EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Νέα Χρυσή Βίζα με κίνητρα για επενδύσεις σε διατηρητέα ακίνητα

Αλλαγές στο πρόγραμμα Χρυσή Βίζα, ώστε οι ξένοι αγοραστές ακινήτων να έχουν κίνητρα επένδυσης σε διατηρητέα ή κλειστά κτίρια, ετοιμάζει η κυβέρνηση, ως ένα μέτρο για να βγουν πάλι στην αγορά οικιστικών ακινήτων κάποια από τα εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα που παραμένουν κλειστά επί χρόνια. Όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια παρέμβασης σε συνέδριο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα, χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

 

 

 

Για το πρόγραμμα «Διατηρώ», που χρηματοδοτεί την αναβάθμιση διατηρητέων κτιρίων ή μνημείων με 80 εκατ. ευρώ, ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε πως ολοκληρώνεται η εξειδίκευσή του και αναμένεται να βγει η πρόσκληση τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους δημόσιους φορείς μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Τόνισε πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να βγει η πρόσκληση ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο και θα χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων δαπάνες για τη στατικότητα, την προσβασιμότητα και την ενεργειακή αναβάθμιση. Ιδιωτικά κεφάλαια για την αποκατάσταση διατηρητέων μπορούν να διατεθούν και με τη λειτουργία της «Τράπεζας Γης» και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

 

Πρωτοβουλίες προωθεί η κυβέρνηση και για τα λεγόμενα «επικινδύνως ετοιμόρροπα» κτίρια, για τα οποία υπάρχει «πρωτόκολλο ετοιμορροπίας», είτε από την τριμελή επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είτε από επταμελή επιτροπή, αν πρόκειται για προστευόμενη περιοχή. Τα συγκεκριμένα κτίρια οφείλουν να κατεδαφιστούν με δημόσιους ή ιδιωτικούς πόρους εντός σαφούς χρονικού διαστήματος. Το ΥΠΕΝ και το υπουργείο Εσωτερικών έχουν αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να δοθούν στους δήμους τα απαραίτητα χρήματα.

 

Για τα εγκαταλειμμένα κτίρια ο κ. Μπακογιάννης είπε πως υπάρχει προσπάθεια ώστε να καταγραφούν. Πρόκειται για κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες (π.χ. έχουν πεθάνει, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ κληρονόμων κ.λπ.) λόγω υψηλού κόστους αποκατάστασης, χωρίς να είναι ετοιμόρροπα. Για τα συγκεκριμένα κτίρια η κυβέρνηση εξετάζει ρύθμιση η οποία θα επιτρέπει σε δήμους ή άλλους κρατικούς φορείς να κάνουν ένα business plan και μια μελέτη χρηματοδότησης, να το αναβαθμίζουν και να το εκμεταλλεύονται για π.χ. για 10 ή 15 ή 20 χρόνια. Θα καταβάλλονται στον ιδιοκτήτη τα έξοδα για τους φόρους ακινήτων που πληρώνει και ένα μικρό ενοίκιο. Μετά τα 10 ή 20 χρόνια το ακίνητο θα επιστρέφεται αναβαθμισμένο στους όποιους ιδιοκτήτες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΝ, η ρύθμιση θα έχει μια υποχρεωτικότητα για λόγους επαναχρησιμοποίησης του κτιριακού αποθέματος. Γι’ αυτόν τον λόγο αναζητείται ρύθμιση που δεν θα παραβιάζει το Σύνταγμα και την προστασία της ιδιοκτησίας.

 

Για τις μεγάλες αναπλάσεις, όπως ο ποδηλατόδρομος και ο πεζόδρομος στην Αθηναϊκή Ριβιέρα ή ο Βοτανικός, ο κ. Μπακογιάννης υποστήριξε πως προχωρούν, καθώς αντιμετωπίζονται καθημερινά αρκετές από τις πολλές μικρές εκκρεμότητες.

 
 
 

Όσο για την πορεία του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», μέχρι και τον Ιούλιο έχουν υποβληθεί περισσότερα αιτήματα χορήγησης αδειών παραμονής απ’ ό,τι στο σύνολο του 2022, που ήταν και το πιο αποδοτικό έτος μέχρι φέτος. Με βάση τα στοιχεία του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου έχουν επενδυθεί τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, που προκύπτουν από το γεγονός ότι έχουν υποβληθεί συνολικά 4.767 αιτήματα χορήγησης νέων αδειών.

 

Μέχρι το τέλος Ιουλίου ήταν εφικτή η εξασφάλιση της άδειας παραμονής, μέσω της επένδυσης κεφαλαίων τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ενώ από την 1η Αυγούστου το σχετικό ποσό διπλασιάστηκε σε 500.000 ευρώ για ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, τον δήμο Θεσσαλονίκης, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, δηλαδή τα δημοφιλέστερα σημεία μεταξύ των επενδυτών. Γι’ αυτόν τον λόγο και παρατηρήθηκε «συνωστισμός» επενδυτών, καθώς όλοι ήθελαν να προλάβουν την προθεσμία αυτήν (μετά και την τρίμηνη παράταση που δόθηκε τον Απρίλιο για την ισχύ του μέτρου).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.powergame.gr/akinita/555149/nea-chrysi-viza-me-kinitra-gia-ependyseis-se-diatiritea-akinita/]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο