EuroCosm: Ευρώπη Σ. Κοσμίδη & Συνεργάτες | Σύγχρονο Τεχνικό Γραφείο με πολυετή πείρα
Email

info@eurocosm.gr eurocosm@yahoo.com

Τηλέφωνο

2102467043 6940405618

Διεύθυνση

Εθνικής Αντιστάσεως 15 ΤΚ 13674 Αχαρνές

«Τελευταία ευκαιρία» για τα δασικά αυθαίρετα

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο για την υπαγωγή των δασικών αυθαιρέτων σε διαδικασία τακτοποίησης. Το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την τακτοποίηση για 30 χρόνια των αυθαιρέτων. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο εκτιμάται πως αφορά ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες.

 

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως σε αυτή τη φάση (δηλαδή με το άνοιγμα της πλατφόρμας του Κτηματολογίου) οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων με την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου ύψους 250 ευρώ πετυχαίνουν:

1) προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση,

2) άμεση καταστολή καταλογισμένων προστίμων,

3) πάγωμα νέων προστίμων και

4) συμψηφισμό αυτών, σε περιπτώσεις τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

 

Σημειώνεται πως στην περίπτωση όπου κατά την τελική κύρωση του δασικού χάρτη το ακίνητό τους εξαιρεθεί της δασικής νομοθεσίας και βεβαιωθεί πως δεν είναι δασικό, τότε και μόνο τότε προβλέπεται για τους ιδιοκτήτες η επιστροφή τελών και προστίμων που έχουν καταβληθεί. Μετά την υπαγωγή στην πλατφόρμα θα γίνει έλεγχος των δικαιωμάτων από τα τμήματα προστασίας δασών των δασαρχείων με τη χωρική αρμοδιότητα για την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει ο νόμος.

 

«Κύριος στόχος μας είναι να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούν τους δασικούς χάρτες με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τους δάσους με δίκαιο τρόπο προς τους πολίτες στα πλαίσια των επιταγών του Συντάγματος, ώστε τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχει κυρωθεί το 90% των δασικών χαρτών» επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης.

 

 

Δεν αφορά µεµονωµένα αυθαίρετα

Όπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, η νέα ρύθμιση πρακτικά δεν αφορά τα μεμονωμένα αυθαίρετα, αλλά συγκεντρώσεις αυθαιρέτων κτισμάτων που παρουσιάζουν «εν τοις πράγμασι» λειτουργική ενότητα σε δάση και δασικές εκτάσεις (εξού και ο όρος «οικιστικές πυκνώσεις»).

 

Οι προϋποθέσεις για να τακτοποιηθεί ένα κτίσμα εντός δασικής έκτασης καθορίζονται από τις διατάξεις του νόμου 4685/2020 (που έχει κριθεί και από το Συμβούλιο της Επικρατείας) και είναι: Η χρήση του κτηρίου να είναι κατοικία, μόνιμης ή εποχικής διαμονής. Η κατοικία να έχει ανεγερθεί μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011. Να μη βρίσκεται σε περιοχές όπου ισχύουν προστατευτικές διατάξεις της φύσης ή του τοπίου, όπως του δικτύου Νatura 2000, υγροτόπους της συνθήκης Ramsar κ.ά., εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από τον χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών. Επιπλέον να μη βρίσκεται σε αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, σε ιστορικό τόπο, ιστορικό διατηρητέο οικισμό και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους εκτός κι αν κατασκευάστηκε πριν από την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση. Ακόμη να μη βρίσκεται σε δημόσιο κτήμα, να μη βρίσκεται σε ζώνη αιγιαλού (και παλιού αιγιαλού), να μη βρίσκεται εντός ζώνης παραλίας, να μην κτίστηκε σε ρέμα, κρίσιμη παράκτια ζώνη ή προστατευόμενη περιοχή (εάν απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας κατά τον χρόνο κατασκευής) και να μη βρίσκεται σε κηρυγμένες αναδασωτέες περιοχές λόγω πυρκαγιάς.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Δικαίωμα για να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα θα έχουν και όσοι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο βοήθημα, με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα.

 

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως στην αίτηση που θα υποβληθεί (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου) περιλαμβάνονται (σε μορφή pdf) τα εξής δικαιολογητικά:

  • Υπεύθυνη δήλωση (υπογεγραμμένη), με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει πως τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή.
  • Δήλωση μηχανικού (υπογεγραμμένη), με την οποία βεβαιώνεται η περιγραφή της κατοικίας και των συνοδευουσών κατασκευών. Κατά περίπτωση, την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ή της αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη.
  • Αποδεικτικό έκδοσης πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και
  • Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας / διαβατηρίου.

 

 

Οι κόκκινες γραμμές

Δύο είναι οι βασικές κόκκινες γραμμές που μπαίνουν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, στον δρόμο προς την τακτοποίησή τους:

– Οι κατασκευές να μην είναι μεμονωμένες, αλλά να βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων,

– Να μην έχουν οικοδομηθεί μετά τον Ιούλιο του 2011.

 

Μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ για τους δασικούς χάρτες, ανοίγει ο δρόμος για τον νέο σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη σύνταξη οικονομοτεχνικών μελετών για κάθε περιφέρεια, όπου θα καταγράφεται η δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους αναρτημένους ή κυρωμένους δασικούς χάρτες.

 

Το σίγουρο πάντως είναι, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πως η όποια λύση προκριθεί θα εξαιρεί από την τακτοποίηση τα κτήρια που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, υγροτόπους, περιοχές του δικτύου Natura 2000, αλλά και κτίσματα που βρίσκονται σε δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν από πυρκαγιά και έχουν κηρυχτεί αναδασωτέα (με βάση σχετικό νόμο του ’79 όπως ισχύει σήμερα) καθώς και περιοχές με ρέματα που έχουν οριοθετηθεί και βρίσκονται εντός Ζώνης Δυνητικού Κινδύνου.

Γιόγιακας Προκόπης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[πηγή: Εφημερίδα “Τα Νέα” , https://www.tanea.gr/print/2021/09/20/economy/teleytaia-eykairia-gia-ta-dasika-aythaireta/]

Μοιραστείτε το...

Μετάβαση στο περιεχόμενο