EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

Συχνές Ερωτήσεις για τα Αυθαίρετα

 • Ποιά ακίνητα είναι αυθαίρετα?

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα απαιτεί γνώμη διπλωματούχου μηχανικού ειδικά για το ακίνητο σας καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Μερικές, όμως, «κλασσικές» περιπτώσεις αυθαιρέτων (πλην των αυθαιρεσιών που γίνονται εντός του κελύφους του εγκεκριμένου κτιρίου και υπάγονται, με μικρότερο κόστος, στην ρύθμιση του Ν.3843/2010 για ρυθμίσεις ημιυπαίθριων, υπογείων, σοφιτών κλπ χώρων) είναι:

 • αυθαίρετα κλεισμένα με τοίχους ή τζαμαρίες μπαλκόνια,
 • αυθαίρετες κατασκευές χώρων στην ταράτσα,
 • αυθαίρετα λόγω υπέρβασης δόμησης κατ’ επέκταση,
 • αυθαίρετα λόγω υπέρβασης δόμησης καθ’ ύψος,
 • αυθαίρετα λόγω υπέρβασης κάλυψης, παραβίαση πλάγιων αποστάσεων απο όρια οικοπέδου ή κτιρίου,
 • αυθαίρετα λόγω παραβίασης οικοδομικής γραμμής (πρασιάς).
 • εξ’ολοκλήρου αυθαίρετη ανέγερση κτίσματος (χωρίς άδεια οικοδομής)

 

 • Ποιά αυθαίρετα υπάγονται στη Ρύθμιση?

Εφόσον δεν είναι μέσα σε δάσος, σε ρέμα, στον αιγιαλό, σε αρχαιολογικό χώρο κ.λ.π., δεν χτίστικαν μετά την δημοσίευση του ν.4014/2011, και η χρήση τους επιτρέπεται στην περιοχή:  ΝΑΙ!

 

 • Είναι υποχρεωτικό να προβώ στη Ρύθμιση?

Ναι παρα μόνον εάν πρόκειται περι αυθαίρετης επιπλέον δόμησης σε κτίριο με οικοδομική άδεια στο οποίο υπάρχει επαρκές υπόλοιπο συντελεστή δόμησης και πληρούνται οι προϋποθέσεις να χρησιμοποιηθεί αυτό το υπόλοιπο για τη νομιμοποίηση της υπέρβασης δόμησης. Και σε αυτή την περίπτωση υποχρεούστε να κάνετε δήλωση αυθαιρέτου αλλα πληρώνετε μόνο το παράβολο.

 

 • Σε ποιόν ειδικό μπορώ να απευθυνθώ για το θέμα μου?

Οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί μας είναι πλήρως καταρτισμένοι στο Τεχνικό και Νομικό πλαίσιο που βασίζεται ο νέος Νόμος Ρύθμισης Αυθαιρέτων και είμαστε οι πλεόν ειδικοί μετα απο την 100άδες επιτυχείς διεκπεραιώσεις χωρις καμία παρατήρηση ή απόρριψη απο την Ποεοδομία.

 

 • Προβλέπονται ευκολίες πληρωμής?

 Ναι. Το προστιμο καταβάλλεται σε 36 μηνιαίες ή 12 τριμηνιαίες δόσεις. Το γραφείο μας κάνει ευκολίες πληρωμής και στην αμοιβή μηχανικού καθώς και ειδική επιπλέον εκπτώση σε άνεργους και πολύτεκνους.

 

 • Σε περίπτωση που έχω υπαχθεί στο Ν. 3843/2010 (Νόμος Μπιρμπίλη για του ημιυπαίθριους κλπ χώρους) και δεν έχει γίνει εξόφληση του προστίμου και περαίωση της διαδικασίας μπορώ να υπαχθώ στον Ν. 4014/11 με συμψηφισμό του προστίμου?

Ναι. Στην παρ. 11 του άρθρου 24 του 4014/11 το εδάφιο «καταβληθέντα ποσά προστίμων και διατήρησης, δυνάμει άλλων διατάξεων συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου προστίμου..» αφορά και τις διατάξεις του Ν. 3843/10 που στις περιπτώσεις μη περαίωσης της διαδικασίας μπορούν να υπαχθούν στο Ν. 4014/11 με την υποβολή των δικαιολογητικών και την καταβολή του ειδικού προστίμου στο οποίο συμψιφίζεται το ήδη καταβληθέν πρόστιμο του Ν. 3843/10. Τυχόν μεγαλύτερα ποσά δεν επιστρέφονται.

 

 • Τι είναι τιμή ζώνης και ποιές τιμές ζώνης λογίζονται για Αυθαίρετα Εκτός Σχεδίου?

Είναι η ενιαία τιμή αφετηρίας, την οποία έχει κάθε ακίνητο, το οποίο βρίσκεται στη ζώνη αυτή και αναφέρεται στη συνολική αξία κτίσματος και οικοπέδου που αναλογεί σε ένα τετραγωνικό μέτρο (μ2) επιφάνειας, καινούργιας κατοικίας ή διαμερίσματος στον Α’ όροφο της οικοδομής με πρόσοψη σε ένα μόνο δρόμο και με Συντελεστή Εμπορικότητας ίσο με τη μονάδα. Η τιμή ζώνης είναι καταγεγραμμένη στο έντυπο του ΕΤΑΚ. Στο γραφείο μας διαθέτουμε ειδικό λογισμικό της b-logica (www.e-axies.gr) με το οποιο μπορούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή τιμή ζώνης στην θέση του ακινήτου σας.

Με βάση πρόσφατη τροπολογία (ν.4030/2011, αρθρο 49 παρ. 8), οι παρακάτω Τιμές Ζώνης χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του Ειδικού Προστίμου Αυθαιρέτου, για τις εκτός σχεδίου περιοχές Ηπειρωτικής Ελλαδας, Κρήτης και Εύβοιας (δηλαδή, ολόκληρης της Επικράτειας πλην των νησιών) εφόσον στο Δημοτικό Διαμέρισμα του ακινήτου (πρώην Δήμος πριν την τυχόν συνένωση Δήμων του Καλλικράτη) η μέγιστη τιμή ζώνης δεν υπερβαίνει τα 2.200 ευρώ*.

* π.χ. Δημοτικά Διαμερίσματα στα οποία υπαρχει τιμή ζώνης μεγαλύτερη απο 2.200 € (και άρα δεν λογίζονται για τον υπολογισμό προστίμου οι παρακάτω ευνοϊκές τιμές ζώνης) στην Αττική είναι: ΒΑΡΗΣ, ΒΟΥΛΑΣ, ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΔΡΟΣΙΑΣ, ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΘΟΡΙΚΟΥ, ΚΡΩΠΙΑΣ, ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ, ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ, ΠΑΛΛΗΝΗΣ, ΡΑΦΗΝΑΣ, ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ

ΠΗΓΗ: http://www.taktopoihsh.gr/

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο