και απαντήσεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου  ιδιοκτήτες και επαγγελματίες  να κινούνται με ασφάλεια μέσα σε νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Αναλυτικά:

 

1. Δεν έχω δηλώσει τα περιουσιακά στοιχεία την περίοδο της ανάρτησης. Τι πρέπει να κάνω;

Εάν πρόκειται να δηλώσετε δικαίωμα το οποίο αποκτήσατε πριν από την ανάρτηση θα πρέπει να υποβάλετε κανονικά την δήλωση είτε ηλεκτρονικά είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Αν πρόκειται για δικαίωμα που αποκτήσατε μετά την έναρξη  της ανάρτησης, θα σας ενημερώσει ο συμβολαιογράφος σας για τη διαδικασία και τα απαιτούμενα  έγγραφα. Για την υποβολή της  Δήλωσης θα πρέπει να γνωρίζετε τον ΚΑΕΚ του δηλουμένου ακινήτου και να εκδώσετε πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου.

 

2. Έχω υποβάλει δήλωση αλλά στο μεταξύ έχει αυξηθεί το ποσοστό μου εξαιτίας μιας δωρεάς. Πρέπει να ξανά κάνω δήλωση;

Ναι, πρέπει να κάνετε νέα δήλωση με όλα τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να προστεθεί στο ήδη υπάρχον ποσοστό που έχετε δηλώσει

 

3. Έχω συμβόλαιο  για το σπίτι μου, το έχω  δηλωμένο στο Ε9 και πληρώνω ΕΝΦΙΑ. Τι θα πάθω εάν δεν το πληρώσω στο Κτηματολόγιο;

Η δήλωση ιδιοκτησίας  στο Κτηματολόγιο είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική πράξη αφορά το ακίνητο (πχ μεταβίβαση  ή γονική παροχή ή  δωρεά καθώς  και έκδοση οικοδομικής άδειας). Επίσης τα ακίνητα που δεν θα δηλωθούν θα καταγραφούν στις Αρχικές  Εγγραφές  ως ” αγνώστου  ιδιοκτήτη ” και εφόσον  δεν δηλωθούν  στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

 

4. Δήλωσα το χωράφι μου. Πλήρωσα  και το παράβολο αλλά και έκανα πρόσφατο τοπογραφικό και θέλω να το καταθέσω  εκπρόθεσμα. Χρειάζεται να κάνω  νέα δήλωση  και να πληρώνω  πρόστιμο;

Όχι μπορείτε να το υποβάλετε στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Επίσης μπορείτε να διορθώσετε  και άλλα στοιχεία της αρχικής  δήλωσης  σας, καταθένοντας το σχετικό έντυπο δήλωσης  με τα συμπληρωμένα μόνο τα πεδία που πρέπει να διορθωθούν.

 

5. Καθυστέρησα με δική μου ευθύνη  να πάω  στο Κτηματολόγιο  γιατί δεν πρόλαβα να κάνω την αποδοχή  κληρονομιάς. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να δηλώσετε  άμεσα τα δικαιώματα σας στο  Κτηματολόγιο ακόμα και αν δεν έχετε κάνει δήλωση αποδοχής κληρονομιάς. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα απλή προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα  δικαιολογητικά.

 

6. Έχετε δηλώσει το δικαίωμα με κληρονομικά  έγγραφα αλλά στο μεταξύ έχω κάνει αποδοχή  κληρονομιάς .Πρέπει να  προσκομίσω  και το συμβόλαιο  και να πληρώσω πάλι παράβολο;

Εάν έχετε ήδη μεταγράψει το συμβόλαιο και εάν δεν αναφέρονται  σε αυτά διαφορετικά στοιχεία ως προς το ακίνητο ή το ακίνητο ή το δικαίωμα  σας σε σχέση με τα όσα  εμφανίζονται στο απόσπασμα  που παραλάβατε, θα το υποβάλετε ατελώς με Αίτηση Κατάθεσης  Συμπληρωματικών Στοιχείων στο γραφείο Κτηματογράφησης.

 

7. Μπορώ να δηλώσω ακίνητο που  έχει χαρακτηριστεί  ως “αγνώστου ιδιοκτήτη “με αιτία  κτήσης  χρησικτησία  κατά τη διάρκεια ανάρτησης;

Κατά την περίοδο της ανάρτησης δεν μπορείτε να υποβάλετε δήλωση με αιτία κτήσης χρησικτησία σε τέτοιου είδους ακίνητο. Θα πρέπει να υποβάλετε ένσταση και να προσκομίσετε όλα τα απαραίτητα έγγραφα που τεκμηριώνουν  την χρησικτησία σας και να την κοινοποιήσετε στο υπουργείο Οικονομικών αλλιώς θα απορριφθεί.

 

8. Τι είναι δηλώσεις κατάργησης δικαιωμάτων που πρέπει να υποβληθούν κατά τη περίπτωση; 

Δηλώσεις κατάργησης   ήδη δηλωθέντος  δικαιώματος υποβάλλονται  ατελώς στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • παραίτηση επικαρπίας/ οίκησης
  • άρση υποθήκης
  • εξάλειψη προσημείωσης
  • άρση κατάσχεσης
  • άρση  διαλυτικής αίρεσης
  • κατάργηση  λοιπών εγγραπτέων δικαιωμάτων.

Επίσης επισημαίνεται ότι στις δηλώσεις  κατάργησης δεν απαιτείται  η πληρωμή  τέλους κτηματογράφησης.

 

9. Έλαβα επιστολή που αναφέρει ” ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ  ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ  ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΔΗΛΩΣΗ  ΤΟΥ Ν.2308/95. Πρέπει να υποβάλω δήλωση;

Για τα  δικαιώματα αυτά εφόσον  συνεχίζετε να είστε δικαιούχος  οφείλετε να υποβάλετε  δήλωση ιδιοκτησίας  καταβάλλοντας  και το πάγιο τέλος ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας από την εφαρμογή ”e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες”. Αν δεν είστε πλέον δικαιούχος  αυτού του δικαιώματος τότε ενημερώστε  τον νέο ιδιοκτήτη να υποβάλει δήλωση .Αν επιμένετε να διαγραφεί  το δικαίωμα από εσάς θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων επισυνάπτοντας τα ανάλογα  έγγραφα  που τεκμηριώνουν  το αίτημα  σας καταβάλλοντας 5 ευρώ.

 

10. Τι γίνεται στη συνέχεια αφού δηλώσω το ακίνητο μου;

Μετά τη συλλογή, την επεξεργασία των δηλώσεων και την ακριβή οριοθέτηση των γεωτεμαχίων, καταρτίζονται οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες. Μετά γίνεται η ανάρτηση των Κτηματολογικών Στοιχείων προκειμένου όποιος έχει έννομο συμφέρον να μπορεί εντός 4 μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.enikonomia.gr/my-money/ktimatologio-analytikos-odigos-gia-o/468972/]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο