EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

«Πρασίνισμα» σε 120.000 κτίρια κάθε χρόνο – Το ψηφιακό εργαλείο Prime Energy Indoor

Στις 120.000 αυξάνονται τα κτίρια, κυρίως κατοικίες, που  ετησίως θα αναβαθμίζονται ενεργειακά, στην Ελλάδα, από το 2025 και μετά, καθώς το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, που έχει ήδη συμφωνηθεί στα όργανα της Ε.Ε. και από τη νέα χρονιά, θα θεσμοθετηθεί.

 
 
Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ/ΤΚΜ, παρουσιάσθηκε η πρώτη και μοναδική ψηφιακή Υπηρεσία, για την ενεργειακή αξιολόγηση, τη διαχείριση και την καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας  των κτιρίων, η PRIME Energy Indoor. H συγκεκριμένη πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Consortis και το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ, χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της Δράσης “Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας”.

Το PRIME Energy Indoor, είναι ένα τεχνολογικό εργαλείο, που θα είναι εμπορικά διαθέσιμο από το νέο έτος, προκειμένου να απαντήσει στις απαιτήσεις που θα θέτει η καινούργια Κοινοτική Οδηγία.

 

 

 

Βuilding passports και ενεργειακή αναβάθμιση

Η νέα Οδηγία, βάζει στη ζωή μας τα building passports, απαγορεύει την εγκατάσταση αυτόνομων καυστήρων πετρελαίου μετά το 2025, νέα ενεργειακή κατηγοριοποίηση των κτιρίων και θα απαιτήσει, την ενεργειακή αναβάθμιση των επαγγελματικών κτιρίων ως το 2022 και, των κατοικιών, ως το 2023.

Όπως είπε η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, μέλος της Επιτροπής ENVI (για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία), με τη νέα Οδηγία, θα καθοριστούν τα ελάχιστα πρότυπα για την ενεργειακή απόδοση των παλιών κτιρίων, οι απαιτήσεις για τα νέα κτίρια, ενεργειακής κατηγορίας Α (ΑΠΕ, φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων κ.αλ.), ενώ οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, σε κάθε χώρα – μέλος, θα περάσουν μέσα από Εθνικά Σχέδια, για την εφαρμογή όμως κοινών κριτηρίων για την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.

Το σημαντικό είναι, ότι το 55% των ανακαινίσεων, θα πρέπει να γίνει στα κτίρια που έχουν τις χειρότερες ενεργειακές επιδόσεις  και που στη χώρα μας έχουν μερίδιο 43% στο εθνικό κτιριακό απόθεμα.

 

 

 

Αναβάθμιση 35 εκατ. κτιρίων στην Ευρώπη

Η νέα Οδηγία βάζει πολύ φιλόδοξους στόχους για τον κατασκευαστικό κλάδο, πανευρωπαϊκά, αφού υπολογίζεται ότι στην Ε.Ε., ως το 2030, θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά 35 εκατομμύρια κτίρια.

Στη χώρα μας, η νέα Οδηγία θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για τον πρόσθετο λόγο ότι δεν υπάρχουν συνεργεία, τεχνίτες, για να υλοποιήσουν τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος υποφέρει ήδη από μεγάλη έλλειψη σε ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

 

Ο κ. Γιουτίκας υποστήριξε ότι το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, θα πρέπει να επεκταθεί και για τα βιομηχανικά κτίρια. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ΥΜΑΘ , Στάθη Κωνσταντινίδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να “πρασινίσει” το κτιριακό απόθεμα της χώρας, προσθέτοντας το μέγεθος του έργου που πρέπει να συντελεστεί, αφού το 40%-45% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη, αφορά τα κτίρια.

 

Στους στόχους του PRIME Energy Indoor αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και της Consortis, Γιώργος Τσακούμης, ο οποίος και επισήμανε την ανάγκη καταγραφής των ενεργειακών καταναλώσεων στα κτίρια, με τεκμηρίωση των ευρημάτων, αλλά και την παρακολούθηση των δεδομένων μετά από ενεργειακή αναβάθμιση.

 

Στην νέα, προς θεσμοθέτηση, Οδηγία της ΕΕ και τους στόχους που θέτει,αναφέρθηκε η Β. Σίτα, προϊσταμένη της Δ/νσης Ενεργειακών Πολιτικών του ΥΠΕΝ.

 

Με θέμα την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, μίλησαν οι:

-K.. Aξαρλή, ομότιμη καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων, ΑΠΘ.

-Ε. Ανδρέου, PhD αρχιτέκτων μηχανικός.

– Κ. Λάσκος, πολιτικός μηχανικός, ενεργειακός επιθεωρητής

-Α. Βαρθολομαίος, PhD αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, περιβαλλοντικός σύμβουλος Consortis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: https://www.makthes.gr/prasinisma-se-120-000-ktiria-kathe-chrono-to-psifiako-ergaleio-prime-energy-indoor-670973]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο