EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Κτηματολόγιο: με αλγόριθμο τα πρόστιμα για τις δηλώσεις ακινήτων

Σιωπηρή παράταση μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν οι ιδιοκτήτες, καθώς αμέσως μετά θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα του Κτηματολογίου, με τους πολίτες που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία συλλογής δηλώσεων να βρίσκονται αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις ανάλογες της ασυνέπειάς τους. Οι επιμέρους λεπτομέρειες για το ύψος των ποσών που θα κληθούν να καταβάλουν θα ενσωματωθούν στο χωραταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται το επόμενο δίμηνο να κατατεθεί στη Βουλή.

 

Πάντως, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, στον «Ελεύθερο Τύπο» και στη δημοσιογράφο Μαρίνα Ξυπνητού θα υπάρξει ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα συνδέονται οι αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής της αίτησης. «Ο φορέας έχει δώσει πολλές ευκαιρίες στους πολίτες για να έχουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο να συμμετάσχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης και τώρα είναι η στιγμή να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Το Κτηματολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί πέρα από ότι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, υπάρχουν και πιέσεις από την Ε.Ε.».

 

Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην πράξη, καθώς η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2022, προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 85 εκατ. ευρώ.

 

Ποινές

Έτσι, οι πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις, ενώ οι πολύ ασυνεπείς δεν αποκλείεται να βάλουν το χέρι βαθιά στο τσέπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιμακωτά πρόστιμα προβλέπονται στον νόμο 2308/1995 που παραμένει ως σήμερα ανενεργός

 

Ειδικότερα, τα πρόστιμα θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών πλέον σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το σύνολο των Γραφείων Κτηματογράφησης της χώρας προκειμένου να δεχθούν όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ιδιοκτησία τους.

 

Περιοχές

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων είναι:

 

 • Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη: 36,26%
 • Λήμνος, Λέσβος: 28,79%
 • Σάμος, Χίος, Ικαρία: 46,50%
 • Περιφερειακές Ενότητες Αχαιός: 44,1 9%
 • Λακωνίας: 44,9%
 • Κορινθίας, Αργολίδας: 44,88%
 • Μεσσηνίας: 52,8%
 • Ηλείας: 59,47%
 • Μαγνησίας/Σποράδες: 54,18%
 • Ν. Ιωαννίνων/Θεσπρωτίας: 43,8% και
 • Δυτικής Αττικής/Νήσων Αττικής: 28,13%.

 

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο «καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους να το πράξουν άμεσα».

 

Σημειώνεται ότι πλέον η προσέλευση στα Γραφεία Κτηματογράφησης γίνεται αυστηρά κατόπιν ραντεβού και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 210 6505600 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr

 

Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, σύμφωνα με τον φορέα, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα και λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησης μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

 

Επικαιροποίηση

Βέβαια, το Κτηματολόγιο, πέρα από τη συλλογή δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να «τρέξει» στις 18 Μαΐου την προανάρτηση σε Λαμία και Λιβαδειά, την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση της Αθήνας ενώ εντός του καλοκαιριού θα γίνει και σε άλλες περιοχές. Πρόκειται για τις: ΠΕ Κιλκίς (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας) ΠΕ Ημαθίας (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Λάρισας (Περιφ. Θεσσαλίας), ΠΕ Κορινθίας (Περιφ. Πελοποννήσου), ΠΕ Αχαΐας (Περιφ. Δυτικής Ελλάδας), ΠΕ Αχαΐας (Περιφ. Δυτικής Ελλάδας), ΠΕ Βοιωτίας + ΠΕ Εύβοιας (Περιφ. Στερεάς Ελλάδας), ΠΕ Ηλείας (Περιφ. Πελοποννήσου), ΠΕ Μαγνησίας (Περιφ. Θεσσαλίας), ΠΕ Κοζάνης (Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας), ΠΕ Πιερίας (Περιφ. Κεντρικής Μακεδονίας), ΠΕ Βοιωτίας/ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, Αρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα.

 

Οσον αφορά στην ανάρτηση της Αθήνας, περιλαμβάνει τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στη φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στο Φορέα τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».

 

Το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου 2019, όπου εξελισσόταν η διαδικασία της προανάρτησης για την Αθήνα, αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες.

 

Η προανάρτηση της Αθήνας, με βάση τα στοιχεία που δηλώθηκαν το 2008, αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.

 

ΠΗΓΗ: ecopress.gr

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο