EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Πώς οι αλλαγές στο ΦΠΑ οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές ακινήτων • Εκπτώσεις & στην ενεργειακή αναβάθμισή τους

Ένα ισχυρό “όπλο” έχει στα χέρια της η κυβέρνηση από χθες, προκειμένου να στηρίξει την αγορά ακινήτων και τα επόμενα χρόνια.

 

 

Ο αναθεωρημένος κώδικας του ΦΠΑ, επιτρέπει τόσο στην σημερινή όσο και στις μελλοντικές κυβερνήσεις, αφενός να απαλλάσσουν τις αγορές ακινήτων από τον φόρο του 24% και αφετέρου να καταστήσουν φθηνότερες τις επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμισή τους κάτι που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία εν μέσω περιβαλλοντικής κρίσης.

 

Ο ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες ακινήτων -και συγκεκριμένα στα νεόδμητα, καθώς τα παλαιά σπίτια απαλλάσσονται του ΦΠΑ- είναι και σήμερα μηδενικός. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει εξαιτίας ενός έκτακτου μέτρου στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση στο τέλος του 2019 δίνοντας σημαντική ώθηση στην αγορά ακινήτων. Μετά τις χθεσινές αποφάσεις, η εξαίρεση των νεόδμητων ακινήτων μπορεί να παραταθεί και μετά το 2022. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι στα μηχανήματα και στα υλικά που συνδέονται με την μετατροπή των ακινήτων σε “πράσινα” μπορούν να εφαρμοστούν χαμηλότεροι συντελεστές. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και χθες στα ηλιακά πάνελς.

 

Ένα φωτοβολταϊκό στην στέγη μπορεί να παράγει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια για το νοικοκυριό ενώ μια αντλία θερμότητας μπορεί να μειώσει αισθητά το κόστος της θέρμανσης. Αν αυτός ο εξοπλισμός φορολογηθεί με χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, τότε αυτομάτως οι επενδύσεις γίνονται πιο προσιτές για τους πολίτες. Κάτι απολύτως αναγκαίο ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι προς το τέλος της 10ετίας θα αρχίσουν οι “απαιτήσεις” στο πλαίσιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης. Δεδομένη είναι ήδη η υποχρέωση να σβήσουν οι καυστήρες πετρελαίου μέχρι το 2030, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται και η κοινοτική οδηγία για τους περιορισμούς συναλλαγών επί των ακινήτων που θα έχουν χαμηλή ενεργειακή βαθμολογία.

 

Σήμερα, τα ηλιακά πάνελ φορολογούνται με ΦΠΑ 24%. Μετάβασή τους στον χαμηλό συντελεστή ο οποίος στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 13% θα σημαίνει ότι και το κόστος της επένδυσης θα μειωθεί αισθητά κατά περισσότερο από 10%. Ούτως ή άλλως, με την αύξηση της ζήτησης που αναμένεται τα επόμενα χρόνια, οι τιμές είναι πιθανό ότι θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Άρα, αυτό που αναμένεται είναι μείωση του επενδυτικού κόστους για τις λεγόμενες “πράσινες” επενδύσεις. Το πότε θα συμβεί αυτό, είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί από τις κυβερνήσεις. Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που εγκρίθηκαν χθες στο Ecofin θα ενεργοποιηθούν από το 2025.

 

 

Μειώσεις στον ΦΠΑ: Τι αλλάζει σε νησιά και προϊόντα – Σενάριο κατάργησης στα ακίνητα

Για το θέμα των νησιών, η Ελλάδα αποκτά και πάλι το δικαίωμα να εφαρμόζει μειωμένους συντελεστές κατά 30% (δηλαδή 17% και 9% αντί για 24% και 13%) προκειμένου να ενισχύσει την νησιωτικότητα της χώρας. Το συγκεκριμένο προνόμιο χάθηκε το 2015 στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου και το μόνο που έχει απομείνει είναι η εξαίρεση πέντε νησιών που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα εξαιτίας του προσφυγικού. Η κυβέρνηση θα απαντήσει αν (και από πότε) θα διευρυνθεί ο κατάλογος με τα νησιά που θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση των χαμηλότερων συντελεστών.

Άρης Παπαθανασίου

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: thetoc.gr]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο