Η δικαστική εκκρεμότητα του ΝΟΚ επηρεάζει την πορεία των τιμών των κατοικιών και την οικοδομική δραστηριότητας τους επόμενους μήνες. Όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, το ζήτημα θα είναι μετέωρο για τουλάχιστον έξι μήνες, έως ότου ληφθεί απόφαση από το ΣτΕ, που να ξεκαθαρίζει την κατάσταση. Η Ολομέλεια θα συνεδριάσει για το ζήτημα τον προσεχή Οκτώβριο, ωστόσο, ως γνωστόν, συνηθίζονται παρατάσεις και ασφαλώς απαιτείται και χρόνος, έως ότου εκδοθεί και καθαρογραφεί η όποια απόφαση και το σκεπτικό που θα τη συνοδεύει.
Γιώργος Στασινός: το πρόβλημα “ακουμπά” και τις υφιστάμενες οικοδομές
«Το πρόβλημα που θα προκύψει με τις προσφυγές στο ΣτΕ δεν έχει γίνει αντιληπτό, παρά τις προσπάθειές μας. Μέχρι να οριστικοποιηθεί το ζήτημα από την Ολομέλεια, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ουσιαστικά δεν θα εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες, καθώς κανείς κατασκευαστής δεν θα παίρνει το ρίσκο» τονίζει ο Γιώργος Στασινός πρόεδρος του ΤΕΕ, σε δηλώσεις του στο capital και στο δημοσιογράφο Νίκο Ρουσάνογλου και σημειώνει ότι:
-«Αυτό μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμα, ενδεχομένως και πάνω από ένα χρόνο, διάστημα κατά το οποίο θα υπάρχει ένα κενό στην οικοδομική δραστηριότητα. Επίσης, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν επιτρέπονται πλέον ούτε αναθεωρήσεις αδειών που έχουν εκδοθεί, εφόσον αυτές οι αλλαγές αφορούν κάποια από τα άρθρα του ΝΟΚ που αφορούν τα ευεργετήματα».
– «Το πρόβλημα “ακουμπά” και τις υφιστάμενες οικοδομές που βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης, καθώς μπορεί και σε αυτές τις περιπτώσεις να γίνει εκ των υστέρων προσφυγή, παγώνοντας την κατασκευή, μέχρις την εκδίκαση της υπόθεσης. Μπορεί δυνητικά δηλαδή να δημιουργηθεί “έμφραγμα” στην προσφορά νέων κατοικιών, ακριβώς σε μια περίοδο άνθησης του κλάδου και ασφαλώς και σημαντικών αναγκών, λόγω της μεγάλης συσσωρευμένης ζήτησης», τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Εγκλωβισμός κατασκευαστικής δραστηριότητας
Οι κατασκευαστές μπορούν να εκδώσουν άδεια χωρίς τις ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ. Όπως όμως εξηγούν φορείς του κλάδου, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να “βγαίνουν και τα νούμερα”. Αυτό δεν είναι εύκολο, λόγω των υψηλών τιμών των οικοπέδων και των αντίστοιχα υψηλών αντιπαροχών, που πιθανώς να έχουν δοθεί από τους κατασκευαστές τους προηγούμενους μήνες, ακριβώς λόγω της προσδοκίας ότι θα μπορούσαν να αδειοδοτηθούν για περισσότερα τετραγωνικά μέτρα, από τον υπάρχοντα συντελεστή δόμησης. Εν ολίγοις, μια σημαντικά “μαγιά” οικοπέδων είναι σήμερα εγκλωβισμένη, καθώς οι κατασκευαστές δεν μπορούν να χτίσουν τα τετραγωνικά μέτρα που υπολόγιζαν.
Αυξήσεις των τιμών πώλησης νεόδμητων κατοικιών
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΟΜΚΟΕΕ), κ. Δημήτρης Καψιμάλης, με δηλώσεις τους στο capital προειδοποιεί για αυξήσεις των τιμών πώλησης νεόδμητων κατοικιών κατά τουλάχιστον 25% – 30% σε σχέση με το σημερινό επίπεδο, αν το ΣτΕ προχωρήσει τελικά σε κατάργηση του “μπόνους” στην δομήσιμη επιφάνεια κάθε οικοπέδου.
-“Ουσιαστικά, πλέον κάθε οικόπεδο θα χτίζει λιγότερα τ.μ. επιφάνειας. Ανάλογα με την κάθε περίπτωση, θα προκύψουν 25% έως 40% λιγότερα τ.μ. ανά κατασκευή, που σημαίνει ότι από εκεί που σήμερα, μια οικοδομή με άδεια του 2021, πωλείται 3.500 – 4.000 ευρώ/τ.μ., με τα νέα δεδομένα, η μέση τιμή πώλησης για ένα νεόδμητο διαμέρισμα στα βόρεια προάστια θα ξεκινά από τα 5.000 ευρώ/τ.μ.”. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι είχαν εκδώσει αρκετές άδειες και είχαν δρομολογήσει νέα έργα, πλέον μειώνουν την επενδυτική τους δραστηριότητα, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Ανατροπές στις αντιπαροχές
Παράλληλα, από εδώ και πέρα, θα ξεκινήσει ένα σκληρό “μπρα ντε φερ” με τους οικοπεδούχους, όσον αφορά τις τιμές πώλησης και τα ποσοστά της αντιπαροχής. Τα τελευταία χρόνια, οι οικοπεδούχοι είχαν επιχειρήσει να αυξήσουν τα ποσοστά της αντιπαροχής που λάμβαναν, ακριβώς λόγω της ύπαρξης των αντισυνταγματικών “μπόνους” του ΝΟΚ. Η τελική απόφαση του ΣτΕ θα ανατρέψει τα δεδομένα κι επομένως, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στις μελλοντικές συμφωνίες αντιπαροχής. Ενδεχομένως μάλιστα αυτό να είναι και το “κλειδί” για να εξομαλυνθούν και πάλι οι τιμές πώλησης νεόδμητων κατοικιών, καθώς οι κατασκευαστές θα εξασφαλίζουν κόστος γης που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα.
[πηγή: https://ecopress.gr/tee-ston-pago-nees-oikodomikes-adei/]